MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić o KiM: Igramo šah bez dame i topa
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić o KiM: Igramo šah bez dame i topa

27. februar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da, kada je reč o KiM, mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Ističe da je spreman da čuje kritiku ali da je važno naći kompromisno rešenje.

Vučić je podsetio da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i da veruje da ga nemačka kancelarka Angela Merkel nije kritikovala jer je poštovala njegovu hrabrost da iznese drugačija viđenja i rešenja koja nisu stereotipna.

"Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralјa sateramo u ćošak a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija u prošlosti gubila i da ništa nije na našoj strani, kao i da je teško razumeti primedbe u kojima „kibiceri ne bi da preuzmu odgovornost već čekaju da budete poraženi".

Dodaje da ne misli da vreme radi za nas.

"Mogu i da ustanem od table ali zamrznuta pozicija nam neće vratiti ni damu ni topa", objasnio je predsednik.

Upitan da li vidi ikakav pomak po pitanju postizanja kompromisa u Prištini i kako vidi njihove najave o diplomatskoj ofanzivi kako bi preostalih pet zemalјa EU koje nisu priznale Kosovo to učinile, Vučić kaže:

"To je smešno, to su njihove interne igre."

Naveo je da će sutra u Bugarskoj, pored Mogerini i drugih, verovatno razgovarati i sa Hašimom Tačijem.

"Moj posao je da radim za interes građana Srbije, bez obzira na izbore, kampanju. Sastaću se sa svima njima u Sofiji. Naš je posao da radimo svoje. Što se tiče Prištine ne vidim snagu ni posvećenost. Ovo je veliki proces u kome mi moramo da razmišlјamo o sebi, da vidimo šta je to što je realno", kaže Vučić.

Takođe dodaje da ako bi se postiglo kompromisno rešenje sa Prištinom, kojim ni jedna ni druga strana ne bi bile sasvim zadovolјne, onda bi u budućnosti na primer naša trgovinska razmena sa Nemačkom mogla da ide do 7 ili 8 milijardi, smanjila bi se nezaposlenost, povećale plate.

Bez sporazuma s Prištinom, čeka nas neprobojni zid

Sporazum s Prištinom neophodan nam je kako bismo išli dalјe ka EU, kako bismo imali još više stranih investicija, novih fabrika, više radnih mesta i bolјi standrad, a u protivnom naići ćemo, upozorio je, na prirodni zid, koji se više ne može probiti.

"Bićemo kao Turska i Makedonija" - ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio na pitanje Prve TV šta nas čeka ako se ne postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Upitan čekaju li nas neke sankcije, rekao je da to što nas čeka ne bi nazvao sankcijama, već prirodnim zidom, koji nećemo moći više da probijemo.

"Zašto ne kažete i vi i svi drugi narodu šta sve nećemo imati i šta sve nećemo moći da imamo ako se ne dogovorimo, a taj je dogovor moguć jedino ako nađemo kompromisno rešenje", rekao je Vučić za Prvu TV.

Bićemo, ako ne prihvatimo, zaglavlјeni na evropskom putu, kao Turska i Makedonija, a ne zaboravite, dodao je, da smo samo od trenutka kad smo otvorili pregovore udvostručili strane investicije.

"Možete da zamislite koliko bi to bilo više kad nas ulazak u EU bude sasvim izvestan".

Pa, dodao je, ne bi Francuzi platili za Aerodrom da nisu videli Srbiju u Evropi.

On je podsetio da Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine.

"Oni insistiraju na tome od 2008. godine, nego su vas neki lagali u Srbiji da oni to ne traže. Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu: Oni su priznali nezavisnost Kosova 2008. godine", rekao je Vučić za Prvu televiziju nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis. A šta je to što nećemo imati ako ne napravimo neku vrstu komprosa sa Albancima, što ne kaže neko? Bićemo zaglavlјeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemalјa koje zbog političkih sporova zaglavlјene", naglasio je Vučić.

On je rekao da će "samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije", a u suprotnom, kaže "imaćemo bezbroj drugih problema - pravnih i tehničkih, ekonomskih...".

Zato je, kaže, sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa:

"I nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali, nisam ja ovde došao na kafu, jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gublјenje. Niti sam došao da vidim Berlin", primetio je Vuzčić.

A ako postignemo kompromis? Na to predsednik Vučić odgovara da se mora razumeti da su za Srbiju "vrata široko otvorena".

"Ostaje na nama da završimo mnoge druge stvari, ali sve to je stoti deo problema sa kojim se suočavamo kada je reč o KiM", kazao je.

Naglasio je i da bi "Nemačka volela da Srbija ima isti odnos prema Prištini kao što ima Nemačka" i dodao da će "Nemačka teško da odustane od nezavisnosti Kosova".

On je kazao da Srbija zasigurno neće prihvatiti da joj se donese neki gotov papir i da to potpiše, rekavši da je to danas jasno rekao i u Berlinu.

Na pitanje da li možemo da dobijemo garancije da ćemo 2025. sigurno ući u EU ako 2019. godine potpišemo sporazum s Prištinom, Vućič je rekao:

"Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem".

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima sa Prištinom, Vučić je naveo da će narodu o tome govoriti početkom aprila.

"Sa kancelarkom sam pričao o svemu. Papir je i dalјe beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima", rekao je on.

Na navode o "tajnim pregovorima", Vučić navodi da nema ničega tajnog.

"Nikada se nigde Tači i ja nismo sastali, a da nije pod okrilјem Evropske unije. Nekada je to slučaj u Briselu, nekada na nekom drugom mestu u svetu, ali uvek pod zastavom EU i sa evropskim posrednicima", rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji neki pozadinski kanal pregovora, na nivou nevladinih organizacija, izaslanika, da se govori o podeli, Vučić navodi da o tim stvarima ne može da govori i da ne može da ih potvrdi.

Šta nas onda očekuje u aprilu i da li je to možda referendum, Vučić je uzvratio pitanjem - "A, o čemu referendum?".

"Moram da izađem sa nečim što Srbi moraju da razumeju, nešto što je realno i racionalno i nešto što će Srbi ponešto da dobiju, i ne ponešto nego nešto značajno. Dakle, to je smisao, ako nema toga ne razumem sa čime da idemo na referendum. Da prihvatamo ono što su nam nametali i ono što nam je nametnuto. Mogu da učestvujem u programiranju kompromisa, u borbi protiv mitološkog pristupa rešavanju kosovskog problema. Mogu da se borim protiv onih koji kažu da je Štimlјe kolevka srpske civilizacije, a u Štimlјu nema nijednog Srbina", dodao je predsednik Srbije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike