MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dalјa podrška polјoprivrednim proizvođačima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dalјa podrška polјoprivrednim proizvođačima na KiM

02. mart 2018. Izvor: Tanjug

Obnova mehanizacije, stočnog fonda, podizanje novih zasada, ali pre svega udruživanje u proizvodnji primarnih polјoprivrednih proizvoda i izgradnja prerađivačkih kapaciteta rešenja su za održivi opstanak polјoprivrednih proizvođača u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiju.

Dušan Kozarev

Foto: Kancelarija za KiM

Ova rešenja su se nametnula posle današnjeg razgovora koji su sa polјoprivrednicima iz Zvečana, Kosovske Mitrovice, Leposavića, Suvog Dola, Obilića, Vučitrna i Kosova Polјa imali državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede Velimir Stanojević i saradnici i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Stanojević je, nakon razgovora, koji je nastavak posete polјoprivrednicima na KiM, ocenio da je potrebno fokus pomoći usmeriti su mlade, na obezbeđivanje sredstva za početni biznis, te naći način da veliki robni proizvođači, kojih, kaže, ima na KiM i budu zamajac i nosilac polјoprivredne proizvodnje.

“Ono na čemu Ministarstvo polјoprivrede insistira i što ćemo sprovesti zajedno sa Kancelarijom za KiM je transparentnost postupka, odnosno da sredstva i nepokretnosti dođu u prave ruke, ruke onih lјudi koji zaista žive od polјoprivrede i koji su ostali da žive na ovom prostoru”, naveo je Stanojević.

Kozarev je podsetio da je Ministarstvo polјoprivrede, nakon posete predsednika Vučića Laplјem selu u januaru, upetostručilo budžet za podsticaj za polјoprivredu Kancelariji za KiM, a kaže da ohrabruje, i da je i u Zvečanu to vidlјivo, da su lјudi optimistični i da imaju puno nade i vere u bolјitak i održivi opstanak i razvoj na KiM.

"Posebno su to polјoprivredni proizvođači, lјudi koji žele da žive od svog rada i posebno mladi lјudi koji žele da žive od svog rada vezanog za polјoprivredu”, kazao je Kozarev.

Dodao je da su dobili veliki broj molbi, zahteva i inicijativa za angažovanje lјudi sa KiM, ali i zahteva da im pomognu lјudi iz centralne Srbije, Vojvodine, širom regiona i sveta, svuda gde srpski narod živi.

"Sada pokušavamo da napravimo funkcionalne veze, da nigde ne pogrešimo, da se ni o koga ne ogrešimo", rekao je on i dodao da će se sistemski pristupiti angažovanje sredstava koja su izdvojena za ovu godinu, kako bi lјudi mogli da se upoznaju sa uslovima za konkurisanje, kao i dato učini što više lјudi, koji žele da se bave li žzele da se bave polјoprivredom.

Taj sistem, smatra on, treba da funkcioniše i narednih godina i da omogući da Kosovo i Metohija postane respektabilna polјoprivredno proizvođačka zajednica.

Opstanak sela na KiM je jedan od prioriteta države

Državni sekretar u Ministarstvu polјoprivrede Velimir Stanojević istakao je danas da je prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Laplјem Selu u januaru kao jedan od prioriteta države Srbije definisana polјoprivreda kada je u pitanju srpski narod na Kosovu i Metohiji, odnosno opstanak sela i ostanak Srba na selima, te bavlјenje polјoprivredom u južnoj pokrajini.

“Mi smo kao Ministarstvo odmah reagovali i izašli sa konkretnom finansijskom pomoći od 200 miliona dinara upućenih na Kancelariju za KiM i naša misija u prethodnih petnaest dana, koliko obilazimo opštine na KiM, je da pripremimo mere koje ćemo konkretno prezentovati kada bude došao ministar Branislav Nedimović na KiM da vam predstavi te mere”, rekao je Stanojević na početku sastanka sa polјoprivrednim proizvođačima iz Zubinog Potoka i Srbice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da je cela vizija i smisao skupova tog tipa da se popriča o potrebama polјoprivrednika na Kosovu i Metohiji, u kojima im država i donatori mogu pomoći.

Kozarev je kazao da su Kancelarija za KiM i Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, razgovarajući sa polјoprivrednicima u Zvečanu iz opština sa severa KiM, kao i u razgovorima sa polјoprivrednicima iz opština južno od Ibra koji su se desili pre dve nedelјe, shvatili koje su to potrebe koje dominiraju.

“Ono što nam je glavno i što smo svuda već istakli jeste da ništa neće ići neorganizovano, da ne dođemo u situaciju da se jedna polovina žali na drugu polovinu koja je dobila i da tvrdi da je to neopravdano. Cilј nam je da sva sredstva i pomoć usmerimo tamo gde je potrebno i da nakon godinu dana dođemo i vidimo da je živlјe i bolјe nego što je bilo i da je donelo neke konkretne rezultate”, rekao je Kozarev okuplјenim polјoprivrednim proizvođačima.

Delegacije Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Kancelarije za Kosovo i Metohiju posetile su danas i polјoprivredne proizvođače u Zvečanu, nakon čega su obišli i Zemlјoradničku zadrugu “Zubin potok”.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike