MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković: Svim Srbima zajednički imenitelј da bude Srbija
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković: Svim Srbima zajednički imenitelј da bude Srbija

07. mart 2018. Izvor: Tanjug

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je danas da svim Srbima, gde god da žive, zajednički imenitelј treba da bude Republika Srbija, bez obzira ko je na njenom čelu, jer se vlasti menjaju, kao i lјudi koji vode državu, ali država ne treba da se menja.

Nikola Selaković

Foto: Kancelarija za KiM

Na okruglom stolu u Laplјem selu, koji je organizovao Srpski nacionalni forum, Selaković je naveo da je jedan od najvećih srpskih problema na Kosovu i Metohiji demografski, jer je Albanaca na KiM svakoga dana 41 više, Srba u ostatku Srbije stotina manje, a Albanaca u Albaniji svakog dana je plus 23.

“U prethodnih 14 godina u centralnoj Srbiji i Vojvodini u školu ide manje 97.250 učenika, što je otprilike jednako broju svih Srba sa KiM, to je 3.890 praznih učionica, odelјenja sa po 25 učenika manje. Od početka 2018. godine stanovnika u centralnoj Srbiji i Vojvodini će biti 6.600 manje, a stanovnika na KiM iz redova albanskog naroda biće 2.706 više. Za mene je ovo najveći problem”, naveo je Selaković.

On je istakao da je taj deo Srbije, koji svakoga dana gubi 100 stanovnika, dužan da vodi politiku koja mora da štiti interese Srba na KiM, u centralnoj Srbiji, ali i interese Srba u svim državama regiona.

“Ono što mene zabrinjava jeste albanizacija srpskih sredina na Kosovu i Metohiji i kako mi tome da se suprotstavimo”, istakao je Selaković.

Naveo je da na KiM postoje problemi srpsko-srpski, ali da nije bilo perioda kada ih nije bilo, da postoji i srpsko-albanski problem, ali i problem sa međunarodnom zajednicom ili sa njenim većim delom i da taj problem traje sada već decenijama.

“Kada su Albanci bili u prošlosti u situaciji u kojoj smo mi kao Srbi na KiM danas, oni ovakve razgovore nisu vodili, nisu pravili albansko-albanske sporove, nego su se okretali onome što im je bio zajednički imenitelј. Secesija od strane privremenih institucija dobila je svoje međunarodno priznanje u trenutku kada su Srbi bili najrazdinjeniji i najmanje jedinstveni u prethodnih nekoliko decenija. To treba da nam bude nauk čega treba da se čuvamo”, rekao je Selaković.

On je podsetio da je Kosovo i Metohija ustavno-pravno deo Srbije, ali da je to deo Srbije koji je pod međunarodnim protektoratom od 1999. godine.

Govoreći o problemima sa kojima se suočavaju Srbi na KiM kada je u pitanju polјoprivreda, Selaković je istakao da je “selo u Srbiji počelo da propada tamo gde je bilo najrazvijenije, a to je u Vojvodini”.

Odgovarajući na primedbe da se lične karte i putne isprave izdaju u Nišu za Srbe sa KiM, Selaković je naveo da je tako predviđeno vojno-tehničkim sporazumom u Kumanovu, te da je ovoj vlasti “zapalo” da za pregovarački sto sedne posle 14 godina i da tada shvati da svaka izgublјena prilika u prethodnoj godini, kada se odbijao razgovor, bila bolјa od one koja je dolazila posle.

Naveo je da bi voleo da se ovakvi razgovori vode u pravcu da se vidi kako Srbi sa KiM mogu pomoći svojoj državi, kao i država njima, te iznalaženju zajedničkih rešenja za njihove probleme.

Istakao je da država moze mnogo da učini na terenu na KiM, ali da ne može da učini ono što svako od njih ponaosob očekuje od nje jer, kako kaže, ima mali manevarski prostor.

“Ja bih voleo od vas mnogo više da čujem šta je to konkretno što država može da učini za vas. Glavni interes Srbije na Kosovu i Metohiji ste vi koji ovde živite. Sa Beogradom nešto i možete, bez Beograda ništa ne možete”, kazao je generalni sekretar predsednika Srbije.

Selaković je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ozbilјno zainteresovan za predlog člana Srpskog nacionalnog foruma Momčila Trajkovića o zakonu o državnom fondu za Kosovo i Metohiju, te da je ovaj predlog uzet u ozbilјno razmatranje.

Selaković se izvinio u ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića što ne prisustvuje danas sastanku, jer je bio sprečen obavezama, i najavio da će zajedno doći narednog puta.

On je istakao da mu nije drago što je mogao da čuje uvrede na račun predsednika Vučića, koji čini sve kako bi se sačuvali interesi srpskog naroda ma gde on živi.

Prema njegovim rečima, važno je da se razgovara i da komunikacija ovog tipa treba da bude češća, te da je potrebno razgovarati i na temu prosvete, pravosuđa, ekonomije, zdravstva, socijalne zaštite...

Uvreda je, kako kaže, kada se predsednik Srbije optuži da je odgovoran za ubistvo Olivera Ivanovića, sa kojim je i on lično razgovarao i o tome da na lokalnim izborima na KiM izađu zajedno, te da mu nije poznato zašto do toga na kraju nije došlo.

Članovi Srpskog nacionalnog foruma izneli su probleme sa kojima se suočava srpski narod u južnoj pokrajini i naglasili da je od velikog značaja sprečiti odlazak Srba sa Kosova i Metohije, te prodaju njihove imovine.

Kada je reč o problemima sa kojima se suočavaju, između ostalog, istakli su probleme bezbednosti, siromaštva, ugroženosti srpskog jezika, ugroženost prava na svojinu...

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike