MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković: Univerzitet u Prištini najveći razvojni potencijal
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković: Univerzitet u Prištini najveći razvojni potencijal

08. mart 2018. Izvor: Tanjug

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković, izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najveći razvojni potencijal u južnoj srpskoj pokrajini.

unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji

Foto: Kancelarija za KiM

Selaković je nakon okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM, koji je održan u Mitrovici, rekao da je taj univerzitet “inkubator u kojem se obrazuje najveći broj mladih lјudi u tom delu Srbije, lјudi koji su volјni, želјni da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti, rešavanju problema koji su nasleđeni iz prošlosti, koji su volјni i želјni da pomognu svojoj državi da opstane tamo gde još uvek postoji na KiM i da se brani i da ima stav u budućnosti, kakav nije imala u prošlosti”.

Naveo je da je u Kosovsku Mitrovicu došao prvi put kao student 2005. godine, te da je dolazeći prethodnih godina video da se i Mitrovica u poslednjih pet godina menja na bolјe.

“Uslovi u kojima radi Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Mitrovici su iz dana u dan bolјi. Nisu još uvek onakvi kakvi želimo da budu, ali ako ne verujete vi dođite na Medicinski fakultet i videćete da je ovde stvoreno nešto što nije postojalo pre pet godina i što je bilo ledina”, kazao je Selaković.

Dodo je da je to rezultat politike koju je vodio i vodi Aleksandar Vučić, prvo kao premijer, a sada kao predsednik Srbije.

Naveo je da su državi Srbiji važni uslovi u kojima građani na KiM žive, rade, leče se, idu u obdaništa, škole, te da je važno i okruženje i stanje bezbednosti i istakao da su to stvari koje mogu da učvrste i ojačaju rešenost da se bori za nacionalni interes na KiM, te da se ne pristaje na bilo kakva “poniženja koja će nas učiniti ojađenim i poniženim”.

“Ovde se Srbija brani znanjem, učenjem, ulaganjem u sebe. Ovde je dokaz da je Srbija na KiM srpski čovek i srpska žena, srpski narod, a da je budućnost Srbije na KiM oličena u svakom ko ovde studira, ko predaje, ko radi i živi”, zaklјučio je Selaković.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je da je veoma bitno da u unutrašnjem dijalogu učestvuje i srpski narod sa KiM, te da je u tom smislu današnji razgovor sa studentima veoma bitan.

“Bez obrazovnog sistema Srbije na KiM ne možemo da ostvarujemo ono što želimo kada je u pitanju naš narod na KiM”, rekao je Kozarev.

Potpredsednik pokrajinske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić naveo je da mišlјena i razmišlјanja Srba sa svih delova Kosova i Metohije nisu ista, ali da imaju zajednički cilј, a to je, kaže, da u budućnosti Srba kao naroda bude više.

“Da bi nas bilo više moramo da uzmemo u obzir sve ono što će doprineti postizanju tog cilјa. U tom smislu je jako važno obrazovanje”, kazao je Jevtić.

Govoreći o povratku raselјenih Srba na KiM, Jevtić je kazao da je to komplikovano pitanje, te da u tom smislu pored ekonomskih i bezbednosnih problema, jedan od većih je uzurp[irana imovina.

“U isto vreme koliko nam je važan povratak, važan nam je i ostanak, a ostanak je upravo ovo - Univerzitet u Mitrovici, mladi lјudi koji su budućnost i ako njih zadržimo poslaćemo jasnu poruku da je život ovde moguć, pa će se tako i oni koji danas možda ne žele i ne mogu, u budućnosti vratiti na KiM”, kazao je Jevtić.

Grbić:Studenti i profesori bili i ostali oslonac Srba

Na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je počeo okrugli sto na temu “Perspektive visokog obrazovanja na KiM, a rektor Rade Grbić je na početku iskazao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, prihvatio inicijativu studenata da se taj univerzitet uklјuči u unutrašnji dijalog o KiM.

Grbić je rekao da prihvatanje te inicijative najbolјe govori o značaju Univerziteta, kao najviše obrazovne i naučne ustanove na KiM.

"Studenti i profesori su bili i ostali oslonac srpskog naroda i države na ovim prostorima, hram nauke, kulture, istorije i tradicije”, rekao je Grbić i dodao da je taj univerzitet opredelјen za dalјi razvoj i jačanje te visokoškolske institucije uz primenu zakonskih propisa naše države i evropskih standarda u oblasti obrazovanja”, kazao je Grbić.

Univerzitet, kazao je, pruža podršku zvaničnoj politici Srbije i predsednika da kroz dijalog i širok koncezus građana naše zemlјe pronađe najpovolјnije rešenje za budući status Kosova i Metohije.

“Svesni da nema gotovih rešenja, spremni smo da i dalјe budemo učesnici u rešavanju svih otvorenih pitanja za realizaciju opstanka srpskog naroda na KiM, ali i za normalan život svih građana na ovom prostoru Srbije”, dodao je Grbić.

Student prorektor Nemanja Biševac, kako je naveo, dobronamerno je izneo primedbe i probleme koji tište više od 10 hilјada mladih akademskih građana koji stiču znanje na prištinskom Univerzitetu.

Istakao je da je jedan od najvećih problema tih studenata nedostatak adekvatnog prostora, smanjenje broja studenata i kadrovska politika kada je u pitanju zapošlјavanje mladih lјudi na KiM.

“Primera radi, naše kolege sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta nemaju svoje prostorije. Nemaju osnovne uslove za rad i naučni napredak”, kazao je Biševac.

On je apelovao na nadležne da im pomognu u rešavanju ovih problema, jer kako je naveo, uz dobru volјu i malo truda, te probleme nije teško rešiti.

“Pasoši izdati od Kordinacione uprave za KiM nam onemogućavaju bezvizno putovanje, što nam predstavlјa veliku nevolјu, jer su mnogi onemogućeni da putuju u zemlјe inostranstva, što u posetu, što radi stručnog usavršavanja. Praktično nam je time ograničena sloboda kretanja”, kazao je Biševac i zamolio nadležne institucije da se potrude da Srbima sa KiM budu ukinute vize.

Istakao je da je “zabrinjavajuća činjenica” to da sve više mladih akademskih građana napuštaju prostor KiM i odlazi u centralnu Srbiju i inostranstvo, ubeđujući sebe, kaže, da za njih na KiM nema budućnosti.

“Mislim da je krajnje vreme da se svi mnogo detalјnije i ažurnije pozbavimo problemima mladih i obrazovnih lјudi, jer država bez perspektivne mladosti je država bez budućnosti”, zaklјučio je Biševac.

Dodao je da će se uvek svi studenti, profesori i ostali zaposleni na Univerzitetu u Prištini zalagati da taj univerzitet ostane zauvek sastavni deo obrazovnog sistema Srbije, te da je “to jedna od crvenih linija koja se nikada ne može preći”.

Okruglom stolu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prisustvuju generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike