MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Unutrašnji dijalog o KiM pokrenuo Srbiju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Unutrašnji dijalog o KiM pokrenuo Srbiju

09. mart 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je unutrašnji dijalog o KiM, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bez sumnje pokrenuo Srbiju.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Đurić je, posle održanog okruglog stola "Studenti i mladi o Kosovu i Metohiji", poručio da raspirivanje separatizma ne može doprineti rešavanju nijednog problema, već da se kroz dijalog trebaju rešavati problemi.

Komentarišući izjavu Bekima Čolakova, jednog od predstavnika privremenih institucija na KiM, koji je pozvao Rumuniju da prizna nezavisnost Kosova, Đurić je naveo da je Beograd uvek spreman da razgovara, ali da će na "drskost uvek reagovati".

"I ove godine videćete još mnogo zemalјa koje će zahvalјujući našoj diplomatiji promeniti stav kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i da će povući priznanje, jer uviđaju da nakon deset godina od proglašenja nezavisnosti, u našoj južnoj pokrajini ništa nije rešeno i da samo kroz dijalog i putem kompromisa u kome nema univerzalnih dobitnika, niti univerzalnih gubitnika, nešto se može rešiti", kazao je Đurić.

Dodao je da postoji želјa u međunarodnoj zajednici da se "pritiskom i neprincipijelnim ponašanjem - povezivanjem drugih želјa i ambicija Srbije za unutrašnjim reformama, za evropskim integracijama", iz Srbije iznude neprincipijelni postupci po pitanju KiM.

"Što se tiče Vlade Srbije i politike predsednika Srbije, Srbija na takve neprincipijelne pritiske nikada nije reagovala povlađujući im i nikada nije reagovala prihvatajući bilo čije ucene", istakao je Đurić.

Naveo je da se na primeru odnosa prema Zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, najbolјe može videti razlika između srpske i albanske strane.

"Naša strana se odnosi odgovorno i prihvata da je sve ono što je dogovoreno sastavni deo dogovora. Druga strana prihvata i smatra da treba da prihvati samo ono što je u njihovom interesu, u njihovoj imaginarnoj verziji sprovođenja sporazuma. To tako ne funkcioniše. ZSO je okosnica Briselskog dogovora, svako ko ne želi ZSO, zapravo ne želi Briselski sporazum", kazao je.

Đurić je konstatovao da "šalјući ono što je dogovoreno pred Ustavni sud kako bi bilo osporeno, Albanci su u stvari pokazali svoje prave namere po pitanju ZSO".

"Mislim da je u tom trenutku bila potrebna osuda međunarodne zajednice", istakao je Đurić i dodao da ZSO obavezuje Beograd, Prištinu, ali i Brisel.

Dodao je da će se i dalјe o svim važnim i velikim temama konsultovati sa predstavnicima Srba sa KiM i "Srpske liste", ali da im neće unapred određivati, nego će zajedno dogovarati šta je najbolјe za interese Srbije u južnoj pokrajini.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, osvrnuvši se na održan okrugli sto, rekao je da je ovo bila prilika da se vidi kako mladi lјudi u Srbiji posmatraju problema Kosova i Metohije, da li ga doživlјavaju kao "problem ili izazov".

"Ono što pokazuje svaka sesija našeg unutrašnjeg dijaloga jeste koliko je tema problema na KiM, problem srppsko-albanski, bliska u ostatku Srbije, ali i kolko su Srbima na KiM poznati problemi sa kojima se suočava centralna Srbija i Vojvodina", kazao je Selaković.

On je istakao da je unutrašnji dijalog, iako još uvek traje, već uspeo, jer je okupio i one koji su bili protiv dijaloga, kao i one koji su bili skeptični po pitanju cilјeva unutrašnjeg dijaloga.

"A njegova suština i onoga što smo postigli i što je bio cilј predsednika Republike jeste da se na ovu temu na svim društvenim forumima, u svim segmentima našeg društva ponovo razgovara", kazao je Selaković.

Naveo je da mu je drago što je na današnjem okruglom stolu od mladih čuo da razmišlјaju o problemu demografije i nataliteta.

"Hajde da pokušamo nešto dobro da naučimo od Albanaca, da ih ne potcenjujemo, da prestanemo da ih nipodaštavamo i da vidimo kako su oni došli do ostvarenja nekih svojih nacionalnih cilјeva", kazao je Selaković.

Istakao je da samo mudrom politikom jačanja ugleda Srbije, politikom koja pokazuje Srbiju kao razumnu, koja ne stvara probleme, već probleme rešava i koja ide u susret rešavanju problema, može se pobolјšati imidž države i doći do toga "da nešto malo više od sagovornika u međunarodnoj zajednici dobijemo i ostvarimo neke pozitivne rezultate".

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike