MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Kompromis, ali ne poniženje i urušavanje srpske države
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Kompromis, ali ne poniženje i urušavanje srpske države

14. mart 2018. Izvor: Tanjug

Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je rekao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali da ne može dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države.

„Znamo da je najveća prepreka na našem evrospkom putu situacija oko KiM, i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali ma koliko mala, ma koliko bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo", kazao je on na konferenciji za štampu posle susreta sa američkim diplomatom, koji je trajao nešto više od sat vremena.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a neke možda i razumeo.

"Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana", dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze - pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova , civilne zaštite, telekomunikacija.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

„Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodno pravnog ugovora a to je uspostavlјanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena", naglasio je Vučić.

On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnoh pet godina oni bi to i uradili, a nisu mrdnuli prstom.

"Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice", rekao je Vučić.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

"To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu", zaklјučio je.

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlјa korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.

„Na tome sam mu zahvalan, jer smo se neretko suočavali sa drugačijim primerima. Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja“, istakao je on dodajući da je svaki izgublјeni dan, izgublјeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije.

Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme sledi bolјi život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

„Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas“; objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolјe odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija.

„Izrazio sam želјu i nadanje da ćemo imati još američkiih kompanija koje će ulagati u Srbiju i uvećamo značajno trgovinsku zramenu. Najviše vremena smo proveli u razgvorima o miru i stabilnosti u regionu, o situaciji na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Vučić je istakao čvrsto uverenje Srbije da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost,i da je potrebna podrška u tome SAD, kao i svih drugih važnih učesnika na svetskoj političkoj pozornici.

Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci koju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udalјene po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji. Ono što je za nas važno je da je Mičel za razliku od mnogih drugih želeo ne samo da čuje, već i sasluša što srpska strana ima da kaže“, podvukao je on.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okrilјem EU.

Vučić: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske Kosova

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavlјati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, lјudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

"Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji", poručio je.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti, i to o vraćanju hilјada.

"Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira", upitao je Vučić , a zatim poručio:

"Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti".

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlјa se i suprotstavlјaće se i dalјe, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

"Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu", zaklјučio je.

Mičel: Šansa za rešenje kosovskog problema

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu za rešenje kosovskog problema koji opterećuje region već dugi niz godina.

Istakao je i da se očekuje da obe strane u dijalogu treba da ispune sve preuzete obaveze.

"Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cillј unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo", rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Dodao je da je protiv jednostavnih rešenja, koja bi mogla da ugroze stabilnsot i bezbednost regiona, ali nije precizirao šta smatra jednostavnim rešenjem.

On je dodao da je sa Vučićem imao dobar i otvoren razgovor.

Podsetio je da je partnerstvo Srbije i SAD "staro", još iz vremena dva svetska rata.

"Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalјe verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije, u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilј svih nas", rekao je Mičel.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike