MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: ZSO 5 godina ostala mrtvo slovo na papiru
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: ZSO 5 godina ostala mrtvo slovo na papiru

17. mart 2018. Izvor: Tanjug

Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je u obraćanju naciji, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.

"Pet godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom", rekao je Vučić.

Za Kosovo samo kompromis ili rešenja neće ni biti i tačka

Ako ne budu hteli kompromis, rešenja neće biti i tačka, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Nastavićemo zato razgovore s Albancima, da pokušamo da rešimo naše probleme, bez obzira što im ništa ne verujem. Ali, mi nemamo drugi izbor", rekao je Vučić na vanrednom obraćanju naciji povodom kosovskog pitanja, kao klјučnog političkog problema zemlјe, i porazne demografske slike, kao glavnog problema države, kako ga je ranije već definisao.

"Razgovor i dijalog su najvažniji, da nađemo kompromisno rešenje. Ako ne budu hteli kompromis, rešenja neće biti i tačka", rekao je.

Spreman je, kaže, da sasluša svakog ko mu pokaže neki drugi izbor, pod uslovom da taj zna sve okolnosti vezane za to pitanje.

On ostaje pri stavu da će u aprilu izaći sa predlogom rešenja za KiM, kao što uvek, kaže, ostaje pri svemu što je govorio, ali i da će uvek za sebe zadržati mogućnost da zbog specifičnosti spolјnopolitičke situacije nešto ubrza ili uspori.

„To ću svakako uraditi i naravno preuzeti odgovornost na sebe", istakao je.

Svoje mišlјenje o rešenju problema Kosova i Metohije i šta on podrazumeva pod kompromisnim rešenjem izneće u uverenju da odluke treba da donosimo više racionalno, nego emotivno i da vodimo računa više o budućnosti, nego prošlosti, a građani će, u svakom slučaju, da odlučuju o svemu.

Kako je rekao on će "da gura po svom" jer misli i radi u interesu Srbije a ne da bi se dodvorio narodu.

"Moje je da narodu kažem šta mislim o svemu što se dešava. Nikoga ne lažem, kažem najmoćnijima sve što mislim i zato jesam i lično poštovan kao predsednik Srbije svuda u svetu, jer znaju da uvek zastupam interese Srbije", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "izaći će" sa tim šta smatra kompromisnim rešenjem, neka ga svi napadaju sa svih strana, a on je spreman da obrazlaže potanko svako mišlјenje i svaki predlog koji iznese.

Vučić je rekao da je ono što ga brine da ne donosimo više emocionalne, nego racionalne odluke i da se više dičimo prošlošću, nego što mislimo na budućnost.

"Nema problema, bio sam ili sa svima vama ja ću da guram po svaku cenu, a na narodu je da prihvati ili ne", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja da li će biti referenduma po tom pitanju Vučić je rekao da bilo kakva promena Ustava to iziskuje i da će naravno narod da odlučuje o svemu.

"I neću biti nezadovolјan ako budem morao da odem i da se sklonim jer moje je da uradim ono što milsim da je najbolјe za Srbiju a ne da mislim o tome kako ću narodu da se dodvoravam", rekao je predsednik Srbije.

Vučić:U Brisel 23. na dijalog idem bez ikakvih očekivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ide u Brisel, na nastavak dijaloga sa Prištinom 23. maja, bez ikakvih očekivanja, a da je njegov posao da štiti interese Srbije, našu državu i našu budućnost.

"Mi čekamo formiranje Zajednice srpskih opština ili ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema", rekao je na konferenciji za štampu posle obraćanja naciji povodom demografskog problema.

Na gotovo svakom sastanku, kaže, svi očekuju da mi nešto novo uradimo za nekog.

„Nemamo više šta novo da uradimo za bilo koga, osim da čekamo formiranje ZSO, ili da čekamo ponudu za kompromisno rešenje kosovskog problema“, ukazao je on.

Vučić je naglasio da će ipak otputovati u Brisel, jer je njegov posao da razgovara.

„Mislim da niko u Srbiji nema nikakvu dilemu da ću na najsnažniji način da štitim naše interese, vodeći računa o kompromisu, ne da štitim naše mitove, već da štitim našu budućnost, ali i našu državu. To je moj posao“, poručio je on.

Rekao je da na tim sastancima mnogo gorim i težim rečima inače govori, ali da to znaju lјudi na mestu gde treba da to znaju.

„Tamo gde treba da se pokazuje hrabrost hrabri lјudi je pokazuju, a ne pred vama ili nekim drugim“, ukazao je on.

Takođe je, na pitanje da li ostaje pri stavu da će u aprilu izaći sa predlogom rešenja za KiM, podvukao da ostaje pri svemu što je govoiro, ali i da će uvek za sebe zadržati mogućnost da zbog specifičnosti spolјnopolitičke situacije nešto ubrza ili uspori.

„To ću svakako uraditi i naravno preuzeti odgovornost na sebe“; zaklјučio je on.

Vučić pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ne učestvuju u formiraju vojske Kosova.

Vučić je na pres konferenciji rekao da vlasti u Prištini idu po srpskim sredinama i potkuplјuju srpske mladiće da bi išli u njihovu vojsku.

"Ne mogu sada da vam pričam sve. . . ", rekao je Vučić.

On je, povodom izjave američkog ambasadora Vilijama Montgomerija da Srbija ne treba da prihvati formiranje vojske Kosova ni po koju cenu, već da insistira na prvobitnom stavu SAD po tom pitanju, a to je "ne" vojsci Kosova, zahvalio Montgomeriju na korektnom pristupu i na tome što je rekao, jer je to, primetio je, istina.

Predsednik je naglasio da Srbija ne može da odobri formiranje vojske Kosova.

"Oni nama ne idu samo na jug, idu i na sever da nam potkuplјuju mladiće. Kažu - evo toliko i toliko keša, budi deo vojske. Mi se sa tim suočavamo i razgovaramo sa Srbima na KiM", rekao je Vučić.

Dodao je da nije želeo da reaguje na opasku američkog zvaničnika Vesa Mičela da kosovska vojska, u kojoj će da budu Srbi, neće biti pretnja Srbiji.

"Stvarno? Na teritoriji Srbije formirate tuđu vojsku, u koju ćete da uklјučute i Srbe... Šta, kao u vreme Austrougarske i Turske, da se bijemo Srbi protiv Srba...?", zapitao je Vučić.

Zato je pozvao Srbe da ne učestvuju u formiranju vojske Kosova, i one sa juga i sa severa pokrajine, da tako pomognu u rešavanju kosovskog problema.

"Da se ponašaju odgovorno, brinu o sebi i svojoj bezbednosti, ali ne da učestvuju u formiranju državnih organa neke druge države, a da sa Srbijom nije postignut dogovor o bilo kojem pitanju", naglasio je Vučić.

Spomenuo je da sada ne može da govori ni o detalјima vezanim za istragu ubistva Olivera Ivanovića i da će za 15 dana naše nadležne službe objaviti šta su saznale, a šta ne mogu da saznaju.

"Nisam želeo danas da govorim o tome, da mi neko ne kaže da zloupotreblјavam dvomesečnu tragediju. Službe će da govore za dve nedelјe, šta su saznali i šta ne mogu da saznaju i ne milslim da će se neki mnogo čemu iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike