MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Obeleženo 14. godina od pogroma Srba na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Obeleženo 14 godina od pogroma Srba na KiM

17. mart 2018. Izvor: Tanjug

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je, u svojim prostorijama u Beogradu, obeležilo 14. godišnjicu pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

Obeleženo 14. godina od pogroma Srba

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Obeležavanju godišnjice u spomen sobi "Kosmetske žrtve" prisustvovali su ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik pokrajinske vlade i ministar za zajedice i povratak Dalibor Jevtić, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i porodice žrtava.

Dalibor Jevtić je rekao da je prošlost na KiM teška, da je stradalo puno nevinih žrtava "čiji dželati još uvek nisu kaženjeni".

"Prošlost je zaista teška. Srba danas na prostoru KiM ima manje nego što nas je bilo i taj trend se nastavlјa. Naša je obaveza da, učeći ono što se dešavalo u prošlosti, uradimo nešto kako bi budućnost bila drugačija", istakao je on.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković je rekao da se pre 14 godina na KiM desilo nešto što se možda u današnjem svetu dešava samo na Bliskom istoku.

"Desilo se nešto što danas još uvek možda radi samo islamska država na teritoriji Iraka, Sirije i nekih drugih zemalјa. Desila su se velika zverstva, ubistva...", rekao je on.

Kako je istakao, nikada se niko nije borio za KiM kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Nikada nećemo prepustiti zaboravu naše lјude koji su ubijeni, prognani, kidnapovani. Naša vlada i parlament će itekako raditi na tome da se ovako nešto nikada ne ponovi", istakao je Marinković.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Velјko Odalović je ukazao da je bilo puno žrtava, a da za zločine niko nije odgovarao.

"Ono što se u kontinuitetu dešava ovih 20 godina kulminiralo je ubistvom Olivera Ivanovića, čoveka koji je svih tih 20 godina bio deo svih nas, deo svih naših stradanja, deo svega kroz šta smo svi zajedno prošli. On je bio neko ko je imao viziju i bio svetionik. Nažalost, onako kako su i sve ostalo uradili, i ovo mučko ubistvo je izvršeno. Zato danas, i kada god se budemo okupili, za svaku žrtvu, za svako ubistvo i svakog zločinca treba da tražimo punu odgovornost", poručio je Odalović.

Na današnji dan, 17. marta, 2004. godine izvršen je veliki pogrom nad Srbima i srpskim svetinjama na KiM - ubijeno je 11 Srba, etnički očišćeno šest gradova i 10 sela, zapalјeno i uništeno oko 800 srpskih kuća, proterano oko 4.000 Srba, uništeno 35 pravoslavnih crkava i manastira, među kojima i 18 spomenika kulture.

Građani Kosovske Mitrovice obeležili godišnjicu pogroma

Godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji danas je obeležena komemorativnim skupom u Kosovskoj Mitrovici, odakle je poručeno da srpski narod nikada neće zaboraviti stravičan zločin koji je nad njim počinjen pre 14 godina, niti odustati od insistiranja da odgovorni za organizovanje i sprovođenje nasilјa budu kažnjeni.

U Kosovskoj Mitrovici parastos je služen kod glavnog mosta, a predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju posetili su i mesta pogibije dvoje žitelјa severnog dela grada koji su tokom martovskog pogroma ubijeni snajperskim hicima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je tom prilikom da se 17. marta dogodio jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope.

"Da stvar bude paradoksalnija sve se to desilo u prisustvu međunarodnih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe. Srbe niko nije zaštitio, oni su proterani i gotovo da se niko nije vratio jer i danas, posle 14 godina, njima je bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a zastrašivanja su gotovo svakodnevna", rekao je Petković.

Žrtve martovskog pogroma, kako je istakao, obavezuju nas da poručimo da Srbija, koja je postala i vojno i ekonomski snažnija, i koja je danas lider u regionu, više nikada neće dozvoliti da se ponovi 17. mart.

Prema njegovim rečima, Srbija nikad neće odustati od insistiranja da se utvrdi puna istina, zadovolјi pravda i kazne odgovorni za zločin, čiji je cilј bio da se zatre postojanje srpskog naroda na KiM.

Da srpski narod neće zaboraviti zločine počinjene nad njim poručio je i predsednik privremenog organa Kosovske Mitrvice Aleksandar Spirić.

"Ne smemo dozvoliti zaborav i ne smemo nestati, iako bi neki voleli da nas ovde nema", rekao je Spirić, i zatraažio od međunarrodne zajednice da se probudi I konačno utvrdi ko je odgovoran za smrt onih koji su mučki ubijeni u martovskom pogromu.

Srbi iz Gračanice obeležili godišnjicu pogroma

Srbi iz Gračanice i okolnih mesta danas su obeležili godišnjicu stradanja srpskog naroda u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji. Počast žrtvama odata je parastosom u manastiru Gračanica, koji je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, a potom i svečanom akademijom u Domu kulture, koju je organizovalo Udruženje porodica kosmetskih stradalnika.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Želјko Jović je, obraćajući se učesnicima svečane akademije, konstatovao da na današnji dan sve više obeležavamo sva srpska stradanja na Kosovu i Metohiji.

Jović je zapitao albanske političke lidere i predstavnike međunarodne zajednice zašto je zločin nad pripadnicima srpskog naroda manji zločin od nekog drugog zločina.

"Zašto posle toliko godina nemamo rešeno nijedno ubistvo, nijedan zločin? Zašto nema krivaca, a nama nisu bitni samo neposredni počinioci, već oni koji su zločine naređivali. To je poruka koju šalјemo odavde, da nećemo da zaboravimo i da ćemo uvek tražiti i insistirati da se krivci izvedu pred lice pravde, i uveren sam da ćemo to da dočekamo", rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, srpski narod, čekajući pravdu, i dalјe drži ispruženu ruku, želeći bolјi život za sve na Kosovu i Metohiji.

"Hvala vam na snazi koju ispolјavate svakoga dana i u ime svih nas koji radimo pregalački da vam bude makar za nijansu bolјe obećavam da ćemo nastaviti da se borimo za srpsko Kosovo i Metohiju", kazao je Jović.

On je prethodno u Domu kulture u Gračanici otvorio izložbu radova sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu”, gde je poručio da je sposobnost Srba da stvaraju u najtežim trenucima pokazatelј vitalnosti našeg naroda.

Učesnicima svečane akademije obratio se i vladika Teodosije poručivši da je 17. mart podsetnik i poruka da se budućnost jednog naroda ne može graditi na zaboravu istorije, jer nove generacije ne mogu imati budućnost ako zaborave za šta su živeli i zašto su se žrtvovali njihovi preci.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike