MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković: Osuđeni smo da se u nekim stvarima potpuno samostalno borimo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković: Osuđeni smo da se u nekim stvarima potpuno samostalno borimo

20. mart 2018. Izvor: RTS

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković kaže za RTS da je potpuno jasno da pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da na neki način uslovi kosovske Albance da izvrše svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO. Ukazao je da ne možemo i ne treba da se nadamo da će Brisel nešto učiniti na tom planu, kao i da smo osuđeni da se u nekim stvarima potpuno samostalno borimo.

Nikola Selaković

Foto: RTS

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da nije prvi put da kada se nastave razgovori u Briselu, na terenu se "dešava nešto što kao da nas namerno provocira i udalјuje od glavnog cilјa".

"To je da napokon već jednom počnemo razgovore o Zajednici srpskih opština i nastavimo sa realizacijom Briselskog sporazuma, njegove jedne polovine čija je suština i okosnica formiranje ZSO na čemu nije učinjeno ništa", rekao je Selaković.

Podsetio je da je u vreme održavanja neke od prethodnih rundi razgovora došlo do hapšenja Bogdana Mitrovića.

"U jednom prethodnom navratu razgovora došlo je do hapšenja Bogdana Mitrovića, našeg čoveka iz Suve Reke, čoveka koji je dolazio duže od deceniju i po na svoje ognjište, odlazio na groblјe gde su mu preci i roditelјi sahranjeni da zapali sveću. Posle nekoliko meseci neko upire prstom u njega i kaže ovaj čovek je izvršio ratni zločin, a na kraju se ispostavi da je to učinio Albanac koji uzurpira njegovu imovinu", naveo je Selaković.

Ukazao je da sada imamo sutuaciju da je povratnik koji je deset godina na KiM – Milorad Zajić proveden opet zato što je, kako kaže Selaković, verovatno neko prstom uperio u njega.

"Sve se to dešava u prisustvu Euleksa koji treba da gradi sistem vladavine prava na KiM. Znate to zvuči licemerno i uveren sam u potpunosti u reči direkora Đurića i lјudi iz Kancelarije za Kim da će pomoći njegovoj porodici, ali apelujemo na one koji imaju, ako imaju iole više razuma, da oslobode čoveka i da puste lјude da normalno žive", naglasio je Selaković.

"Nemamo uopšte otvoren razgovor o ZSO"

Na pitanje ima li ikakve naznake da će Brisel izvršiti pritisak na Prištinu da se formira ZSO, Selaković kaže da je predsednik Aleksandar Vučić bio više nego kada je rekao da su "jedno naše želјe, naša htenja i naša nadanja, duga stvar je situacija na terenu".

"Potpuno je jasno da ovih pet godina Brisel nije mrdnuo prstom da na neki način uslovi kosovske Albance da izvrše svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formiraju ZSO o kojoj na jedna bazičan, ali jasan način govori Briselski sporazum", dodao je Selaković.

Ukazao je da mi još nemamo ni prednacrt statuta Zajednice srpskih opština, kao i da nemamo uopšte otvoren razgovor o tome.

"Svaki put kada dođete u Brisel u počnete da razgovarate tražimo da se razgovora na tu temu potegne se neka nova tema", rekao je Selaković.

"Ne možemo da se nadamo i ne treba da se nadamo da će Brisel nešto učiniti na tom planu. Mi dobro vidimo svoju poziciju, vidimo da smo osuđeni da se u nekim stvarima potpuno samostalno i sami borimo, nastavlјamo tako da se borimo sa mnogo više realnosti, mudrosti nego što je to imala neka prethodna vlast", istakao je Selaković.

Komentarišući spekulacije o Američkom planu za KiM prema kojem bi Srbi dobili ZSO sa širim ovlašćenjima, a da zauzvrat Kosovo dobije stolicu u UN, Selaković kaže da su sve spekulacije.

"Sve su to za sada spekulacije, mi ćemo imati sastanak u Briselu u drugoj polovini ove nedelјe, videćemo šta će biti rezultat tog sastanka", rekao je Selaković.

"Zanimlјivo mi je da ček o tim sapekulacijama kada čujem priču o nekim širim ovlašćenjima, a po svemu onome što sam iz štampe pročitao ja sam video da to nije ništa šire od onoga što je previđeno u Briselskom sporazumu", naveo je Selaković.

Odgovarajući na pitanje može li se pregovarati o nečemu što je već ispregovarano, budući da je ZSO ispregovarana pre pet godina, Selaković ističe da ZSO postoji samo na papiru.

"ZSO je ispregovarana, ali kao što vidite ZSO postoji samo na papiru i taj jedan jedini papir na kome postoji je Briselski sporazum. Samo da vas podsetim da su privremene institucije samouprave u Prištini oglasile neustavnim u 24 elementa Briselski sporazum pred svojim ustavnim sudom, to je i žalosno i licemerno", naglasio je Selaković.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike