MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:To što nije formirana ZSO ne može biti samo do Albanaca
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:To što nije formirana ZSO ne može biti samo do Albanaca

24. mart 2018. Izvor: Tanjug

To što pet godina nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora u Briselu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je u direktnom televizijskom uklјučenju iz Brisela poručio da je to jednako krivica Evropske unije, koja je takođe potpisnik Briselskog sporazuma.

Za pet godina su i najteži ratovi završavani, rekao je predsednik i podsetio da je Srbija ispunila sve tačke od 7. do 15. tačke tog sporazuma.

Albanci nemaju nameru da ispune svoje obaveze, uveren je predsednik Vučić.

"Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju", rekao je Vučić komenatrišući izjavu pokrajinskog premijera Ramuša Haradinaja da nije stigao da pročita sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija", istakao je predsednik Vučić nakon sastanka s šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i pokrajinskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Istina, rekao je predsednik Vučić, predstavnici EU su večeras jasno rekli delegaciji iz Prištine da se ta obaveza iz sporazuma mora ispuniti.

On lično, kako je istakao, nije ni večeras ništa veći optimista nego pre nekoliko dana po pitanju formiranja ZSO, ali, poručuje, mi moramo i dalјe da pregovaramo i da insistiramo na kompromisu.

Upravo to, naglasio je, želi iskreno da prenese narodu u Srbiji, jer, Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i samo tako možemo da zarađujemo više, da živimo bolјe, da nam deca ostaju u zemlјi.

Međutim, istakao je predsednik Vučić, niko ne može od Srbije da očekuje da ukine sebe, svoje postojanje, samo zato što se računa s tim da je dovolјan snažan pritisak i sa našom potrebom za bolјom ekonomskom budućnošću pa da ukinemo našu državnost.

Vučić je, nakon današnje runde dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je danas 1. 799 dan, a da suština Briselskog sporazuma nije primenjena - Zajednica srpskih opština (ZSO).

„Rekao sam sa čime se Srbija suočavala u prethodnom periodu. Analizirali smo sve ostalo od 7 do 15 tačke, što je bila obaveza Srbije, a Srbija je sve ispunila. Šest prvih tačaka koje se tiču ZSO nisu dirnute", naglasio je on.

Rekao je da Srbija poštuje napore, trud i rad evropskih predstavnika, koji su dali sve od sebe da budu dobri domaćini i posrednici, te preneo da nije bilo pritisaka na našu delehaciju na bilo koji način.

Izrazio je uverenje da će Albanci reći da će na uspostavlјanju ZSO raditi sledeće nedelјe, ali i dodao da je to čuo po stoti put i da unapred može reći da to neće biti tako.

„Gospodin Arifi je ovde rekao da je njhov ustavni sud ocenio da su 22 od 23 principa Briselskog sporazuma suprotna njihovom ustavu, što znači da neće implementirati ZSO nikada. Oni će izaći i reći da će to uraditi. Ovo gledam već dugo vremena i svaki put je isto", podvukao je Vučić.

Vučić je ukazao i na izjavu Kadri Veselјija koji je govorio o uzimanju Medveđe i Preševa, dodajući da niko nije primetio da je pretio ratom i da je najavio da je za 20 godina planirano ujedinjenje sa Albanijom.

„Nama Srbima prete novim ratovima uvek kada im zafale glasovi. MI ćutimo, jer mi je posao da čuvamo mir i stabinost, da se brinemo o budcuhnosti naših građana", rekao je on.

Preneo je da je rekao večeras Mogerini da će se Srbija na evropskom putu boriti i da će na tom putu napredovati, ali i da niko ne sme da pomisli da je moguće da se uruše svi nacionalni i državni interesi, samo zato što bi možda neki u Evropi i sa nekih kontinenata bili zadovolјni.

Ukazao je da je Srbiji Evropa potrebna zbog posla, navodeći da će u ponedelјak građati čuti da je prošle godine porasla plata za 43 evra, ističući da će do kraja godine prosečna plata biti 480 evra, a početkom iduće godine stići i 500 evra.

„Ne možemo bez evropskih investicija, bez ulaganja Nemaca, Austrijanaca, Francuza, Italijana i svih ostalih", naglasio je on.

Takođe je, povodom izjave iz Prištine da je zabranjeno Selakoviću i Ðuriću dalјe učešće u dijalogu, poručio da moze reći da će oni učestvovati i to u Severnoj Mitrovici.

Na pitanje šta na trenutnu situaciju u vezi s dijalogom Beograda i Pristine kaže EU, Vučić je rekao da je stav EU da obe strane moraju da ispune svoje obaveze, da se pridžavaju dogovorenog i da obe treba da imaju snage. . .

Kaže, međutim, da nam je mali manevarski prostor u tom diskursu koji je definisala EU, te kao primer navodi da se sada gotovo na svakom sastanku Srbiji prebacuje da je tražila i dobila mislјenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnoti Kosova.

"Mi na to uvek odgovaramo Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom, ali iskreno da kažem, mali nam je manevarski prostor i naši lјudi to treba da znaju", poručio je predsednik.

Kaže, opominjemo ih da se ne igraju s nama:

"To sam nedvosmisleno rekao i večeras ovde i posebno da ne dovode nikakve vojske i policije na sever Kosova. Zato se nadam da će se sve ovo nastaviti ipak u miru, da ćemo ići napred".

Ali, kako je poručio, neko će morati da kaže Albancima, odnosno da traži od njih kompromis, a ne da se stvari rešavaju na silu.

"Da li će to da se dogodi? Neće biti lako, to je kao na ivici noža", rekao je Vučić ali i dodao da je za nas važno da budemo da evropskom putu, da nasi lјudi to ne potcenjuju, jer je to, kaže, od suštinskog značaja.

"Da naša ekonomija napreduje, da će nam plate biti za 20 odsto veće već ove godine i da će dalјe da rastu i da će lјudi moći da žive, a da nam deca ne odlaze u svet", porucio je u razgovoru iz Brisela.

Zato je, ponovio je, važno da razgovaramo, da ne reagujemo emotivno...

"Videli ste i danas sam ćutao i čekao šta će da preduzmu. . .A mi ćemo da razgovaramo s našim lјudima, da razumeju da moramo da razgovaramo. . .Ali, ovo su naše granice, od toga dalјe ne može".

Najavio je da će već od ponedelјak unutrašnji dijalog biti nastavlјen razgovorima na severu Kosova, jer, kako kaže, želi da čuje šta lјudi govore, a onda da pokušamo da odlučimo.

"Biće velikih pritisaka na Srbiju", uveren je, te kaže da to ne želi da krije od naroda i, dodaje: "Ne mislim da mi sad svakog pridobijemo na našu stranu, ali da lјudi razumeju".

Kaže, međutim, da je sada prvi put sasvim siguran, čak i bez obrira na sve greške, od početka prošlog veka, i Drugog svetskog rata i one do 2004. i posle 2008, kako kaže, siguran je da je važno da je naša moralna pozicija čista kao sunce, ali da mi moramo da razumemo da je za nas kompromis možda i vazniji nego za Albance.

"Oni su nacija u narastanju, a mi u opadanju. Ako to lјudi hoće da razumeju, onda je u redu, jer mislim da nam sve drugo ide dobro", poručio je predsednik Srbije.

Ali, ponovio je, niko sa Srbijom neće da se igra i nikome nećemo dozvoliti da Srbiju ponižava.

"To sam rekao i večeras ovde i prethodnih dana na svim mestima u Nјujorku, slede mi razgovori s Mičelom i biće još mnogo razgovora, jer svi očigledno hoće da to završe pre evropskih izbora, ali ja nisam optimista večeras, ranije sam možda verovao, ali sada..." rekao je Vučić.

Kako kaže, shvatite jednostavno da druga strana ne želi kompromis i nije ga ni želela, ali naše je da ne reagujemo emotivno i "da guramo ekonomiju i čvrsto stojimo iza naših stavova".

Vučić:Delegaciji Prištine je rečeno da mora da ispuni ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su predstavnici EU na večerašnjem sastanku jasno rekli delegaciji iz Prištine da moraju da ispune Sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Ne mogu da kažem da nisu imali lepe reči za nas danas", rekao je Vučić i dodao da je jasno i nedvosmisleno rečeno da Priština mora da ispuni ZSO.

Međutim, dodao je, Albanci sa KiM nastupaju po principu - "ima još sporazuma, kao onaj što je energetika, pa vi Srbi to ispunite", iako to, kaže Vučić, nije nikakva naša obaveza, a Albanci računaju da za ZSO i tako treba još godinu dve da se ispuni.

"Tako će još dve godine da ispunjavaju nešto što neće nikada da ispune", primetio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, 20 sati dnevno se bore i na svakakve trikove Prištine nailaze.

Nećemo urušiti svoje interese da bi neki u EU bili zadovolјni

Srbija je na evropskom putu, ali neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovolјni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je za Srbiju veoma važan evropski put.

"Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam večeras Mogerini da je Srbija na evropskom putu. Borićemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovolјni", poručio je on.

Manevarski prostor nam je mali, rekao je predsednik, ali na nama je da nastavimo da se borimo, ali nezavisnost Kosova nećemo priznati, rekao je Vučić.

Vučić:Otkazivanje utakmice - jedina moguća odluka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Briselu da je otkazivanje utakmice rukometnih juniorskih reprezentacija Srbije i takozvanog Kosova bila jedina moguća odluka.

"Otkazana je opravdano. Kako ćemo da objasnimo građanima Srbije da Ukrajina neće da igra utakmicu u Kijevu protiv Kosova, a Srbija će da igra u Beogradu ili Kragujevcu. Objasnite mi tu matematiku po kojoj ćemo mi to nekome da objasnimo", rekao je Vučić.

Nisu nikakva deca kriva, ni iz Zaječara, Uroševca, ili bilo kog drugog mesta koja su došla da igraju, dodao je on.

"Nadrealno je pitanje. Da li ćemo nekad negde u inostranstvu morati da igramo neku utakmicu, jer će biti veća šteta... Ali, da ovde na teritoriji Srbije priznajemo nezavisnost Kosova, ne znam kako to mislite da izvedemo. To je bila jedina moguća odluka", rekao je on.

Osvrnuvši se na komenatre pojedinaca iz Beograda - političkih licemera - koji kažu da je to nečuveno i da "deca treba da igraju", a do juče su kritikovali što se utakmica igra, Vučić kaže:

"Nisu u pitanju deca, nego država. Deca neka se igraju u školskom dvorištu koliko god hoće. Kakve to veze ima sa međunarodnom državnom utakmicom", rekao je on, dodavši da neke lјude interesuje samo da budu protiv soptvene države.

"Neki su vaspitani da su uz svoju zemlјu, neki su vaspitani drugačije", kaže Vučić.

On je pomenuo i navijače koji su se juče okupili u Kovilovu i pevali rodolјubive pesme.

"Neki lјudi su juče mudro postupili. Nisu bili nasilni, nisu vređali, već su pevali rodolјubive pesme. Jel trebalo da ih bijemo? Da kažemo ''zlikovci jedni, što želite da čuvate svoju zemlјu, sad ćemo da vas izudaramo, jer ste protiv te utakmice''... Malo je van pameti", rekao je Vučić.

Vučić:A, šta drugo da bude alternativa ZSO?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne misli da treba žuriti sa samostalnim formiranjem ZSO.

"Sačekaćemo da vidimo kako stoje stvari, ali smatram da je raspoloženje među Srbima na Kosovu i Metohiji takvo da Srbi žele da se organizuju", rekao je Vučić na pitanje da li će Srbija možda krenuti samostalno u formiranje ZSO.

"Ne mislim da treba da žurimo sa tim, ali ako oni, a za 20 dana će biti petogodišnjica, do tada ne krenu u ceo postupak (formiranja ZSO) a šta drugo da bude alternativa", upitao je Vucicć.

A na pitanje kako preći u fazu sveobuhvatne normalizacije ako ni sporazum o ZSO nije ispunjen, uzvratio je da je vrlo teško preći u tu fazu.

"Vrlo teško. I zato sam ovako i neraspoložen i bez preteranog optimizma, ali nisam bez borbe, borićemo se i čuvaćemo Srbiju. Ljudi ne treba da brinu. Moje je bilo večeras da kažem lјudima ''nemojte da brinete, nastavićemo da razgovaramo i sa Albancima i svima u međunarodnoj zajednici, čuvaćemo srpske interese''. Nadam se da ćemo moći da postignemo kompromis, ako ga ne postignemo...šta da radimo, nije prvi put u našoj istoriji", rekao je šef države i dodao:

"Mnogo ja više brinem o nekim velikim silama, nego o samim Albancima i njihovim interesima".

Na pitanje ko su nam u ovom pitanju najveći saveznici, Vučić je rekao da su to građani Srbije:

"Oni su saveznici odgovornoj i ozbilјnoj politici, razumu, napretku, ekonomiji, bolјoj slici države koju vole i čuvaju".

Dodao je da što se saveznika u svetu tiče "svi poštuju našu zemlјu više nego ranije" i Srbiju, iako će biti niskih udaraca, niko "ne šamara" kao što je to bilo do pre nekoliko godina.

"Idemo i tražimo saveznike svuda. Ne bih ih ograničavao samo na one za koje svi znamo da su nam prijatelјi i saveznici, već ih tražimo i među onima od kojih to niko ne očekuje. Zato ćemo da se borimo, jer se svet menja i borićemo se da među onima koji su bili protagonisti kosovske nezavisnosti dobijemo što je moguće više simpatija".

Ponovio je da ne želimo ratove, sukobe i da hoćemo da idemo napred, ali ćemo znati da sačuvamo svoj narod i umeti da odbranimo naše vitalne nacionalne interese.

"U ovakvoj ''huci i buci'' koja se dešava između velikih sila, teško je sačuvati puni mir i stabilnost, a mi to uspevamo i napredujemo", zaklјučio je predsednik Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike