MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Banda podržana od zapadnih sila hapsila, tukla...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Banda podržana od zapadnih sila hapsila, tukla...

26. mart 2018. Izvor: Tanjug

Svi koji su učestvovali u otmici Marka Đurića odgovaraće pred srpskim pravosudnim organima, a među njima su i dva lica srpske nacionalnosti, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: TV Most

On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost poručio i sledeće: "Tu je počinjeno više teških dela i očekujem od tužilaštva za organizovani kriminal da preduzme sve što treba".

Kako je rekao, ceo dan smo slušali iz EU da se obe strane pozivaju na uzdržanost, a ja pitam večeras građane Srbije - a, šta smo to mi uradili i jesmo li mi ponižavali ili su oni tukli naše novinare i čoveka koji je glavni pregovarač u briselskom dijalogu?

Vučić je rekao da je suština onog što se danas dogodilo da su teroristi obučeni u policijske uniforme upali na miran skup srpskih građana u okviru unutrašnjeg dijaloga o kosovskom problemu, i pokušali da pokažu da su u stanju da zauzmu sever srpske pokrajine.

"Uz direktnu podršku Euleksa", napomenuo je, jer su vozila specijalnih snaga bila u pratnji vozila Euleksa.

"Istog onog Euleksa kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zašto je uhapšen Milorad Zajić", rekao je Vučić.

To je, kako kaže, pitao i lјude u EU, ali nije dobio odgovor, jer, primetio je, njima je bilo važnije da "pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine".

Dok su, dodao je, nama istovremeno govorili da ostanemo mirni...: "nemojte da šalјete vojsku i policiju", a u međuvremenu preduzimaju akciju u kojoj "ta teroristička banda upada u severnu Mitrovicu, bacaju šok bombe, počinju da tuku koga stignu..."

"Dakle, ta banda je upala i ti teroristi su uhapsili Đurića. Zašto? Jer im je tri puta u skladu sa sporazumom pisao pismo", rekao je Vučić.

Dodao je da će narednih dana pokazati javnosti sve snimke terora, navodeći da se "ta banda terorista nakon svega slikala, mnogo su jaki, s dugim cevima na goloruki narod".

Onda su ga još izveli u centar Prištine da ga ponize do kraja, a ponizili su, kaže, samo sebe "i to ne znaju".

"Nјih 50 bednih terorista vuklo ga je preko ulica dok su drugi zviždali", naveo je Vučić, i poručio: "Mi preko toga nećemo preći".

Vučić: Obaveštenje poslato čak 75 sati ranije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras da je Marko Đurić tri puta pre vremena u skladu sa sporazumima uputio obaveštenje o svom dolasku na KiM.

Obaveštenje je, rekao je predsednik Vučić, poslato u skladu sa procedurom i to čak 75 sati ranije, iako je potrebno samo 24 sata.

Vučić je rekao da je interesantno da su svi mediji i u centralnoj Srbiji i na KiM i svetski mediji objavlјivali kako Đurić nije pušten na KiM i da je uhapšen zato što nije poštovao prodedure koje su dogovorene sporazumom potpisanim u oktobru 2016.

Prvo obaveštenje upućeno je još 23. marta u 9 sati 44 minuta pre podne, što je 75 sati pre posete.

"To je urađeno, kao i uvek, u skladu sa procedurom".

Vučić je kazao da su nadležni organi na KiM dobili obaveštenje da će Đurić i još dve osobe iz Kancelarije za KiM i njihov vozač doći na KiM.

"Ovde se ne traže dozvole, već da ih obaveštavamo. Ako ja idem, potrebna su 72 sata unapred za obaveštenje, a za Đurića 24 sata, pošto spada u treću kategoriju prema sporazumu", naglasio je Vučić.

U prvoj kategoriji su, kako je objasnio, predsednik Srbije, premijer, predsednik skupštine, ministar spolјnih poslova, unutrašnjih i odbrane.

Kako je rekao na to nema reakcije, pa je usledila druga najava 24. marta, gde je dodato ime Nikole Selakovića, a zatim stiže odgovor 25 marta pred ponoć Prištine da kažu da nisu u stanju pozitivno odgovore na zahtev.

"Nema zahteva već obaveštenja" rekao je Vučić i dodao da nema šta da oni kažu a plus su slagali da nije bilo u skladu sa vremenskim okvirima.

Kako je rekao odgovoreno im je da će Đurić posetiti KiM i da ih molimo da ne pokušavaju da preuzmu korake koji će da eskaliraju ionako tešku situaciju.

Dodao je da Bedžet Pacoli, najviši zvaničnik saopštava da nije dozvolјen ulazak jer će da seju mržnju.

Postavlјa se pitanje da li teroristička, banditska lažna država hoće da uvede verbalni delikt.

Vučić je istakao da je hapšenje Đurića brutalna provokacija i čin bezumnja, odnosno najteži kriminalni akt, koji su prištinske vlasti očigledno podržane od pojedinih zemalјa sprovele na KiM.

Ubuduće sve odluke na drugim postulatima

Predsednik Srbije pozvao je večeras Srpsku listu da hladne glave razmisli o tome da li će ili ne ostati u albanskoj vladi u Prištini, ali i poručio da je, što se nastavka dijaloga tiče, besmisleno o tome danas govoriti.

Vučić je u obraćanju novinarima rekao da će i odluke oko nastavka dijaloga donositi hladne glave, ali će svi postulati ubuduće biti drugačiji.

"Lažu nedvosmisleno kada govore o ZSO, kao i oni koji ih podržavaju" rekao je Vučić.

Nјihov plan je, kaže, da ZSO bude kao NVO i da kažu da nije u skladu sa njihovim ustavom.

"Baš nas briga za njihov ustav", poručio je Vučić.

Vučić: Šta možemo da vam damo? Ništa!

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić kratko je večeras sa "ma, ne" odgovorio na pitanje novinara postoji li, nakon svega, spremnost albanske strane na kompromis.

"Ma, ne", uzvratio je Vučić.

Kako je rekao na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, oni nikad nisu ni bili za kompromis, sve vreme su lagali i samo su čekali da Srbija bude u teškoj situaciji kako bi priznala kosovsku nezavisnost.

"Nema ništa od toga", rekao je, a onda poručio Albancima: "Samo napred, lјudi".

Kaže kako oni govore da bi nam uzeli i Preševo, Bujanovac i Medveđu “iako u njoj živi tek sedam odsto Albanaca", ali, kažu, nemaju šta da daju zauzvrat.

"Hvala na informaciji, mi vama imamo još manje nešto da damo. Pogledajte Ustav Srbije, pa vidite šta možemo da vam damo, a ja vam kažem - ništa", poručio je srpski predsednik.

Srbima na severu Kosova poručio je da se drže, da ćemo mir sačuvati, a "oni koji misle da smeju da vas napadnu, ne smeju, i bićete sigurni".

Vučić: Banditizam bez zakona,što nisu hapsili Selakovića?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ono što se danas dogodilo na Kosovu čist banditizam, i da se to vidi i po tome što je uhapšen Marko Đurić, ali ne i Nikola Selaković.

"Što nisu uhapsili Nikolu Selakovića? A, što niste uhapsili Selakovića ako poštujete zakone banditske države?", zapitao je Vučić i konstatovao da sve to znači da tamo i nema nikakvih zakona.

"Čisti banditizam" podvukao je.

Kako je rekao, ne sviđa im se Marko Đurić, zato što je protiv nezavisnosti Kosova i ne pada mu na pamet da to podrži bilo kad.

"A, izgleda i da im se nešto u petak kad je bio sa mnom u Briselu, suprotno onome što ovdašnji mediji pišu, rekao nešto što im se naročito nije dopalo". rekao je predsednik Srbije.

Postavlјa se, kaže, pitanje o kavim zakonima govore u Prištini ako ih tako arbitražno vrše.

"Imali su nalog - samo privedite Đurića i nikog drugog. To je jedini njihov nalog bio da pokažu kako i na koji način mogu da ponižavaju Beograd", istakao je.

"Nije nam lako, pretrpeli smo teške udarce, izdržali smo, izdržaćemo i teže, ali mi ćemo da gledamo političkim sredstvima da vratimo - pa ćemo da vidimo ko će da bude uspešniji", naveo je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike