MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Napad s cilјem okupacije,poziv iz Beograda zaustavio teror
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Napad s cilјem okupacije,poziv iz Beograda zaustavio teror

27. mart 2018. Izvor: Tanjug

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su albanski separatisti u Prištini uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, koji podražavaju samoproglašenu nezavisnost, napali naš narod na severu pokrajine sa cilјem da nasilјem, terorom i zastrašivanjem okupiraju severno KiM.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavlјen", rekao je Đurić u obraćanju, prvom nakon što je juče bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i s lisicama na rukama sproveden u Prištinu, a zatim i do administrativnog prelaza Merdare.

Đurić i predstavnici Srpske liste obratili su se novinarima posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je njegov dolazak na Kosovo i Metohiju bio najavlјen na vreme, više od 70 sati pre skupa na kojem je učestvovao, u skladu sa svim sporazumima i da je notorna laž da institucije u Prištini o tome nisu bile blagovremeno obaveštene.

Đurić je na pres konferenciji rekao da su najavu dolaska uredno najavili, u skladu sa sporazumima i na vreme obavestili i međunarodne misije i predstavnike privremene samouprave u Prištini.

"Notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni o tome, jer smo više od 70 sati pre skupa poslali najavu i ponovili je više puta", podvukao je Đurić.

Kako je rekao, na jučerašnjem okruglom stolu u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da se razgovara kako da se prevaziđu problemi koji postoje između Srba i Albanbaca i kako da se na miran i demokratski način dođe do kompromisa.

"U Kosovskoj Mitrovici smo na slobodan način počeli da razgovaramo o budućnosti, a onda su na demokratski izabrane predstavnike Srba i goloruk narod poslali stotine do zuba naoružanih, ne mogu da ih nazovem policijom, to je razularena teroristička banda, da tuku goloruke i nenaoružane lјude, koji su hteli da razgovaraju o budućnosti", rekao je Đurić.

"To je sramota i onih koji su to učinili i onih koji su ćutali i prećutno se saglasili s onim što je urađeno", poručio je Đurić.

On je istakao da je dobro, iako je zadobio nekoliko udaraca.

"Ponosan sam na Srbe, na hrabre muškarce i žene koji nisu i neće pokleknuti. Srbi sa KiM i Srbija će nastaviti da se bore za ono što je njihovo istorijsko pravo", rekao je Đurić na konferenciji za medije posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije.

On je opisao šta mu se juče događalo i kako se s njim postupalo.

"Kad su počeli kundacima da biju poslanike, obične građane, žene, da ih šutiraju, bacaju šok bombe, kada su hteli da srpske predstavnike, vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlјi, da ponize, misleći da tako mogu da ponize Srbiju, nakon toga su me stavili u jedan od transportera", rekao je on.

Đurić kaže da su potom pokušavali da ga ponize na putu do Prištine, spuštajući mu glavu, praveći selfije sa njim, držeći mu kalašnjikov uz stomak, ili pretnjom nožem...

"Pevali su ''Alahu akber'' i druge pesme. Onda su me izveli iz transportera, proveli kroz glavne ulice Prištine, stavili u podrum. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda nasilјe i teror prema Srbima bi se nastavili, a ja ostao u Prištini, ali se na tome završilo", rekao je on.

Naveo je i da je u petak sa Aleksandrom Vučićem bio na sastanku u Briselu, kada se, tokom razgovora, nasmešio na nešto što je iznela albanska strana, jer mu je izgledalo potpuno besmisleno, kada je sa te, albanske strane stiglo "siktanje" i pretnje.

"Predsednik Vučić nije to dozvolio i sačekao je taj način obraćanja. Ali, već tada je bilo jasno u kom pravcu stvari idu - da se obesmisli dijalog i potkopa šansa za postizanje kompromisa", rekao je on.

Najavio je da će danas u Beograd doći jedan predstavnik EU i da će o tome javnost obavestiti predsednik Srbije.

Đurić: Šta da me pitaju, kad su učestvovali u događaju u KM

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da ga niko od predstvanika međunarodne zajednice nije pitao šta se desilo ili kako je posle svih dešavanja juče na KiM, ali i upitao ko i da ga pita i kontaktira, jer se to i dogodilo uz eksplicitnu saglasnost dela međunarodne zajednice.

"Ko da me kontaktira, puna ih je Mitrovica bila juče, a da ne kažem koliko stranih obaveštajnih službi, koliko vojnika ove ili one zemlјe, pripadnika ove ili one međunarodne misije ima tamo", rekao je Đurić.

Kako je rekao oni su odlično znali šta se sprema i šta se planira:

"Mislite da ih je bilo briga".

Naveo je i da će i dalјe ići na KiM, da će uvek ići dok može da hoda pa i kada ne bude mogao.

"Ne radi se o meni već o tome da je neko pokušao da slomi naš duh, zaustavi našu borbu" rekao je Đurić.

Đurić: O dijalogu odlučuje Vučić

Direktor Kancelarije Za Kosovu i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da će odluku o nastavku dijaloga sa Prištinom doneti predsednik Aleksandar Vučić.

Đurić je na pres konferenciji posle konsultacija Srpske liste s predsednikom Vučićem rekao da su jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici bili zapravo "napad na proces dijaloga", te da su Priština i deo međunarodne zajednice, "jedni delima, a jedni nedelima", pokazali stav prema dijalogu Beograda i Prištine.

Neko je želeo, nastavio je Đurić, da obesmisli dijalog, potkopa svaku mogućnost kompromisnog rešenja zato što se plaše prava i pravde.

"Nema nikakve sumnje da je to tako - da onaj ko se tako ponaša o dijalogu ništa dobro ne misli, ni o nastojanju da se neko rešenje nađe već samo stvaranje dodatnih problema", rekao je Đurić.

Ovaj napad, kaže, jeste kontinuirani pokušaj kroz niz incidenata, napada i situacija, kao i izmišlјenih razloga zauzimanja severa KIM, kako bi se promenila demografska slika i ostvario šovinistički cilј onih koji bi da Srba na KiM ne bude.

Na taj način je odgovorio na novinarska pitanja da li Beograd ostaje u dijalogu.

"Što se razgovora tiče, šta da vam kažem? Međunarodni predstavnici koji su ovo dozvolili i možda podstakli i svakako Priština pokazali su šta misle o ovim razgovorima", rekao je on na pitanje novinara albanske TV iz Tirane.

Na ponovlјeno pitanje beogradskih novinara da li Beograd ostaje u dijalogu, on je rekao:

"Ono što ste juče mogli da vidite i u Prištini i u Kosovskoj Mitrovici je stav Prištine i dela međunarodne zajednice prema dijalogu. Nemam tu šta da dodam. Jedna strana je stav pokazala delima, a jedna nedelima", rekao je on.

"Ponavlјam - potpuno sam siguran da se juče sve dogodilo uz eksplicitnu saglasnost pojedinih krugova iz međunarodne zajednice", rekao je Đurić i naveo da naša javnost to treba da zna i ne sme da ima dilemu po tom pitanju.

Precizirao je da su neki prećutno prihvatili ono što se događalo, a neki i - učestvovali.

Đurić je rekao da nikome u Prištini i međunarodnoj zajednici nije svejedno kada se "izvuče" Rezolucija 12.44, Kumanovski sporazum. . . a i znaju, dodao je, da srpski narod neće odustati.

Dodao je i da nije imao priliku da bilo sa kim razgovara iz međunarodne zajednice, da očekuje da će danas biti nekih razgovora sa visokim zvaničnicima EU, ali da što se njega tiče sve što su imali da kažu rekli su time što su delimično dozvolili, a delimično doprineli onome što se dogodilo.

Takođe je rekao da je odluka političkih predstavnika Srba o forimiranju ZSO motivisana dubokim razlozima i potrebom srpskog naroda da ostvari kolektivna politička prava.

"Prava bez kundaka, dugih cevi, tiranije.. I naravno da imaju našu podršku", rekao je Đurić na pitanje novinara albanske televizije iz Tirane.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike