MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Opštine sa srpskom većinom na KiM najavile formiranje ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Opštine sa srpskom većinom na KiM najavile formiranje ZSO

28. mart 2018. Izvor: Tanjug

Odbornici deset opština sa srpskom većinom na KiM usvojili su danas jednoglasno zaklјučke, kojima najavlјuju formiranje ZSO ako Priština ne preduzme konkretne korake u naredne tri nedelјe, zahtevaju kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike unutrašnjeg dijaloga pre dva dana i traže od međunarodnih misija da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na pripadnike srpskog naroda.

Zaklјučci odbornika 10 opština

Foto: Tanjug

„Legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš“ na zajedničkoj sednici doneli su zaklјučak sa tri zahteva.

„Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelјe počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tela i institucija. Mi smo spremeni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom u Prištinom onako kako je predviđeno sporazumom“, navodi se u prvoj tački.

„Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatram isklјučivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklarativno, ali i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo, takođe, započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom“, najavlјuje se u zaklјučcima iz Mitrovice.

Sa sastanka je upućen zahtev da se nalogodavci i izvršioci „terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i medija od 26. marta najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar unutrašnjih poslova i direktor policije podnesu ostavke".

Takođe pozvani su međunarodni predstavnici prisutni na ovim prostorima, pre svega KFOR i Euleks da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata.

„Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših građana smatraćemo ih odgovornim“, poručuju opštine sa srpskom većinom.

Usvajanju zaklјučaka prethodila su obraćanja gradonačelnika, odbornika i predstavnika Kancelarije za KiM, koji su poručili da ZSO nije hir srpskih političara, već nasušna potreba srpskog naroda u pokrajini i međunarodna obaveza.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić zatražio je najpre da se aplauzom pozdrave junaci koji su brutalno pre dva dana prebijeni od strane „nindža kornjača“ samo zato što su Srbi.

Rekao je da su nasrnuli na lјude koji su se sastali jer su želeli da daju doprinos rešavanju Gordijevoh čvora, i pomognu predsedniku Srbije u potrazi za trajnim rešenjem.

Rakić je kazao da su ministri i poslancii Srpske liste dali sve od sebe da omoguće ostanak i opstanak Srba, te su ušli u vladu kako bi uradili nešto u korist svojih građana, ali pošto to nije bilo moguće povlače se iz vlade.

„Kao apsolutni predstavnik srpskog naroda na KiM Srpska lista ne vidi nijedan razlog da učestvuje dalјe u vladi. Ponašaće se u skladu sa interesima srpskog naroda, jer koalicija više ne postoji“, podvukao je on.

Rakić je kazao da je Srpska lista odlučila da, ako Priština to ne učini, formira ZSO.

„To je obaveza Prištine i Brisela. ZSO nije uperena protiv bilo koga, biće institucija i servis građana, i to svih građana na Kosovu i Metohiji“, naglasio je on prenevši poruku predsednika Srbije da neće dozvoliti nikakve nove Oluje i Blјesak.

Naveo je da je jedna od razloga što je akcija pokušaja okupacije severa Kosova prekinuta bila intervencija predsednika Vučića, te dodao da je plan bio da se sever okupira i Marko Đurić drži u pritvoru 30 dana.

Ponovio je poziv Srbima da ne učestvuju u vojsci Kosova, jer je plan Prištine da „udari brat na brata“:

„Ne pristajte da budete njihovi janičari“, kazao je Rakić.

Pomoćnik direktora Kancelacije za KiM Petar Petković istakao je da je došao trenutak kada je potrebno da se svi ujedinimo, kada treba biti hrabar i odlučan, kada povlačenje i uzmicanje nije opcija.

„Ovo su dani kada su hrabrost i odlučnost čin odgovornosti i prema sopstvenim životima i budućim generacijama, ali i prema našem trajnom opredelјenju da sačuvamo mir, koji je svima preko potreban. Predsednik Srbije i Vlada podržali su odluku Srpske liste da napusti kosovsku vladu i da otpočne sa procesom formiranja ZSO“, objasnio je Petković.

„Srpska lista učiniće da ovo mesto postane simbol odbrane dostojanstva i časti srpskog naroda, a ne da postane simbol poraza i poniženja, kako su želeli oni koji su pre 48 sati poslali horde albanskih terorista da upadnu na ovo mesto i brutalno izvrše napad i nasilјe nad učesnicima unutaršnjeg dijaloga i uhapse Marka Đurića, čija je žrtva postala nasvetjiji primer i inspiracija za sve nas da se još čvršće i snažnije borimo za nacionalne interese“, rekao je on.

Petković je dodao da optužbe za ishitrenost i jednostranost koja će se čuti povodom odluke Srpske liste neće dići samo od strane Albanaca i onih koji ih podržavaju, već i dela političara u Beogradu koji neće i ne umeju da pogledaju i sagledaju šta se sve dešava na prostoru KiM, koji su neosetlјivi za probleme i strah koji Srbi ovde preživlјavaju svakog dana.

„Da li ste vi nepromišlјeni avanturisti kada ste odlučili da formirate ZSO, kada oni koji su odgovorni za to pre pet godina ne čine. Niste niti možete da budete. U vašoj odluci ne postoji ništa što je jednostrano. Jednostrana je odluka onih koji su rešili da suspenduju formiranje ZSO“, uveren je on.

Petković je istakao da Srbi već pet godina insistiraju i traže formiranje ZSO zarad mira, stabilnosti u celom regionu, ali na to nije bilo nikakvog odgovora, niti konkretnog poteza.

„Nisu hteli da nas čuju pet godina i zbog toga će srpski narod sam krenuti u formiranje onoga što je dogovorneo pre pet godina u Briselu. Na taj način ćemo da odbranimo interese koje smo izborili u Briselu. Na taj način ćemo sačuvati i ugled EU koja nije bila sposobna da svih ovih godina formira ZSO. Već dugo na našu ispruženu ruku Priština odgovara raznim provokacijama, pokušava da ponizi Srbe i Srbiju“, dodao je on.

Petković je istakao da ako ovde na KiM mnoge ujedinjuje mržnja prema srskom narodu, srpski narod ujedinjuje bratska lјubav i jedinstveno koje će omogućiti da pobedimo i izborimo se za život dostojan čoveka i našu slobodu u pokrajini.

Dalibor Jevtić, pokrajinski ministar za zajednice i povratak, istakao je da je ono što se desilo pre dva dana ne samo da je kap koja je prelila punu času nezadovolјstva odnosa prema svima nama, već i kap koja je u toj prepunoj čaši svima nama poslala važnu poruku – vreme je da kao nikada pre, svi Srbi jedinstveno, bez obzira na političke različitosti, razmišlјanja jedinstveno i krenemo u ono što se zove demokratska borba za dostojanstvo, mir, za ono što je naš krajnji cilј - da Srba na KiM bude više.

„Nijedna borba nije laka, ali kada neko na onako brutalan način udari na mir, a mi smo došli u ponedelјak da razgovarmao o miru, pokazuje da će učiniti sve da do mira ne dođe. Našim jedinstvom kao najvećom snagom, daćemo odgovor da ne odustajemo i da se nećemo predavati nikada“, naglasio je on.

Jevtić je istakao da postoji jedinstvo Srba sa celog Kosova i Metohije.

Zahvalјujući predsedniku Vučiću na dobijenoj podršci kritikovao je opoziciju u Srbiji, koja se, kako je rekao, drznula da na ovu nesreću komentariše na nepristojan način, te uputio pitanje da li imaju i mali osećanja i razumevanja za uslove u kojima žive Srbi u pokrajini.

„I njima će naša jedinstvena poruka sa ovog skupa biti najbolјi mogući odgovor na te njihove nepristojne komentare“, naglasio je Jevtić.

Ukazao je da se Srpska lista odlučila da se povuče iz pokrajinske vlade, jer je to bila jedina moguća odluka u ovom trenutku, i najavlјuje da njeni poslanici neće ćutati, već će tražiti odgovornost za ono što je učinjeno.

„Tražiću odgovornost i od njih, ali i predstavnika međunarodne zajednice. Svim Srbima šalјem poruku da ostanu mirni i da se ne boje. Koliko god nas budu napadali bićemo sve snažniji i jači“, uveren je on.

Ministar za lokalnu samoupravu u pokrajinskoj vladi Ivan Todosijević porucio je Srbima na KiM da budu uvereni da ce naša država Srbija da im pomogne "i da ce Bog pomoži, jer su pravda i pravo na našoj strani".

"Pet godina otkako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krovno političko pitanje", rekao je Todosijević i podsetio da je ZSO medunarodna obaveza, a ne hir Srba.

"Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda", rekao je on.

"Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima", podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlucni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

"Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredelјeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir", rekao je Todosijević.

Poslanik Srpske liste Igor Simić istakao je da su Srbi možda pogrešili što pre pet godina nisu krenuli u proces formiranja ZSO, kada je bilo jasno da to Priština neće učiniti. Ukazao je da je više od 40 amandmana za unapređneje položaja Srba odbačeno u skupštini Kosova, i da je Srpska lista pokušala da se bori da se što veći broj sunarodnika vrati na svoja ognjišta, u čemu zbog ponašanja vlasti u Prištini nije postignut uspeh.

„Kada se sve to imamo u vidu zašto bi bili u vladi ? Zašto da Srbi daju legitimitet odlukama koje nanose štetu srpskom narodu? Po prvi put u zadnjih pet godina imamo saveznika u Beogradu. Predsednik Aleksandar Vučić po prvi put želi da sasluša šta je to što mi predlažemo, a ne kaže šta je to što treba da radimo“, istakao je Simić.

Rekao je da je, posebno posle događaja od pre dva dana, potrebno da Srbi budu dalјe sabrani.

„Želimo mir i dijalog. Hoćemo da damo novi duh dijalogu. ZSO je predviđena jednim međunarodnim aktom. A vi donoseći odluku da sami formirano ZSO, ako Priština ne uradi ništa do 20.aprila, nećete prekršiti nijedan propis“, objasnio je Simić.

Poslanici Srpske liste, prema njegovim rečima, poručuju da će biti snažna opozicija svim predlozima pokrajinske vlade jer u ovom trenutku ona ne radi u interesu Srba.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike