MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Predsednici Vučić i Putin o poslednjim događajima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Predsednici Vučić i Putin o poslednjim događajima na KiM

28. mart 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koga je informisao o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.

Predsednici Vučić i Putin

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je zatražio mišlјenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilјu i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i dela koja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalјa, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilјe nad srpskim narodom.

"Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika", rekao je predsednik Putin.

Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata sprovođenje u delo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija klјučni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Putin je naglasio da je svestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalјe mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem, ističe se u saopštenju.

Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolјi mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlјe.

Predsednik Vučić iskoristio je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedlјivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.

Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdublјeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsednik Vučić je saopštio predsedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz svoje zemlјe uprkos činjenici da su gotovo sve zemlјe regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile.

Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbilјnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu.

Telefonski razgovor Vučića i Lukašenka, detalјno o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koga je detalјno informisao o opasnom incidentu u Kosovskoj Mitrovici 26. marta i o celokupnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednici Vučić i Lukašenko su iskazali isti stav o političkim pitanjima regionalnih i međunarodnih odnosa, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

I na sajtu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka objavlјeno je da je on danas razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je "informisao o detalјima sukoba na Kosovu, koji su se desili 26. marta".

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike