MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Podržavamo nameru Srba na KiM o uspostavlјanju ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Podržavamo nameru Srba na KiM o uspostavlјanju ZSO

29. mart 2018. Izvor: Tanjug

Beograd podržava zaklјučke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje Zajednice srpskih opština, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je rekao da očekuje da umesto pretnji ratom, koje ništa dobro ne mogu da donesu, predstavnici Prištine omoguće Srbima da u naredne tri nedelјe počnu da rade na formiranju i izradi statuta ZSO.

"Srbija je opredelјena za mir, Srbija želi, čuva i čuvala je mir i zato podržavamo zaklјučke Srba sa KiM i njihovu nameru da započnu formiranje ZSO, koje je njihovo pravo po Briselskom sporazumu, po domaćem i međunarodnom pravu", istakao je Đurić.

On je poručio pojedinim prištinskim ministrima koji prete hapšenjem ukoliko dođe do formiranja ZSO, da prvo treba da uhapse sebe jer pet godina ne sprovode sporazum.

Ocenjuje da su razgovori koje je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i međunarodnim zvaničnicima ohrabrenje za Srbe na KiM, jer je jasno da se Srbija bori, da nije sama u nastojanjima da očuva mir i ukaže na poštovanje sporazuma.

Srbija podržava uspostavlјanje ZSO onakve kakva je previđena Briselskim sporazumom a ne onako kako zamišlјaju pojedini albanski mediji ili političari pominjući odluke Ustavnih sudova, dodaje Đurić.

"Jedina moguća forma je onako kako je predviđeno Briselskim sporzumom. Oni su odlukom Ustavnog suda poništili 22 od 23 tačke principa o uspostavlјanju zajednice i takvo formiranje neće biti moguće", naglasio je Đurić i rekao da deli mišlјenje predsednika Srbije da politički predstavnici Albanaca nisu ozbilјni u nameri o uspostavlјanju zajednice.

Jasno kakvu pretnju predstavlјa formiranje takozvane vojske Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je u ponedelјak cela Srbija mogla da vidi kakvu pretnju za državu predstavlјa formiranje takozvane vojske Kosova i poručio Srbima na KiM da ne prihvataju da učestvuju u takvoj ''ilegalno-oružanoj formaciji''.

Đurić je rekao da bi vojska Kosova imala samo jedinu funkciju - da se bori protiv Srba na KiM, njihovih interesa i države Srbije.

''Veoma je važno da niko od nas ne prihvati učešće u takvoj ilegalnoj oružanoj formaciji na teritoriji naše zemlјe koja bi se borila protiv interesa Srbije, Srba i svih drugih stanovnika KiM kojima je Srbija u srcu'', naveo je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Komentarišući interesovanje Kfor-a za nadletanje aviona Vosjke Srbije nad Preševom, Đurić je naveo da se radi o redovnoj vojnoj aktivnosti koja je, kaže, najavlјena pre više od godinu dana.

''Kfor kaže da vrši očekivane provere. Nisam primetio da su vršili takve provere kada su stotine maskiranih i do zuba naoružanih, za mene, terorista upali u ponedelјak u sever Kosovske Mitrovice. Nisam tada video ni Kfor ni očekivane provere'', kazao je Đurić.

Kako je rekao, avioni Vosjke Srbije leteli su iznad Preševa kao što su leteli iznad Ćuprije ili bilo kog drugog grada u Srbiji, kao i da će sa takvim aktivnostima nastaviti i i dalјe.

Đurić: Komentari Tadića i Jankovića velika sramota

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju, Marko Đurić, rekao je danas da je velika sramota kako Saša Janković, Boris Tadić i ostali predstavnici opozicije komentarišu njegovo hapšenje u Kosovskoj Mitrovici budući da su mnogi od njih, kako kaže, doprineli proglašenju nezavisnosti Kosova.

Đurić je naveo da je od brojnih albanskih intelektualaca i obićnih građana albanske nacionalnisti na KiM dobio poruke u kojima se izvinjavaju i izražavaju zgražavanje zbog incidenta u Mitrovačkom dvoru, dok je, kako kaže, od Jankovića i Tadića čuo da su Srbi sami krivi za teror koje sproveden u Kosovskoj Mitrovici.

''To je velika sramota, a dolazi od lјudi koji su svojim delovanjem doprineli samoproglašenju države Kosovo i koji su dok su imali odgovornost ili gurali stvari pod tepih ili aktivno doprinosili albanskoj stvari. Nemaju moralno pravo da tako govore'', kazao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da nekada udarci koji dolaze od onih koji nominalno deluju na političkoj sceni Srbije bole više od fizičkih udaraca koji dolaze sa druge strane.

“Mi se nećemo obazirati na tako nešto, a njih treba da bude sramota zbog onoga što čine i kako čine”, poručio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike