MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Oni neka se sile, mi ćemo da čuvamo mir
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Oni neka se sile, mi ćemo da čuvamo mir

30. mart 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas prištinskim vlastima da mogu da nastave da se sile, a mi ćemo, ističe, gledati da čuvamo mir i štitimo stabilnost.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, odgovarajući na pitanje povodom izjave pokrajinskog predsednika Hašima Tačija da Vojska Srbije može da uđe na Kosovo, ali da se vojnici neće vratiti, te Ramuša Haradinaja da mu je potreban sever Kosova, rekao da nema šta da kaže novo i da zna za njihove želјe i namere.

„Oni su veliki, moćni i jaki, kao njihovi sponzori, a mi smo mali narod i mogu da nas tuku, mogu sve i za to imaju podršku zapadne javnosti. Zamislite šta bi bilo ako bi neka NVO pozvala nekog zvaničnika Kosova, a mi upali na skup i izubijali ga“, kazao je on.

Vučić je istakao da je sve u vezi boravka Marka Đurića bilo legalno po našim i njihovim propisima.

„Samo neka se oni sile, mi ćemo da gledamo da čuvamo mir, štitimo stabilnost“, naglasio je on.

Vučić je istakao da je glavni cilј prištinskih vlasti zauzimanje severa i da razume reči Haradinaja.

„Izračunali su oni, video sam studije i za Gračanicu, u kojoj Albanci postaju većina. Tako, na primer, u Novom Brdu Albanci već za godinu dana postaju većina. Nјihovi cilјevi nisu velika tajna. Nјima je veliki cilј zauzimanje severa“, podvukao je on.

Istovremeno je kritikovao što se pokazalo da smo u našoj zemlјi imali malo saveznika za rešavanje pitanja Kosova.

„Bilo je malo lјudi koji su smeli da kažu istinu i poture svoja leđa, jer su znali da bi se time zamerili albanskim sponzorima. Neki više vole da idu na neki prijem da ih tamo tetoše i razmišlјaju o sebi a manje o Srbiji. Ja razmišlјam o Srbiji i našim građanima“, rekao je on.

Vučić:Da vidimo prvo da li će Albanci ponovo da slažu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbi učestvovati u razgovorima sa Prištinom o formiranju Zajednice srpskih opština, ako Abanci pokažu da nisu opet slagali i da žele da rade na njenom formiranju, ali je izrazio sumnju u to.

"Neće biti samostalnog formiranja ZSO 20. aprila, ako oni pokažu da nisu slagali u poslednjih pet-šest dana. Srbi će učestvovati u tim razgovorima, ali, sačekajte da vidimo do 20. aprila", rekao je Vučić novinarima u Ljigu.

Kako kaže, treba da sačekamo da vidimo "da li su baš toliki lažovi ili su manji lažovi", ali dodaje da se nada da će neko iz sveta da ih natera da formiraju ZSO.

"Da ne trčimo pred rudu. Ako su nas opet slagali, šta onda hoćete od nas? Da otkinemo sebi po jednu ruku ili nogu i kažemo - baš smo srećni što smo to uradili, evo ispunili smo mi nešto umesto vas. Šta još treba da uradimo?", upitao je predsednik.

Nada se da će Tači i Haradinaj ispuniti ono što su rekli pre neki dan, ali veruje da ćemo za šest meseci ostati na istom, "ali onda neće biti 20. april, nego 20. oktobar".

Istakao je da Srbi, ako bude razgovora sa Albancima, neće održati sastanak na kojem će odlučiti o formiranju ZSO.

"Neće Srbi da stvore ništa, ako bude kako su obećali Albanci, koji imaju podršku SAD i drugih. Valјda ne mogu da lažu ceo svet, pa da vidimo da li će svet da ih natera na formalno foliranje", rekao je Vučić dodajući da ako ne ispune njihove obaveze, Srbi moraju da urade ono što je dobro za narod, i da poštuju Brisleski sporazum, za razliku od Albanaca i njihovih mentora.

On je ponovio da Srbi pet godina, odnosno 1.800 dana čekaju na formiranje ZSO, koja nije formirana ne zato što to neće Srbi, već zato što to nisu hteli Albanci i nije želela međunarodna zajednica, a taj izraz mu je, kaže, eufemizam za zapadni deo međunarodne zajednice.

Podvukao je da je EU mogla kao uslov za viznu liberalizaciju Kosovu da postavi formiranje ZSO, ali da to nije uradila.

Kako je rekao, Hašim Tači je posle sastanka u Briselu, gde mu je jasno stavlјeno do znanja da mora da se ide u formiranje ZSO, to i najavio, a to je i ponovlјeno na dan kada su napravili kriminalne akte na severu, kako bi mogli da kažu da su oni fini i dobri, "iako im ne pada na pamet da formiraju Zajednicu".

"Lažu sve vreme, znam ih dobro, odlično ih poznajem. Šta god da kažu sve slažu", rekao je Vučić i dodao da će Albanci krenuti u razgovore o ZSO kako bi mogli da govore međunarodnim forumima da su oni to započeli.

"A Srbi su ih čekali. Što ih nisu pozvali na razgovor ovih dana, kako su i najavili", zapitao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike