MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Zamrznut konflikt - Srbija vremenom u sve težoj poziciji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Zamrznut konflikt - Srbija vremenom u sve težoj poziciji

31. mart 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je protiv stanja zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, jer ta, naizgled realnija, opcija Srbiji ostavlјa sve manje prostora za zaštitu svog suvereniuteta u pokrajini.

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za KiM

Rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog je značaja za našu zemlјu, istakao je Vučić otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, te ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

„Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta", rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj lјudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolјe prilike za nas u budućnosti.

"Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo", rekao je Vučić.

Zaklјučak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

"Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi“, uveren je predsednik Srbije.

„Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlјu, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasilјem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilј suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, dekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina“, rekao je Vučić.

On je istakao da je opredelјenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

"Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Dijalog samo po principu:ostvarimo dogovoreno,pa idemo dalјe

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlјa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

"Svakako da će razgovori biti nastavlјeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo", rekao je Vučić.

On je rekao da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavajaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

"Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju procesa, odnosno da ono što je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo", poručio je Vučić.

On je objasnio da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije premno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo - urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja svera KiM.

"Nije tu bilo reči samo o hapšenju Mardka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever", objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uklјučili u unutrašnji dijalog.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike