MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Klјuč je budućnost Srbije,ne koliko volimo našu prošlost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Klјuč je budućnost Srbije,ne koliko volimo našu prošlost

31. mart 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se njegova Platforma za rešavanje pitanja KiM zasnivati na potrebama Srbije i opstanku naše zemlјe u budućnosti, a ne na tome koliko volimo sopstvenu prošlost.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„To rešenje neće biti gaženje Srbije“, poručio je on na kraju prvog panela „Politički aspekti sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja“ Nacionalnog konventa o EU, u okviru unutaršnjeg dijaloga.

Rekao je da će, kada bude predstavlјao platformu govoriti i o tome šta nas očekuje u budućnosti ako stvari ne promenimo .

Vučić je podsetio da je Oliver Ivanović od njega, na poslednjem sastanku koji su imali, tražio da hitno ide u formiranje ZSO, jer Srbi to treba sami da urade, pošto pet godina čekaju na ispunjenje te obaveze iz Briselskog sporzauma.

U vezi ubistva Ivanovića podvukao je da neće da prihvati insinuacije i prebacivanja da su za to krivi Srbi i mafijaške strukture, pošto, valјda - primetio je ironično - od Peći do Prištine žive prepošteni lјudi.

„Biće interesantno da vidimo okončanje tog slučaja zasnovano na dokazima. Naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i interesnatno u kom smeru idu istrage“, naglasio je on.

Vučić se osvrnuo i na silu koju je nedavno primenila kosovska policija protiv srpskog naroda, ističući da je video neka istraživanja i čuo da 83 odsto građana Srbije misli da je teški napad na Marka Đrića - namešten, režiran...

„Zar mislite da je to realno i moguće? Nema u Srbiji 83 odsto idiota, nemoguće je da ih bude“, kazao je on.

Ukazao je da čim neko iz vlasti izgovori nešto biva proglašen izdajnikom, te zamolio da se ne primenjuju dvostruki standardi.

Vučić je preneo da se u svim razgovorima, koje je imao u Briselu, delegacija Beograda trudila da se nađe kompromis.

„Nikada druga strana nije želela da razgovara o suštinskim razlikama u viđenju situacije na KiM. Postavlјalo se samo pitanje kada će Srbija da prizna i omogući ulazak u UN. Suštinskog sadržaja u razgovorima nije bilo“, rekao je Vučić.

Ukazao je kako postoje dvostruki aršini međunarodne zajednice po pitanju poštovanja rezolucija UN, podsetivši da su EU osudile SAD zbog kršenja rezolucije u vezi Jerusalima, a da su svi zajedno kršili rezoluciju 1244 kada je bila u pitanju Srbija.

Rekao je da je u prošlosti pravlјeno mnogo grešaka, da nije bilo lako, i da ne može da kaže da su za sve krivi Tadić i Koštunica, ali je dodao da smo na Kosovu izgubili suverenitet 1999, i da je najteža greška bio izlazak pred Međunarodni sud pravde tražeći mišlјenje o nezavisnosti Kosova.

„Ta greška je toliko teška da danas imamo problema da utičemo na KiM. U svakom razgovoru u poslednjih šest meseci ne postoji sastanak u kojem to Srbiji nije predočeno“, rekao je Vučić.

Kazao je da u Srbiji, ali i na Kosovu kod Albanaca moramo da promenimo mišlјenje jednih o drugima, i da ne gledmao jedni na druge kao na bića koja su ispod nas.

„Mislim da bismo morali da imamo drugačiji pristup, da pokušavamo da razumemo i interese drugih i rešavamo sve mirnim putem“, kazao je on.

Vučić je kazao da je potrebno pre svega u EU da ima razumevanje da je teško da Srbija prihvati da izgubi sve, da bude ponižena, i da ako toga nema nije moguće da se Srbija zalaže beskompromisno za kompromis, tražeći i pronalažeći ono što bi moglo da bude nezadovolјavajuće rešenje za obe strane ili po malo zadovolјavajuće za obe strane.

KiM uvek i svuda glavna tema, ostalo su prazne priče

Svi razgovori koje vodimo sa međunarodnim partnerima, ali i sve što nastojimo da uradimo u našoj zemlјi, u bilo kojoj oblasti, sve se, na ovaj ili onaj način tiče Kosova i Metohije, preneo je danas predsednik Aleksandar Vučić učesnicima debate Nacionalnog konventa o EU u okviru unutrašnjeg dijaloga.

"Uvek i svuda nas pitaju za Kosovo i Metohiju. Sve što radimo, ama šta god da pitamo i sve što radimo...sve se na kraju tiče Kosova i Metohije", rekao je Vučić i istakao da smatra važnim da to i građani znaju.

Kako je rekao, ekonomija nam ide bolјe, mnoge stvari nam idu bolјe, ali neće to tako biti ako ne rešimo kososvki problem.

"To je jedina tema, sve ostalo su prazne priče", primetio je Vučić.

On je u razgovoru sa učesnicima panela podsetio da su Srbi na KiM dali podršku svojim političkim predstavnicima, jer znaju u kakvim uslovima oni žive, i ko hoće da pomogne i brine o njima...

Nije tu reč, istakao je, o nekoj populističkoj ili šovinističkoj politici, već politici koja radi na tome da im bude bolјe i koja ih neće ostaviti na cedilu.

Predsednik se složio sa stavom koji su izneli neki predstavnici Konventa da treba da demokratizujemo društvo, kako u Srbiji, tako i među Srbima na KiM, ali ističe da je potrebno da se svi pogledamo, prvo u sebe, pa onda i sve druge oko sebe.

U tom kontekstu je izneo da negodovanje i kritike očekuje kakav plan on izneo, svaki će, procenjuje, biti dočekan negodovanjem, kritikama sa svih strana.

Uprkos tome, kaže, izaći će sa svojim planom i zna već sada da će biti napadan sa svih strana i da niko neće stati na njegovu stranu.

On je rekao da se u Brisleu borio i da ne pristaje na pritiske, te podsetio da su drugi pristali da u policiji na severu KiM bude 70 odsto Albanaca, a da sada posle njegovog odbijanja 99 odsto te policije čine Srbi.

Kako je naveo, bilo je pritisaka i da se saglasimo s članstvom Kosova u UN, ali im je poručio da to ne prihvatamo i da tu tačku moraju da obrišu.

Vučić:Privatni sektor klјučan za opstanak Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će razvoj privatnog sektora biti od klјučnog značaja za ekonomski opstanak našeg naroda na KiM.

On je, na kraju drugog panela "Položaj srpske zajednice na Kosovu i Metohiji" na Nacionalnom konventu o EU, koji je održan u okviru unutaršnjeg dijaloga, istakao da Srbija izdvaja na različite načine oko 500 miliona evra godišnje za Srbe na KiM, pa čak i do 530 miliona evra.

Rekao je da je u novcu, za lјude južno od Ibra, odnos sredstava koje Srbija na jednoj i EU i prištinske institucije na drugoj strani izdvajaju 30:1.

Vučić je konstatovao da je iz razgovora sa nevladinim organizacijama na ovom skupu razumeo da je suština njihovih predloga "ZSO plus“.

"To sam iz desetak razgovora zaklјučio da je u najvećem delu vaša ideja - ZSO plus i de fakto priznanje nezavisnosti Kosova, što se tiče priznanja de jure neko je za to neko nije", dodao je on.

Vučić je kazao da je čuo i mnogo konkretnih predloga kako da se pobolјša položaj srpskog naroda i da je tačno da nema privatnog sektora, da se on nalazi u rudimentarnom obliku na KiM, te da se sve zasniva na doznakama dijaspore kada je reč o Albancima, a za Srbe na onome što daje država Srbija.

Rekao je da država plaća, u pojedinim javnim preduzećima hilјade plata i onima koji više nisu na KIM, što je nepravda koja boli, ali da vlast nije u stanju da iščisti spiskove, jer svaka najava vodi ka malim revolucijama.

"Kada bilo koji štrajk u Srbiji nije dobio podršku svih sem onih protiv kojih je bio usmeren. Mi se i dalјe ponašamo kao u socijalističkom samoupravlјanju gde je uvek u pravu onaj koji se buni", kritikovao je Vučić dodajući da zbog toga vlast podilazi delu javnosti.

Međutim, kazao je da nije preveliki optimista, kada je reč o rešenju, ali i da će se boriti da do rešenja dođe.

"Nisam optimista upravo zato što imamo više od dve suprostavlјene javnosti u kojoj se svi čuju, a malo ko želi nekoga da salsuša“, objasnio je Vučić.

Naveo je da je čuo u nekoliko rasprava da neko deli Srbe na dobre i loše, da postoje domaći izdajnici i strani plaćenici.

"Ja to nikad nisam izgovorio, izmišlјate, ali je nekom potrebno da kaže kako bi se pravdala pozicija žrtve, heroja“, kazao je on.

Ukazao je da se sa mnogo čime, na primer, ne slaže sa Izabelom Kisić iz Helšinškog odbora za lјudska prava, ali da ne može reći da nije u pravo kada je govorila o položaju žena i siromaštvu žena na Kosovu, samo zato što je to došlo od nje.

Podsetio je da su njega nazivali Hitlerom na skupovima nekih nevladinih organizacija, i da je to dokaz demokratije u našoj zemlјi.

Da se saglasimo s nezavisnošću,da je formalno ne priznamo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je danas da je zajednički imenitelј svih izlaganja na Nacionalnom konventu u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM da treba da se saglasimo sa nezavisnošću Kosova, ali da je formalno ne priznamo.

"Da vidimo šta je to što možemo da izvučemo za srpsku zajednicu i da vidimo šta možemo da obezbedimo za budućnost Srbije u EU", dodao je Vučić sumirajući ono što je danas čuo od predstavnika Nacionalnog konventa o EU na debati u okviru unutrašnjeg dijaloga, u Palati Srbija.

Predsednik je nakon prvog panela, na kojem se razgovaralo o rešenju pitanja KiM, rekao da, na primer, nije reč o rešenju i zaštiti crkava i manastira, već je reč o državno pravnom statusu, a da se sva druga pitanja posle lakše mogu rešiti.

Priština u okviru dijaloga nije htela uopšte da razgovara o imovini, ni srpskoj, ni države Srbije.

Kako je rekao, o tome nisu hteli nikada da razgovaraju, a iz EU kažu da o tome može da se razgovara samo ako se obe strane slože...."I tako to ide", konstatovao je.

On je ukazao da, na primer, sada hoće da razgovaraju o enegetici i to zbog interesa jedne velike evropske sile, Nemačke, i to će pokušati iz Prištine da nametnu kao pitanje, a da pitanje ZSO i dalјe ne bude rešeno i da se ta zajednica ne formira.

Prema njegovim rečima, da Srbi nisu ispunili nešto iz sporazuma - imali bi sukobe, barikade i opet bi za sve Srbi bili krivi.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike