MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić Evropskoj uniji: ZSO može samo po Briselskom sporazumu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić Evropskoj uniji: ZSO može samo po Briselskom sporazumu

10. april 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Na stav EU, koji je danas Tanjugu prenela Maja Kocijančić, da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa pokrajinskim zakonima i primedbama pokrajinskog ustavnog suda na Briselski sporazum, predsednik Vučić uzvraća:

"Neka pokažu gde to piše".

Predsednik Vučić je za RTS rekao da je iznenađen tom izjavom i ukazao da predstavnici EU nisu više statusno neutralni ako im je jedino važna usaglašenost ZSO sa pokrajinskim Ustavom.

"Iznenađen sam takvom izjavom jer sam im 100 puta rekao u Briselu da će ZSO biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, principima i implementacionim planom i samo u skladu sa tim. Mi nismo u Briselu jer smo saglasni sa postojanjem kosovske države, kosovske nezavisnosti, već upravo suprotno. Mi smo tu da bismo pregovarali o svemu onome oko čega se ne slažemo", dodao je predsednik.

Kako je naveo, ako je usaglašenost sa pokrajinskim ustavom jedina stvar koja je važna predstavnicima EU, onda oni više nisu statusno neutralni.

"Mislim da treba hladne glave sve to da razmotrimo" rekao je predsednik Srbije i naveo da nije slučajno rekao da izgleda kao da svet grabi ka velikom sukobu.

Samo hoćemo da sebe sačuvamo u svemu tome, dodao je.

"Nek oni govore svoje. Mi imamo papire, ugovore i Briselski sporazum u kojem to ne piše. Ja znam napamet Briselski sporazum. Ljudi u Srbiji imaju zavereničke teorije pa izmišlјaju šta piše. Pozivam ih sve da pročitaju šta piše" rekao je Vučić i naznačio da sve može da se pročita na sajtu Vlade Srbije, Kancelarije za KiM...

Kako je rekao kada sve te stvari javno govore, "onda možete da mislite sa čim se sve mi suočavamo".

Predsednik Srbije je ukazao i na izjavu Hašima Tačija pre par dana gde je pominjao puške i pretnje Srbiji i ocenio da mnogi političari, ali i mediji, nisu razumeli šta je u toj Tačijevoj izjavi najopasnije.

"Te njegove puške nisu bile najopasnije, čak ni otvorena pretnja ratom pred onolikim brojem lјudi. Najopasnije je bilo to što je govorio da je pre više od 20 godina postojala nedvosmislena i jasna ideja za uklanjanje svih barijera između dve zemlјe albanskog naroda", rekao je Vučić.

"Dakle vi nama otrkivate 20 godina kasnije da je sve bio plan, da ste tada želeli dve zemlјe albanskog naroda, pošto su Srbi tu valјda nekakva greška u postojanju i da je treba ukloniti na neki način i da niko iz Evrope i sveta nije reagovao", dodao je predsednik.

Naveo je da je sinoć, nakon završenih obaveza u Mostaru, dobio primedbe mnogih u Evropi na reakcije članova Vlade Srbije.

Kako kaže stanete i zapitate se da li je to uopšte moguće.

"Onda stanete i kažete sebi - možda nije loše da to lјudi u Srbiji vide, da znaju sa čime se suočavamo i šta je to što je njihova politika prema Srbiji", dodao je.

Prema njegovim rečima izjava Kocijančić je dobra u tom smislu što pokazuje na jasan način kakvi su pregovori u Briselu, koliko je tamo teško, i sa čime se sve tamo suočavamo.

"Oni nedvosmisleno žele nezavisnost Kosova, to nam je sada sasvim jasno, nama ostaje da vidimo šta je to što mi želimo sa sobom, kako želimo, a čini mi se da nam je posle svega ovoga potpuno jasno, ne uvek šta moramo da radimo jer nekad morate da radite i nešto što ne volite, ali bar dovolјno jasno ko nam jeste prijatelј, a koga baš ne možemo takvim imenom da nazovemo", zaklјučio je predsednik Srbije.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike