MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: ZSO - bez slobodnih "tumačenja"
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: ZSO - bez slobodnih "tumačenja"

12. april 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije danas do kraja razjasnio sa šefom delegacije EU u Srbiji da li se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa ustavom Kosova, jer se, kaže, ne može lako odgovoriti na argumente Beograda.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je odbacio i tumačenja pojedinaca u našoj zemlјi, "zastupnika EU", kako je primetio, koji su, kaže, pojedine članove implementacionog plana iz Briselskog sporazuma tumačili "onako kako odgovara albanskoj strani ili kako to samo oni vide, a da zaista pojma nemaju".

Osporio je i pravo kosovskog ustavnog suda da uopšte ocenjuje i da tvrdi da principi uspostavlјanja ZSO nisu usklađeni sa duhom ustava pokrajine.

To, ističe, predstavlјa potpuno rušenje Briselskog sporazuma i implementacionog plana.

"Apsolutno nigde ne piše da oni imaju pravo da ocenjuju ustavnost akta koji je usvojen u Briselu", rekao je predsednik Vučić.

On je izneo detalјnu pravnu analizu ovog pitanja, i ukazao najpre da obe strane, i Beograd i Priština, moraju da usklade svoje pravne propise s Briselskim sporazumom, a tek onda dolazi potvrda ustavnih sudova o Zajednici srpskih opština.

Odgovarajući na pitanje da li je razjasnio sa Semom Fabricijem po čijim se pravilima formira ZSO, Vučić je kratko odgovorio: "Pa nismo", a zatim pojasnio da je to teško, jer se "ne može jednostavno odgovoriti na argumente koje mi iznesemo".

"Vidim da oni (EU) imaju zastupnike u našoj zemlјi koji su pojedine članove implementacionog plana iz Briselskog sporazuma tumačili kako odgovara albanskoj strani ili kako to samo oni vide, a da zaista pojma nemaju. Mi ovde govorimo, kada govorimo o prvom sporazumu, Briselskom sporazumu, gde je članom 2 predviđeno da se ZSO uspostavlјa statutom i da će pravne garancije za njeno uspostavlјanje biti predviđene pozitivnim propisima", naveo je Vučić.

Navedenim propisom, a to je, kako kaže, prva tačka implementacionog sporazuma koja glasi: "izmene pravnih propisa", i u Srbiji i u Prištini moramo da upodobimo svoje pravne institute i svoj pravni poredak tome.

Tek na kraju, dodaje, uz opasku da to ne piše u Briselskom sporazumu, već u implementacionom delu, dolazi sve na preispitivanje, a to znači - kada se sve izmeni u skladu sa Briselskim sporazumom i implementacionim planom.

"Onda dolazi potvrda ustavnog suda Kosova, koji ima samo da potvrdi, a ne da govori da li je nešto negirano ili da ga zaustavlјa ranije ili ne. Ništa drugo", pojasnio je i dodao:

"Sve su promašili i nigde im ne piše da oni imaju pravo da govore u ovom trenutku, već tek posle izmene pravnih propisa".

Kaže, međutim, da i tu postoje dva tumačenja, da li, kad je reč o Kosovu, da li je reč o kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi, što je, dodaje, tvrdila srpska strana, ili je reč o uopštenim kosovskim propisima.

Dodaje takođe da i kada se govori o kosovskim propisima, govori se o budućim kosovskim propisima.

U protivnom, pita se šta smo uopšte tražili u Briselu ako je već sve u skladu sa današnjim kosovskim zakonima.

"Oni to mogu danas da osnuju, šta im onda brani da osnuju ZSO ako je u skladu sa kosovskim ustavom. Što im brane da to danas osnuju, to je njihovo pravo, bilo bi normalno da to mogu da urade i ništa posebno ne bi dobili, sva bi prava već imali sa kosovskim pravnim okvirima i kosovskim zakonodavstvom. Sve oni to znaju, znaju da sam ja u pravu, znaju oni koliko smo o tome već govorili i pričali", navodi.

Dodaje da ga ne interesuje šta pričaju neznalice u Srbiji, "koje se raduju valјda neuspehu Srbije ili nečemu da Srbija ne može da dobije dobre stvari".

Napominje i da je kosovski zakon uzet u obzir, između ostalog, zato što daje neka dobra rešenja, a ne zbog toga što bi od početka trebalo da bude usklađen sa njihovim propisima.

Ponavlјa da tek nakon izmena propisa, što, podseća, nedvosmisleno stoji u članu 2 implementacionog plana, tačka 1. i 2, koje jasno govore o tome, tek tada dolazi potvrda ustavnih sudova, ali sve mora da se simultano radi.

Kaže i da je srpska strana predlagala Prištini da promene svoj pravni okvir usvajanjem posebnog sveobuhvatnog zakona, jer za sada nije predviđena u kosovskom pravnom sistemu mogućnost osnivanja ZSO.

Ona, kaže, ne može da bude osnovana na osnovu današnjeg pravnog okvira, već mora da postoji novi pravni okvir kojim bi to mogli da naprave.

Ali, primećuje, odluka njihovog ustavnog suda da principi uspostavlјanja nisu u potpunosti usklađeni sa duhom ustava - predstavlјa potpuno rušenje Briselskog sporazuma i implementacionog plana.

"Apsolutno nigde ne piše da oni imaju pravo da ocenjuju ustavnost akta koji je usvojen u Briselu. Ne može da ima njihov ustav veću pravnu snagu od Briselskog sporazuma, to je ono što je jasno. Nigde ne piše da to može tako da bude. To je svakom pravniku jasno, ali i svakome ko hoće logično da razmišlјa, ali šta da radite, valјda je to nekome bilo nejasno", navodi.

Navodi, međutim, i da je za uspostavlјanje ZSO od klјučne važnosti imenovanje članova i početak rada upravlјačkog tima, te napominje da je bitno da su u Prištini "vratili poštovanju Briselskog sporazuma".

"Sada su se vratili, pogledajte u kakvoj tišini, ne smeju to da kažu albanskoj javnosti, neko ih je naterao spolјa na poštovanje Briselskog sporazuma, nadamo se da će se tako nastaviti, ali im ništa ne verujem pošto ja znam da je njihova namera da nikada suštinski ZSO ne funkcioniše", rekao je Vučić, te upozorio:

"Ako stvarno misle da je bilo potrebno da se pregovara 3, 4, 5 godina, a da bi nam rekli da se to pregovara da bi mogli da ispunjavaju svoje obaveza i prava iz postojećeg pravnog okvira iz pozitivnih propisa, onda smo mi svi ludi, a oni koji su to organizovali su najluđi. Ja bih rekao da to nije slučaj. Ja bih rekao da svi dobro znaju da smo pregovarali o tome zato što imamo različitu vizuru, zato što mi ne priznajemo nezavisnost Kosova".

Oni to, kaže, doživlјavaju kao svoj državno-pravni okvir, zbog čega smo, dodaje, morali i jedni i drugi da menjamo pravni okvir, "zato je to bilo pitanje kompromisa".

"Šta ćete kada neko od njih to ne želi da čuje, a i neki odavde to ne žele da čuju. Ali, dobro, uskoro dolazi Mogerini u Beograd, dolazi Tusk u Beograd pa ćemo pred njima da vidimo ko, kako i na koji način tumači. Nije mi problem da ulazim u raspavu sa onima koji su u tome učestvovali i koji o tome nešto znaju. Ja sa ovim domaćim političarima koji gledaju da urade nešto protiv svoje zemlјe i sopstvenog rukovodstva o njima ne mogu ništa da govorim", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike