MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Predsednik Srbije primio decu iz Kosovskog Pomoravlјa
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Predsednik Srbije primio decu iz Kosovskog Pomoravlјa

14. april 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas 50-oro dece iz Kosovskog Pomoravlјa, koja borave u poseti Beogradu.

Predsednik Srbije primio decu

Foto: Tanjug

Vučić je u zgradi Predsedništva pozdravio decu iz Kosovske Kamenice, Kosovske Vitine i Gnjilana, i poručio im da je zgrada Predsedništva njihova kuća.

"Želim da se upoznate s istorijom ove zgrade i istorijom vaše i naše zemlјe. Znam u kakvim teškim uslovima živite i zato, molim vas, vaše učitelјe i vaše roditelјe da nastavite da opstajete na svojim ognjištima i da ne skrivate lјubav prema svojoj otadžbini", rekao je predsednik.

Vučić je deci poručio da se bore, uče i budu vredni kako bi jednog dana i oni obavlјali funkciju predsednika.

Predsednik je, zatim, pozvao decu da obiđu i njegov kabinet, a posebno se oduševio kada su dve devojčice rekle da žele da jednog dana postanu predsednik Srbije.

Pre nego što se Vučić pozdravio s mladim gostima, generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković pokazao je deci najvažnije prostorije u zgradi.

Posebno im je skrenuo pažnju na kopije fresaka iz kosovskih manastira, kao i na druge vredne eksponate, ističući da je zgrada predstavlјa svojevrsni muzej i mesto gde su poslednjih 100 godina donošene važne istorijske odluke.

Selaković je nakon završene posete mališana sa KiM rekao da je svaki susret sa Srbima iz južne pokrajine, a posebno sa decom, dirlјiv za sve koji rade u zgradi Predsedništva, ali za svakog normalnog čoveka u Srbiji.

''Ova deca su razlog naše borbe za KiM, ova deca nisu ništa manje vredna od bilo kog deteta u Subotici, Somboru, Valјevu ili Kragujevcu. Deca su glavni razlog zašto se borimo za mir i stabilnost'', naglasio je Selaković.

On je naveo da je predsednik Vučić 20.januara boravio na KiM i u Laplјem selu razgovarao sa našim sunarodnicima, te da je nakon toga, kako kaže, posle dugo vremena usledilo buđenje srpske solidarnosti.

Selaković je istakao da je zadatak države da razmišlјa o tome kako da motiviše decu sa KiM da dolaze u Beograd, kao i da im obezbedi uslove da ostanu na KiM, postanu dobri učenici, radnici i građani i zasnuju porodice u svojim rodnim mestima.

''Oduševilo me je što je među ovom decom bilo najbolјih učenika iz osovnih škola Kosovskog Pomoravlјa među kojima su neki već postavili životni cilј prema kojem idu sigurnim korakom. Kada bi svako naše dete tako razmišlјalo i stavlјalo pred sobom cilјeve, Srbija bi sigurno bila bolјa'', kazao je Selaković.

Mališani iz Kosovskog Pomoravlјa bili su puni utisaka nakon susreta sa predsednikom Srbije i obilaska zgrade Predsedništva.

''Prvi put sam u Beogradu, a do sada mi se najviše dopala kancelarija predsednika Vučića. Predsednik je mnogo dobar'', kaže Petar Rajković iz Klokota.

Kabinet predsednika ostavio je najjači utisak i na Trifuna Stankovića iz sela Gornji Kusac kod Gnjilana koji je, kaže, oduševlјen velikim televizorima u Vučićevoj kancelariji.

Teodora iz Kosovske Kamenice primetila je da u zgradi ima mnogo lepih slika i knjiga.

''Predsednik je jako fin i hvala mu što nas je ugostio. Volela bih da jednog dana i ja postanem predsednik Srbije i da me svi vole'', rekla je Teodora.

Deca Kosovskog Pomoravlјa borave danas u Beogradu u organizaciji Kancelarije za KiM.

Deca iz Kosovskog pomoravlјa posetila Beo zoo vrt

Deca iz Kosovskog pomoravlјa su, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetala centrom Beograda i posetila Beo zoo vrt.

U glavnom gradu boravi 50 dece od trećeg do sedmog razreda osnovne škole, u organizaciji Kancelarije za KiM, a među njima su i ona koja su prvi put u Beogradu.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je novinarima da je za njih velika radost kada mogu da ugoste našu decu sa KiM i da im izmame osmehe i da su im osmislili interesantan višednevni program, kako bi mogla lepo da se provedu.

"Dolaze u svoj glavni grad Beograd, jedini glavni grad za našu decu na KiM, kao i svu ostalu decu iz centralne Srbije. Nema bolјe i veće veze između srpskog naroda na KiM i srpskog naroda u centralnoj Srbiji do institucionalne veze, a upravo ova deca su dokaz da je država Srbija itekako institucionalno prisutna na KiM".

Petković ističe da ta deca idu u srpske škole i uče po srpskom programu i iz srpskih udžbenika.

"Želimo da im i na najmanji način omogućimo da zaborave na sumornu i tešku realnost i ''sivi'' model života koji imaju na KiM. Oni žive dole u dosta teškim bezbednosnim i drugim uslovima i teškom okruženju. Ako uspemo da ih bar malo oraspolažimo i izmamimo osmehe mislim da smo uspeli", naglasio je Petkrović.

Deca će posle zoološkog vrta posetiti Hram svetog Savet na Vračaru i imati druge aktivnosti.

Desetogodišnji Jovica Pešić iz Kosovske Kamenice kaže da je prvi put u Beogradu i da se najviše raduje zoološkom vrtu i tome što će videti svoju omilјenu životinju zebru.

Dečak David Krcmanović, koji je prvi put u Beogradu, takođe kaže da nikada nije bio u prilici da vidi Zoo vrt i da posebno želi da vidi lava.

Velјko Paunović iz Gornjeg Kusca od 10 godina kaže da je već bio u Beogradu sa Muzičkom školom, a Mihajlo Stanković iz istog mesta da ima baku u Beogradu i da mu se glavni grad Srbije veoma sviđa.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike