MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Srpski privrednici nastupili na Sajmu privrede u Prištini
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Srpski privrednici nastupili na Sajmu privrede u Prištini

18. april 2018. Izvor: Tanjug

Više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija učestvuje na danas otvorenom Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, koji će trajati do 21. aprila.

Sajam privrede u Prištini

Sajam je otvoren u prisustvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaliju, kao i zamenika pokrajinskog premijera Envera Hodžaja.

U pitanju je međunarodni sajam opšte privrede "Priština 2018", a srpski privrednici u organizaciji PKS imaju na raspolaganju štand od 360 metara kvadratnih.

Deo štanda Privredne komore Srbije je u srpskim bojama - crvenoj (stolice), plavoj (tepih) i beloj (stolovi).

Srpske kompanije su i 2016. i 2017. godine, učestvovale na polјoprivednom sajmu u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije pozvao srpske privrednike da idu na Međunarodnom sajam opštine privrede "Priština 2018" i poručio da imaju njegovu podršku i da treba da "pobeđujemo ekonomijom i našom privredom".

Ukupan robni promet Srbije sa kosovskim tržištem je u 2017. bio 464,2 miliona evra, što je 12,9 odsto više u odnosu na 2016.

Isporuke iz centralne Srbije iznose 442,3 miliona evra, što je 11,1 odsto više nego u 2016.

Nabavke sa KiM iznose 21,8 miliona evra, što je 65 odsto više u odnosu na isti period 2016.

Vučić je ranije rekao da bi ukupan promet mogao da bude i milijardu evra, zbog čega i smatra da je potrebno da što više srpskih kompanija bude na sajmu u Prištini i da se predstave na najbolјi način i sklope što više poslova.

Klub proizvođača Kosova pozvao je juče privrednike sa Kosova i Metohije da bojkotuju sajam "Priština 2018" zbog velikog broja kompanija iz Srbije koje imaju štandove na toj manifestaciji, prenosi Koha ditore.

Taj klub proizvođača je nezadovolјan što je, kako je navedeno, od 174 kompanije koje učestvuju na sajmu više od polovine iz Srbije, kao i da u proteklih 19 godina nijedna kosovska kompanija nije pozvana da učestvuje na nekom sajmu u Srbiji.

Prvi put na tom sajmu predstaviće se potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, srpske firme koje su članice PKS iz svih industrija: od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga - trgovine, IT i telekomunikacija.

Gotovo svi izlagači iz Srbije su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od 50 ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

Nastup naših kompanija organizuje PKS u okviru saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će za izlagače sajma upriličiti direktne B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

Na tom sajmu učestvuju ukupno 174 kompanije iz 14 zemalјa, a među kojima iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Francuske, Turske, Mađarske i drugih.

Svoju ponudu na sajmu privrede u Prištini predstaviće, osim proizvođača prehrambene robe - hrane i pića (od čajeva, začina, supa, preko smrznutih peciva i bureka, prerađenog i konzervisanog voća i povrća do vode, bezalkoholnih pića i voćnih rakija), ovoga puta najbrojnije firme koje proizvode najraznovrsnije metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

Potencijalnim kupcima ove kompanije nude: pumpe, transformatore, destilacionu i opremu za energetsku efikasnost, bolničku instalacionu tehniku, senzorske slavine, tuševe za bazene i plaže, mašine za rudnike, kamenolome i građevinarstvo, konstrukcije od metala i kovanog gvožđa, vage, sita i filtere, žičane opruge i dušeke, kotlove za centralno grejanje, stubove za javno osvetlјenje, mobilnu telefoniju i dalekovode, metalne proizvode od inoksa, solarne kolektore i sisteme, komunalna vozila...

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači - proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i tekstilne fabrike - čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila. Među izlagačima su i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih i medicinskih preparata i sredstava...

Na štandu PKS izlažu građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama, edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom veb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike