MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Priština da promeni pravni okvir
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Priština da promeni pravni okvir

19. april 2018. Izvor: Tanjug

EU treba da natera Prištinu da promeni pravni okvir i interne propise kako bi statut za formiranje ZSO mogao da obuhvati opšte principe koji su potpisani Briselskim sporazumom iz 2015. godine, rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petar Petković

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Obraćajući se na početku sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM sa članovima Upravlјačkog tima za uspostavlјanje ZSO u Zvečanu, on je dodao da je tada ugovoreno i potpisano da i jedna i druga strana moraju da prilagode propise kako bi došlo do ispunjenja svih sporazuma, posebno do formiranja ZSO.

„Ukoliko ne dođe do promene propisa taj statut ne može da zaživi. Nama treba ZSO onako kako je dogovoreno i potpisano u Briselu 2013. i 2015. godine, samo tako i nikako drugačije. Nama ne treba ZSO koja će biti svedena na nivo nevladine organizacije i koja će biti praporac koji zveči. Nama treba ZSO kao mesto gde će Srbi moći da odlučuju o svojoj sudbini“, kazao je Petković.

Istakao je da Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije neće priststi ni na kakvo drugo rešenje osim onoga koje je potpisano u Briselu.

Naveo je da je najveća odgovornost za neformiranje ZSO na Evropskoj uniji, zato što je taj sporazum pored Beograda i Prištine potpisala i EU.

„Srbija je u potpunosti ispunila svoj deo obaveza i kada je reč o pravosuđu, policiji i telekomunikacijama i kada je reč o lokalnim izborima, a najveći deo sporazuma koji se odnosi na formiranje ZSO, šest tačaka, nije formiran“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd nije ni očekivao da će Priština formirati ZSO, ali da su se nadali da će EU preduzeti korake, te da su zato, kaže, išli u Brisel kako bi EU privolela Prištinu da svoj deo ispuni.

Kako kaže, nakon insistiranja Beograda pet godina unazad, te nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i diplomatske ofanzive predsednika Vučića, EU je konačno 4. aprila otkočila i aktivirala rad Upravlјačkog tima koji ima mandat da uspostavi statut za formiranje ZSO i pri tom je dat rok od četiri meseca da se taj posao završi.

„Mi ćemo sačekati da prođe i taj period, pa da vidimo u kom pravcu to ide. Ne očekujemo da Priština to uradi, ali ćemo sačekati, jer ćemo se na odgovoran način odnositi prema ovom pitanju, jer ako smo čekali pet godina, možemo još i tri i po meseca,ne želimo da nas uvuku u političke igre gde će na kraju Beograd ili srpski narod na KIM biti optužen da opstruira formiranje ZSO“, kazao je Petković.

Podsetio je da je na današnji dan pre pet godina u Briselu potpisan Prvi sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je krovni dokument sa cilјem da okupi srpski narod na KiM, zarad njegovog opstanka i ostanka u južnoj pokrajini, ali i da dovede do pomirenja između dva naroda, albanskog i srpskog.

„Srce Briselskog sporazuma predstavlјa formiranje ZSO, koja bi institucionalno okupila ceo srpski narod na KiM, ali i koja bi bila garant očuvanja srpskog identiteta. Nakon godina stradanja srpskog naroda i progona sa svojih ognjišta, zatiranja srpske kulturne baštine, prvi put idejom za formiranje ZSO srpski narod dobio je priliku da živi život dostojan čoveka u 21. veku“, kazao je Petković.

Simić: ZSO samo prema dogovoru iz Brisela

Vara se svako ko misli da će srpski narod prihvatiti da ZSO bude nekakva nevladina organizacija, poručio je danas poslanik Srpske liste Igor Simić, dodavši da to znaju i u Prištini i u Briselu.

"To smo mogli da uradimo sami za pola sata i napravimo svoju organizaciju. I to u Prištini vrlo dobro znaju, znaju i u Briselu, iako žele da mi to zaboravimo", kazao je Simić.

Umesto da nakon pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma analiziramo šta je to što je uradila ZSO mi još uvek govorimo o njenom formiranju, rekao je Simić, dodajući da će Zajednica biti formirana samo prema onome što je dogovoreno u Briselu.

Simić je na sastanka političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa članovima Upravlјačkog tima za uspostavlјanje Zajednice srpskih opština kazao da je EU konačno 4. aprila označila početak rada Upravlјačkog tima čija je osnovna nadležnost izrada nacrta statuta ZSO, a isklјučivo u skladu sa dogovorom u Briselu, a ne nekim internim aktima koji Priština donosi i kojima bi da obesmisli ovaj proces.

„Odlukom Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu u Prištini iz 2016. godine jasno stoji da je konačno formiran Upravlјački tim za formiranje ZSO koji čine četiri predstavnika srpskog naroda“, kazao je Simić i dodao da taj tim nije dogovorila Priština, već je dogovoren i prihvaćen u Briselu, kao da mu ni mandat nije dat u Prištini, već u Briselu.

Naveo je da je zahvalјujući snažnom jedinstvu i zalaganju Srba sa KiM, kao i države Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, konačno odblokiran rad Upravlјačkog tima, što nije, kako kaže, poklonjeno.

„Upravlјački tim će raditi isklјučivo u skladu sa onim što je dogovreno u Briselu. Ovih dana se postavlјa pitanje koja će to biti klјučna dokumenta za izradu statuta ZSO, a što se nas tiče mi smo poslali jasnu poruku, za nas je jedino prihvatlјivo rešenje da se ZSO formira u skladu sa Prvim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“, kazao je Simić.

Istakao je da Priština mora da uskladi svoje pravne propise, te da to bude, kaže, prvi korak kako bi se formirala ZSO.

Naveo je da je sporazumom jasno predviđeno da će ZSO biti uspostavlјena na osnovu statuta, da će pravne garancije za nju biti obezbeđene pozitivnim propisima, koji će obe strane uspostaviti u okviru svog zakonodavstva.

Naveo je da će ZSO imati pun nadzor u oblasti zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja, te da će imati svoje organe, predsednika, potpredsednika, odbor od sedam članova, savet od 30 članova, skupštinu koju će činiti legalni i legitimn predstavnici srpskog naroda.

„Isto tako je propisano da će ZSO imati ingerencije da predlaže zakone u oblastima u okviru kojih vrši svoju nadležnost, da će vršiti nadzor nad radom prištinskih institucija u oblastima od interesa za zajednicu i srpski narod na KiM. Dogovoreno je da će imati punu pravnu sposobnost, uklјučujući da ima pravo da bude vlasnik imovine i preduzeća i ono što je najbitnije da će imati svoj budžet“, kazao je Simić.

Koordinator Upravlјačkog tima Vinka Radosavlјević kazala je da će Upravlјački tim biti sastavlјen od predstavnika svake od četiri opštine na severu Kosova, da će se odluke donositi većinom glasova, te da će Upravlјački tim redovno izveštavati Odbor za implementaciju o svom radu i donetim odlukama.

Predsednik Građanske inicijative Dragiša Milović rekao je da je zaklјučak prethodne zajedničke skupštine bio drugačji, ali da su danas čuli argumente zašto ne treba krenuti u formiranje ZSO nezavisno od Prištine i Briselskog sporazuma.

„Razumeću to da sačekamo još ta tri i po meseca, da Srbi ne budu okrivlјeni ali ako Priština ne želi da dozvoli ni posle ta tri i po meseca izradu statuta i formiranje ZSO, mi moramo da razgovaramo šta ćemo raditi“, kazao je Milović.

Istakao je da ZSO pet godina nije formirana, ali da je Beograd za tih pet godina dao gotovo sve.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike