MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić sa Mogerinijevom: Kosmet najvažnije pitanje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić sa Mogerinijevom: Kosmet najvažnije pitanje

19. april 2018. Izvor: RTS

Kosovo i Metohija je najvažnije pitanje zbog kojeg sam veoma zabrinut, ali sam uveren da, uz podršku Federike Mogerini, sve teškoće, opasnosti i prepreke koje se nalaze na našem putu možemo da izbegnemo, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU. Mogerinijeva ističe da pregovori o članstvu Srbije u EU napreduju dobro, te da je krajnje vreme da postignuti sporazumi između Beograda i Prištine budu primenjeni.

Vučić sa Mogerinijevom

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Federikom Mogerini rekao da su na sastanku, osim Izveštaja EK o napretku Srbije, razgovarali i o KiM.

"I kada dođete do tog pitanja, onda svakako da mi u Srbiji imamo mnogo toga da kažemo što je drugačije viđenje od onoga što govore mnoge zemlјe članice EU i lјudi u Prištini. Zahvalan sam Mogerinijevoj na njenom posvećenom radu i što smo mogli bar da pokušamo da rešimo probleme u odnosima sa Prištinom", naglasio je predsednik na konferenciji održanoj u zgradi Predsedništva.

Pitanje Kosova je najvažnije pitanje zbog kojem sam veoma zabrinut, kaže predsednik dodajući da je istovremeno uveren da, uz podršku Mogerinijeve i mnogih drugih, sve teškoće, opasnosti i prepreke koje se nalaze na našem putu mogu biti izbegnute.

"Mislim da lјudi u Srbiji umeju da cene rad onih koji se bore za jednake standarde koji bi se primenjivali prema Srbiji i prema svima ostalima, što nije uvek bio slučaj", poručio je Vučić zahvalivši se Federiki Mogerini na, kako kaže, posvećenom radu i trudu koji ulaže.

Krajnje je vreme da se primene postignuti sporazumi"

Visoka predstavnica EU istakla je da je sa Vučićem razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Imamo novu fazu usmerenu ka postizanju cilјa, a to su pravno obavezujući sporazumi", navela je Mogerinijeva ističući da su pregovori usmereni i ka primeni već postignutih dogovora, uklјučujući ZSO, ali i sporazum o energetici.

Krajnje je vreme da postignuti sporazumi budu primenjeni, poručuje visoka predstavnica EU i napominje da je to kredibilna osnova za dalјi rad u novoj fazi dijaloga.

Kada je reč o predstojećem samitu u Sofiji, rekla je da se nada da će sastanak, koji dolazi znatno posle Soluna, dati novi podstrek dublјoj saradnji u regionu i da će biti odato priznanje za zajednički rad na putu ka EU i učvršćivanju reformi.

Mogerini: Sve sprovesti; Vučić: Samo ZSO nije sprovedena

Briselski sporazumi moraju u potpunosti da se ispune, i ZSO i svi drugi elementi sporazuma, rekla je Mogerinijeva, a njen domaćin Vučić uzvratio da je ZSO jedina neispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma.

"Moramo da radimo tako da kad nešto počnemo to i završimo, a tu spada i osnivanje ZSO, ali uverena sam da tako treba da sprovedemo i sve druge elemente Briselskog sporazuma, odnosno trebalo je i ranije da se dese. Pozdravlјam početak izrade statuta ZSO koji, istina, kasni izvesno vreme, ali pratiću i dodatno ću raditi kako bismo obezbedili dalјe korake", rekla je Mogerinijeva.

Ona je tako odgovorila na pitanje šta tačno EU podrazumeva pod potpunom primenom Briselskih sporazuma.

Predsednik Vučić je reagovao, iako je pitanje bilo upućeno Mogerinijevoj, kako bi još jednom ukazao da nije saglasan sa takvim balansiranim pristupom i pozivanjem obe strane na ispunjenje obaveza, jer, kako je istakao, jedino što nije ispunjeno je formiranje ZSO, a to je obaveza Prištine.

"Ostajem pri onome što sam više puta rekao, a to sam rekao i Federiki Mogerini, da ne mislite da sam nem kad dođu visoki zvaničnici EU – siguran sam da Albanci nikada neće ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma i nikada im to nije bila namera", rekao je Vučić.

Podvukao je da nema "još nekih obaveza, pored Zajednice srpskih opština, koje nisu ispunjene".

"To je jedina", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da sporazum o energetici nije dogovoren Briselskim sporazumom, već je rečeno da će se o njemu razgovarati, a sve ostalo što je bilo – Beograd je ispunio.

"Učešće na lokalnim izborima, čak i na parlamentarnim, stvaranje regionalne policije, uklanjanje civilne zaštite, pravosudni sistem... sve što je trebalo, a bilo je teže od ZSO, sprovedeno je u delo od prve do poslednje tačke sporazuma", rekao je Vučić.

Ponovio je da se na ZSO odnosi šest od 15 tačaka sporazuma, odnosno 40 odsto, a da to nije ni dirnuto.

"Danas je tačno pet godina otkako je potpisan Sporazum, a mi smo uvek spremni za razgovore", rekao je Vučić.

Mogerinijeva je inače još rekla da dijalog koji moderira u Briselu ne znači samo pozivanje dve strane da razmene stavove i pokušaju da se dogovore.

"To vidim pre svega kao jedan tehnički komplikovan poduhvat koji zahteva da čitav tim svakodnevno radi u Briselu. Garantujem da će naš tim nastaviti da vredno radi na realizaciji Briselskog sporazuma i uverena sam da može da dođe do završetka tog procesa onako kako i očekujemo", zaklјučila je Mogerinijeva.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike