MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Da vidimo da li hoće da formiraju ZSO
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Da vidimo da li hoće da formiraju ZSO

20. april 2018. Izvor: Tanjug

Srbija nije odustala od ostvarivanja svojih političkih cilјeva, među kojima je formiranje Zajednice srpskih opština jedan od važnijih, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, dodajući da je u tom pravcu poslata jasna poruka.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za KiM

Podsetio je da je Beograd odlučio da sačeka i vidi da li će se krenuti u formiranje ZSO.

"Jedan od klјučnih preduslova da do toga dođe po planu implementacije je da Priština prilagodi svoj pravni okvir. Hajde da vidimo da li će se to u naredna tri i po meseca desiti i da li su govorili istinu kada su tvrdili da hoće da formiraju ZSO", rekao je Đurić.

On je naveo da je Beograd izrazio sumnju prema namerama Prištine i dodao da ne veruje da postoji politička volјa da se formira ZSO jer, kaže, da je Priština nešto htela da uradi, uradila bi to prethodnih pet godina.

"Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao, nastavićemo i sa političkim pritiskom i nastavićemo da se borimo sa našim najsnažnijim oružjem, a to je sprski narod na KiM i spremnost da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima kao država", kazao je Đurić.

Naveo je da je Srbija prethodnih pet godina bila aktivnija nego ikada ranije u pomoći srpskom narodu na KiM, te da je Briselski sporazum, a naročito ono što se odnosi na ZSO, borba za Srbe i Srbiju u južnoj pokrajini.

"Mislim da je to jedan od razloga zašto pojedinim političkim krugovima u Prištini ne odgovara sprovođenje Briselskog sporazuma. Smatram da ne postoji iskrena namera Prištine da se formira ZSO i mislim da to predstavlјa jednu vrstu političko-diplomatskog manevra koji ima za cilј da skine međunarodni pritisak sa Prištine", rekao je Đurić.

Govoreći o namerama albanskih predstavnika na KiM u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je kazao da pregovori ne služe ukoliko neko unapred kaže kakav ishod treba da bude, te da bi EU trebalo da se pozabavi tim pitanje.

Naveo je da u toku njegovog mandata na KiM boravio do sada trocifreni broj puta i kazao da je i na taj način pokazao da nema problem sa tim da deli sudbinu srpskog naroda na KiM.

"Kada je reč o rešavanju pitanja KiM, smatram da je potrebno da što više lјudi iz centralne Srbije bude uklјučeno u to i bude svesno kakvi su problemi sa kojima se lјudi u južnoj pokrajini suočavaju", rekao je Đurić.

Rakić:ZSO mora biti u skladu sa Briselskim sporazumom

Zajednica srpskih opština mora biti formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, i to je poruka koju su predstavnici Srpske liste preneli austrijskim i nemačkim poslanicima, kazao je danas predsednik opštine Kosovska Mitrovica Goran Rakić.

Rakić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da su se predstavnici Srpske liste prethodnih dana vodili razgovore sa vodećim političkim partijama Austrije i Nemačke, a da su im preneli zahteve da ZSO mora biti formirana što pre.

"Poručio bih Albancima da predrasuda da ono što je dobro za Srbe automatski nije dobro za Albance i obrnuto više neće postojati. ZSO nije pretnja nijednoj drugoj zajednici", rekao je Rakić.

Naveo je da će se u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM dovesti investitori i otvoriti nova radna mesta, te da će na taj način ojačati svih deset opština.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica obišao je danas, zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, dve stambene zgrade u naselјu Bošnjačka mahala u Mitrovici, koje su namenjene zbrinjavanju mladih bračnih parova sa decom i socijalno ugroženog stanovništva.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike