MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Prištinska strana ne vidi budućnost u rešavanju odnosa na demokratičan i diplomatski način, reakcija međunarodne zajednice ne ohrabruje
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Prištinska strana ne vidi budućnost u rešavanju odnosa na demokratičan i diplomatski način, reakcija međunarodne zajednice ne ohrabruje

24. april 2018. Izvor: Rtv Pink

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas gostujući u emisiji “Novo jutro” da reakcija međunarodne zajednice na prištinsku platformu o dijalogu ne ohrabruje uspeh u nastavku dijaloga.

Marko Đurić

Foto: Rtv Pink

Mogu samo da se blago nasmejem. Ono što je Priština objavila kao svoj dokument nije neočekivano i iznenađujuće od strane koja pet godina ne primenjuje jedno slovo onoga što je dogovoreno. Najvažnije stvari guraju pod tepih i zato me i ne čudi to što pokušavaju i da ozvaniče – primetio je Đurić.

On je ocenio da naša strana to ne bi ni trebalo da komentariše, već lјudi iz EU, posrednici u dijalogu, lјudi koji su svojim potpisom garantovali ono što je dogovoreno.

Na taj sporazum 2013. godine o formiranju Zajednice srpskih opština potpis je stavila Ketrin Ešton, visoka predstavnica za spolјnu i bezbednoisnu politiku EU, opunomoćeni i ovlašćeni predstavnik 28 zemalјa. Kada je ona to potpisala to je posalo sastavni deo spolјne i bezbednosne politike EU, to je nešto što obavezuje sve njene naslednike. Na njima je da jasno i glasno kažu da li žele ovaj dijalog, da li smatraju kredibilnim ovakve stavove i ovakve izjave Prištine i da li smatraju da je moguće voditi dijalog u uslovima u kojima jedna strana uanapred definiše kakav treba da bude ishod. Da li bi to onda bili pregovori i razgovorili ili nešto drugo?

Prema njegovim rečima, odnos predstavnika iz Prištine govori da oni ne vide budućnost u rešavanju stvari na demokratičan, miran i diplomatski način.

- Mislim da je reakcija međunarodne zajednice nezadovolјavajuća, da nije dobra i da ne ohrabruje uspeh u nastavku dijaloga – istakao je Đurić.

Kako je dodao pravi stav međunarodne zajednice po tom pitanju će se videti po tome da li će ta pratforma biti usvojena u takozvanoj prištinskoj skupštini.

- Ako ne žele da bude usvojena, oni će svojim prijatelјima i partnerima reći da to nije dozvolјeno. Svi znamo da Priština ništa ne radi bez dozvole međunarodne zajednice. Prilično sam siguran da ni ovo nisu samo izmislili, tako sam i uveren da neće plathormu usvajati u parlamentu, ako nemaju saglasnost – dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ako budu imali podršku međunarodne zajednice Srbiji će buiti jasno na čemu je i da od toga nema ništa.

- Do sada nisam video da je Priština povukla neki potez, a da nije imala jasnu podršku i direktne savete tih država koje su stvorile tu lažnu kosovsku državu – primetio je Đurić.

Direktor Kancerlarije za KiM je rekao da je pozicija Srbije popitanju formiranja takozvane kosovske vojske jedinstvena i nedvosmislena.

-Bilo kakvo formiranje paravojnih ilegalnih formacija na našoj terotoriji bilo bi protivno Rezoluciji 1244, protivno Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova i našem glavnom državnoim i nacionalnom cilјu, a to je dugoročnoj stabilizaciji prilika. Jednogalsno smo protiv toga, Srpska lista kadfa se protivi tome ima podršku predsednika i Vlade Srbije –istakao je Đurić.

On je pozvao Srbe da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci.

- Po našem krivičnom zakonodavstvu je stupanje u ilegalne strane oružane formacije je protivzakonito i kažnjivo sa do 10 godina zatvora. To je ilegalna aktivnost u kojoj naši građani ne bi trebalo da učestvuju – podvukao je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike