MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Naš put u EU zavisi od KiM,a ostalo - dodatni pritisak
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Naš put u EU zavisi od KiM,a ostalo - dodatni pritisak

25. april 2018. Izvor: Tanjug

Pred nama je veliko putovanje do punopravnog članstva u EU, ali sve zavisi od odnosa prema Kosovu, a sve ostalo služi kao dodatni pritisak, ukazao je danas predsednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara na temu gde je danas Srbija na evropskom putu, a s obzirom da je on u Sofiji izjavio da hoćemo da budemo prva naredna članica Unije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Od toga zavisi naša budućnost i to ne znači da sve nešto treba da predajemo, jer malo je toga ostalo, već znači da moramo da pronalazimo racionalno rešenje i da to pitanje konačno rešimo", rekao je Vučć.

Sve drugo što moramo da uradimo, poput vladavine prava, imovine...a za šta, po pravilu, dobijamo uvek najgore ocene, u stvari je dodatni pritisak u smislu: vidi šta će da vam se desi ako oko Kosova ne bude ustupaka!.

"I to nije ništa novo, mi to odavno znamo", zaklјučio je predsednik Srbije.

Vučić: Šta ja to meni ostalo da predam, što oni već nisu...?

U našoj zemlјi možete da izmišlјate šta god hoćete i ne vrede ni argumenti, ni činjenice, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom primedbi dela opozicije da se sastajao sa Sorošem, Levandovskim, te da je tajno pregovarao o razmeni teritorija u južnoj Srbiji za kosovsku stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Na to je, kaže, već više puta pokušao da odgovori, a onda zapitao:

"A šta to ja da predam, što ti lјudi, koji to govore, poput Đilasa i Jeremića, već nisu predali i izgubili. Šta s Kosovom koje je proglasilo nezavinost, šta da predam - Crnu Goru?".

Kako je naveo, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008, a "oni su tome dali pravnu legitimaciju 2011. i 2012".

A kad je reč o Kosovu, kaže da narodu i građanima želi da otvoreno kaže da naša situacija nije ni malo ružičasta.

"Ali, šta to njih briga, a šta je to nešto drugačije od onog što se već zna, ali lakše je da se to prebaci na nekog trećeg, tako da njihove su reakcije glupe, a kad su na Kosovu palili srpske crke reakcije su bile još gluplјe - kad je proglašena nezavisnost šta je bila reakcija Srbije - ćutanje, međusobne svađe i bez ikakvog odgovora", primetio je.

Slično je i s pričom da sam se video u Nјujorku sa Sorošem, a tamo sam bio s ćerkom, ona ima 16 godina i teško je pomešati je s čovekom Soroševih godina, dodao je.

"Ali šta njih briga, tim gore po istinu, hoćete stalno to da me pitate, da svaki dan moram da se pravdam", zapitao je...

Pomenuo je i da je prethodna vlast govorila često i time se hvalila, o diplomatiji na steroidima, a "taj isti Vuk je pričao da će da spase Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde, a samo su naneli štetu Srbiji za koju sada plaćamo najvišu cenu".

"Mislite da ne treba da platimo sada tu cenu, hoćete da vas predsednik laže, obmanjuje? Onda izaberite nekog drugog, takvog koji neće da otvara fabrike, da gradi puteve i pruge, kliničke centre...a šta je od toga bilo urađeno ranije", zapitao je.

Navodeći da je za sve to bilo potrebno da se stvori drugačija slika Srbije, a da za takve laži koje o njemu iznose poilitički protivnici nije dovolјno ni da im Levandovski otvoreno u lice kaže da lažu.

Vučić: Rekao sam da će u Prištini sve da slažu i-bio u pravu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sve izjave koje se mogu čuti od predstavnika privremenih institucija na KiM, poput najnovije da formiranje ZSO i stolica u UN za Kosovo idu "u paketu", samo potvrđuju ono što je i rekao - da Priština nema nameru da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da to i ne krije.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Nišu rekao da je čuo sve te razne izjave, rekao da je već upozorio da će sve slagati i sve reći, samo kako Srbi ne bi pristupili formiranju ZSO 20. aprila.

Kako je istakao, to je rekao i Federiki Mogerini, i belgijskom premijeru Sarlu Mišelu, da će to večeras isto reći i Donaldu Tusku i podvukao da na sve te laži iz Prištine i to što neće da ispune obaveze iz Briselskog sporazuma Evropa i svet ćute.

"Svi ugovori važe samo za Srbe", rekao je Vučić i dodao da je na nama da nastavimo da hodamo "po tankoj žici", da nastavimo da se borimo za Srbiju, ali i upozorio da tu nema pravde i da ne možemo ni da je očekujemo.

"Naša pozicija je teška i nije od juče" rekao je Vučić i dodao da za to što smo u takvoj poziciji treba pitati "ove stručnjake što su vodili zemlјu" i da gledamo da dobijemo najviše što možemo i izgubimo najmanje što moramo.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike