MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Apostolova obesmislila proces dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Apostolova obesmislila proces dijaloga

26. april 2018. Izvor: Tanjug

To što je šefica Delegacije EU u Prištini Natalija Apostolova podržala platformu Prištine znači da je time podržala težnju Kosova za nazavisnošću, direktno se stavila na stranu Prištine i obesmislila proces dijaloga, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"To što je Apostolova podržala platformu Prištine znači da je time podržala težnju Kosova za nazavisnošću, bez da je to sa bilo kim dogovoreno, bez da je to predstavlјalo rezultat dijaloga i bez da je to nešto što uopšte može da bude razmatrano kao deo platforme", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Time se, kaže, direktno stavila na stranu Prištine, ograničila ono što može da se postigne u dijalogu Beograda i Prištine i obesmislila sam proces dijaloga.

"Tim gore po proces dijaloga, ako je to stav i EU. Onda je sve besmisleno, jer o čemu bismo dalјe razgovarali sa bilo kim, ako je stav EU da Srbija unapred prihvati nezavisnost Kosova", istakao je Đurić.

On je ponovio da Srbija neće prihvatiti kosovsku nezavisnost i poručio da dijalog ne znači diktat, već podrazumeva kompromis, te da su za razgovor potrebne dve stane.

Ukazao je da se ispostavio da je predsednik Aleksandar Vučić još pre 40 dana bio u pravu kada je rekao da Priština neće ništa uraditi u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Koliko su gorlјivo predstavnici međunarodne zajednice i Albanaca tvrdili da će tobože nešto da naprave oko ZSO i šta smo videli - da su Enver Hodžaj, Blјerim Šalјa i drugi otvoreno i javno, kao zvanični predstavnici Prištine, rekli da im ne pada na pamet da formiraju ZSO dok Kosovo ne postane i to kao nezavisna država članica UN", rekao je Đurić i dodao: "To se nikad neće desiti, a njihova je obaveza da formiraju ZSO".

Kako kaže, mogućnost Kosova da postane članica UN, a kamoli uvezivanje pitanje članstva Kosova u UN sa pitanjem formiranja ZSO ne može se naći ni u jednom dokumentu.

“Očigledno je da oni na jedan veoma transparentan i sramotan način pokušavaju da ucene Srbiju, a verovatno i one sa kojima su pregovarali”, smatra Đurić.

Kako kaže, EU o toj temi ćuti, je nismo čuli Apostolovu da je rekla bilo šta o izjavama Blјerima Šalјe u kojima uvezuje ZSO i nepostojeću priču o članstvu Kosova u UN, ali smo je čuli da priča o podršci platformi Kosova u kojoj kaže da dijalog treba da rezultira nezavisnošću.

“Nema ništa od toga, mogu sami sebi da pišu lјubavna pisma od danas do sutra”, rekao je Đurić.

Apostolova je juče ohrabrila vlasti u Prištini, porukom da treba više da rade na tome da ubede države koje još nisu priznale kosovsku nezavisnost da to učine u, kako je navela, bliskoj budućnosti.

Šefica misije EU, u kojoj pet država članica nije priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, rekla da je "Kosovo ravnopravno sa ostalim državama regiona".

Direktor Kancelarije za KiM rekao je i da Beograd neprekidno radi na pregovaračkom procesu i trudi se da dođe do situacije da možemo da dobijemo neku vrstu kompromisa.

“Naše zvanične, državne predloge iznećemo onog trenutka kada budemo procenili da je to u najvećem državnom interesu, ni dan ni pre ni dan posle”, rekao je Đurić.

Upitan za nacrt predloga da Kosovo više ne bude tema u Savetu bezbednosti UN, već da se o tome raspravlјa "iza zatvorenih vrata", Đurić kaže da pojedine zemlјe smatraju da će time sakriti “svoje nepočinstvo” i da žele da sakriju od očiju sveta i kršenje međunarodnog prava i tragediju koja se desila na KiM.

Srbija će, istakao je, nastaviti da se sa prijatelјima i saveznicima po pitanju KiM, bori za to da ta tema ostane na dnevnom redu SB, koji je zato i osnovan - da bi moglo da se razgovara o pitanjima od kojih zavise mir i stabilnost u različitim delovima sveta.

Dodaje da deceniju i po traje guranje pod tepih kosovoskog problema onih krugova u međunarodnoj zajednici koji misle da mogu da slažu nekoga da je tamo sve idilično, da nema spalјenih crkava, proteranih stotina hilјada lјudi, otete teritorije.

“Te zemlјe bi da se o tome ne razgovara na SB UN, zato što smatraju da će na taj način sakriti svoje nepočinstvo”, rekao je on.

Komentarišući informacije da će pojedine države zemlјama koje koje povuku prizanje Kosova uputiti protes, Đurić ocenjuje da je očigledno da u međunarodnim odnosima "ima sve više kaubojštine" i da mnogi misle da silom, diplomatskom, političkom, verbanom i medijskom, mogu da utiču na države da promene stav po pitanju nezavisnosti Kosova, odnosno da ih nateraju da to priznaju.

On je istakao da Srbija ozbilјno vodi računa o tome kako se koja država ponaša prema nama po pitanju KiM, da to evidentiramo i pamtimo.

“Ne možete biti istinski opredelјeni za normalizaciju odnosa i pomirenje, ako sa jedne strane, ispod stola pokušavate stvari da završite na način na koji se vama dopada, a da se strane nisu o tome dogovorile", rekao je Đurić.

Kako kaže, to je ono što neke od velikih zemalјa sada pokušavaju da urade - na rečima su za pregovore, a ustvari ispod stola pokušavaju da guraju i nova priznanja, Unesko, Interpol, i neke druge stvari o kojima nikada nije bilo ni reči ni pregovora.

Đurić: Jeremić o KiM - kao razbojnik o čuvanju banke

Kada Vuk Jeremić govori o Kosovu i Metohiji, to je kao kada osoba osuđena za razbojništvo govori o čuvanju banke, jer je upravo on, dok je donosio odluke o KiM uništio i razorio pregovaračku poziciju Srbije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"On je, sa Borisom Tadićem, najdirektnije odgovoran za prebacivanje pregovora iz UN u EU, doveo je Misiju Euleksa na Kosovo umesto Unmika, što se često zaboravlјa, a ta misija je držala neke najpromimentnije Srbe u zatvoru godinama, nije zaštitila Srbe, imovinu…", naveo je Đurić.

Dodaje da je sve što je tadašnja vlast uradila po pitanju KiM - od zahteva za mišlјenje Međunarodnog suda pravde, do raspuštanja najznačajnijih jedinica naših oružanih snaga, “potpuna katastrofa”, te da zato nemaju moralno ni politicko pravo da govore o tome.

Đurić smatra i da je Kosovo i Metohija tema na kojoj ne treba da se izazivaju političke tenzije i podele, što je, kaže, krajnje neodgovorno.

“Pokušavati da gradite svoju politiku tako što ćete svojoj vladi i državi davati udarce ispod pojasa po jednoj od najosetlјivijih državnih i nacionalnih tema je nedostojno ozbilјne i argumentovane političke debate”, ukazao je Đurić.

„Jeremić je politička sponzoruša, kojoj je verovatno ponestalo sredstava, jer podrške u narodu nije ni imao, koji je moralno i politički bankrotirao i sada, u odsustvu bilo kakve ozbilјne politike, nastoji da po svaku cenu, poput starleta i sponzoruša iz rijaliti šoua, bude u javnosti svaki dan", rekao je Đurić novinarima.

Jeremić je ranije izjavio da je Srbija u pregovorima o KiM "u potpunoj defanzivi" i da se moralo pregovarati na drugačiji način.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike