MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nećemo da budemo zaroblјenici u pregovorima
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nećemo da budemo zaroblјenici u pregovorima

27. april 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Beograd nikada neće odustati od pregovora s Prištinom, ali da ne može da bude zaroblјenik, da se plaši i zbog toga pristaje, a da, zauzvrat, ne dobija ništa.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim", rekao je Vučić u intervjuu za nedelјnik Ekspres.

Predsednik je rekao da je njegova politika, politika života i naglasio da mu je i u pregovorima sa Prištinom "taj život, naš ovde i Srba na Kosovu, na prvom mestu".

Vučić smatra da je prvi i osnovni problem u pregovorima činjenica da, kako kaže, imamo posla sa lјudima, sa silom, za koju je kosovska nezavisnost gotova stvar.

On je rekao i da je pokrajinski premijer Ramuš Haradinaj samo glasnogovornik, "i to ne Kosova i albanskih ideja, nego pre svega onoga što Amerika želi i hoće da sprovede".

"Hajde da ne zaboravimo koliko bi Haradinaj istinski bio hrabar da nema iza sebe, verovatno najvećeg "mangupa" na svetu, onog koji nas je, on, a ne Haradinaj i OVK, i pobedio 1999. godine i koji jeste i autor i realizator kosovske nezavisnosti", rekao je Vučić.

Sa druge strane, kako je naveo, mi smo u velikoj meri i sami.

"To ne znači da nemamo prijatelјe u svetu, Rusija i Kina svakako to jesu, ali ovde, na ovom terenu, u ovim pregovorima, mi najveći deo toga moramo sami da iznesemo. Moramo da stanemo pred sve ostale i da kažemo jasno šta želimo", poručio je Vučić.

Podsetio je da je Džon Kenedi govorio "da se ne plašimo da pregovaramo, ali da nam osnova za pregovore ne bude strah", kao i na Kenedijevu rečenicu koja se, smatra Vučić, savršeno uklapa u osnovni zahtev Beograda - "da nema pregovora kada ti kažeš - ovo što je moje, moje je, a o onome što je tvoje možemo da pregovaramo".

"Pa ne može. I Haradinaju i onima koji stoje iza njegove navodne hrabrosti. Ne može, pošto pregovori nisu pregovori ako se ne završavaju kompromisom. Sve drugo bila bi prisila, protivpravna, ali i bez dugoročnih obavezujućih posledica. Henri Kisindžer je to formulisao kada je rekao da nema pregovora u zaroblјeništvu. I da, i kada ih ima, onaj s druge strane mora da bude svestan da će pristanak zaroblјenika biti iznuđen, da će biti dobijen prisilom. A takvi ugovori nigde na svetu ne važe", napomenuo je predsednik Srbije.

"I to je ono na čemu ja, na čemu Srbija stoji u ovim pregovorima. Hoćemo ih, nikada nećemo odustati od njih, ali da budemo zaroblјenici, da se plašimo i zato pristajemo, da ne dobijemo ništa, e, to ne može. I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim", rekao je Vučić.

Na konstataciju da pregovore gubi onaj ko prvi pomene cifru, te pitanje da li je iko pominjao bilo kakvu cifru, Vučić odgovara "niko".

"Previše sve ovo dugo traje da bi bilo ko dobio ili izgubio na taj, amaterski način. I jeste da sve vreme govorimo o vrednosti, o onome šta je u celoj toj priči vrednost za nas, a šta za njih, ali je ta vrednost, u oba slučaja, previše velika da bi se odredila bilo kakvim brojevima", napominje predsednik.

"Neću, na kraju, da dozvolim da naša vrednost ne vredi ništa", naglasio je on.

On je istakao da je Kosovo naša vrednost, nešto što je neprocenjivo, mesto naše kulture, spomenika, istorije, ali je naglasio da ne želi da tu vrednost meri životima.

"Posebno ne životima Srba sa Kosova, ali ni životima svih drugih gradana Srbije", poručio je Vučić.

On je rekao da to ne može da dozvoli, i to ne samo kao neko ko misli da je život iznad svega, nego i kao racionalan čovek, koji zna koliko nas je malo i "koliko svaki san o Kosovu prestaje onog trenutka kada nas ne bude bilo".

Na konstataciju da nema nameru da ostavi mnoštvo spomenika iza sebe, Vučić kaže da je to najgadnije pitanje.

"Koliko je ko mrtvih a slavnih iza sebe ostavio. Neki put mi se čini da je jedina mera, koja je ovde prihvatlјiva, ona koja je u grobovima i kosturnicama. I dođe mi da sve pitam, pa zar stvarno to hoćete? Da i ovo malo nas izgine? Za neki mit, imaginarnu slavu, za novi poraz, ili za preskupu pobedu posle koje nikoga više neće biti. I plašim se toga, najiskrenije", kaže predsednik.

Kako precizira, plaši se da li ćemo imati dovolјno snage, volјe, želјe, pa i vremena i slučajnosti da taj deo u sebi promenimo i da počnemo da volimo život i da prestanemo sa "ideologijom smrti kao jedine izvesnosti".

Život je, napominje, izvesniji od smrti.

Prema njegovim rečima, suviše dugo smo bili okrenuti samo sebi, da nismo primetili da nas nema i da se smanjujemo i iščezavamo.

Podsetivši da se u Kini godišnje rodi oko 17 miliona beba, u Rusiji više od milion i po, a u Americi skoro četiri miliona, Vučić kaže da su to oni koji će sutra čekati našu decu, "naših šezdesetak hilјada beba, koliko se u Srbiji godišnje rodi, da sa njima rade, sarađuju ili, možda, da njima vladaju".

"Mali Albanci danas, sa čijim roditelјima hoćemo da nađemo rešenje, sutra će biti veliki Albanci sa kojima će naša deca ili da sarađuju ili, ako smo dovolјno ludi da i ovu šansu propustimo, možda i ratuju. A njih će biti više. I te brojke su, kao i sve brojke, neumolјive. Nјih je sve više, nas je sve manje", rekao je Vučić.

Podsetio je da veličina, broj lјudi, određuje i veličinu, uspešnost ekonomije, što određuje sposobnost odbrane i ostvarivanja interesa.

Ocenivši da se za ozbilјno bavlјenje politikom ne mogu prenebeći brojke, Vučić je konstatovao da se u Americi od svih stranih jezika najviše uči - kineski, te je upitao koliko Srba uči kineski, mađarski i albanski?

"Koliko nas će sutra biti spremno da razume Albance, ili ćemo svako nerazumevanje koristiti kao priliku za novi sukob? O tome ja razmišlјam kada pričam o potrebi da podignemo natalitet, ali i o potrebi da nađemo način za saradnju sa Albancima, baš kao i kada govorim, tražim, ukidanje ekonomskih barijera na Balkanu i stvaranje zajedničkog tržišta. Zbog brojki. I zbog jasnog pogleda u budućnost, koja, odmah da vam kažem, ni za koga na ovim prostorima nije dobra ako ne nađemo način da se i prirodno i ekonomski povećamo", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike