MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Rusija će pratiti razgovore o KiM i pravovremeno reagovati
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Rusija će pratiti razgovore o KiM i pravovremeno reagovati

08. maj 2018. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da će Rusija nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Bez Rusije, bez saglasnosti Moskve je nemoguće, što je veoma važno i što sam rekao Putinu, da se dobije bilo kakvo rešenje", rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom Rusije.

Dodao je da će Rusija u tom smislu veoma pratiti sadržaje naših razgovora i svega što se zbiva i pravovremeno reagovati i na određen način koji ne znači direktne pregovore, jer ih, kaže Vučić, vodimo pod okrilјem EU.

"Ali na veoma aktivan i suštinski način učestvovaće u praćenju kompletnog procesa i odnosa Beograda i Prištine. Posebno uticaja međunarodnog faktora na to pitanje", objasnio je Vučić u izjavi novinarima srpskih medija koji su pratili njegovu posetu Moskvi.

Rekao je da je sa Putinom imao veoma dug, otvoren i iskren razgovor.

"Predsednik Rusije je imao strplјenja da sasluša sve ono što sam imao potrebu da kažem, objasnim i iznesem kao stavove Srbije o našem klјučnom problemu, a to je KiM. Čini mi se da nikada duže nismo razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i odnosima unutar međunarodne zajednice. Naši stavovi se u mnogome poklapaju", konstatovao je predsednik.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji i predsedniku lično za podršku koju je pružao Srbiji i ukazao na to šta je to što će se događati u narednom periodu.

"Ponovio sam nekoliko puta da je Srbija spremna na kompromis sa kosovskim Albancima, ali da nije i nikada neće biti spremna da prihvati sopstveno unižavanje i podoštavanje, potpuno rušenje međunarodnog prava. Mi ovde nismo istupali na način da bilo kome pretimo. Zamolili smo Putina da nam kao jedna od najvažnijih i najmoćnijih svetsih sila u UN i drugim organizacijama pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema", rekao je Vučić.

Kazao je da znamo da je kompromis ono što želimo, ali je izrazio i svoju ličnu skepsu uz nadu da ćemo završiti stvari, zato što Albanci na suštinske kompromise nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su učestvovali u protivpravnom pružanju podrške takozvanoj nezavisnosti Kosova.

"Mislim da smo se u tome dobro razumeli sa predsednikom Putinom", rekao je Vučić.

Dačić: Za Srbiju važna podrška Rusije zbog Kosova

Ministar spolјnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je za Srbiju bitno da ima podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer se na taj način isklјučuje mogućnost da se Srbiji "iza leđa" izglasa članstvo Kosova u UN.

On je naglasio da UN na neki način verifikuju da li neka država ima međunarodno- pravni status ili nema, te da je bitna podrška Rusije i Kine kao stalnih članica Saveta bezbednosti.

"Time se blokirana mogućnost da se iza leđa Srbije izglasa članstvo Kosova u UN. To daje mnogo veću sigurnost Srbiji i daje jačinu u svim pregovorima u dijalogu sa Prištinom", rekao je Dačić za TV Prva.

On je istakao da Srbija želi kompromis i dogovor, ali da neće prihvatiti nametanje jednostranih rešenja.

"Priština i njeni zapadni zaštitnici misle da je stvar već rešena i da jedino što Srbija treba da uradi je da prizna nezavisnost Kosova. Sa ovakvim stavom Rusije naša pozicija je mnogo jača i nezaobilazna", rekao je Dačić komentarišući posetu predsednika Srbije Moskvi.

On je dodao da je važno da Rusija ne menja svoju poziciju i da ima aktivnu ulogu što se tiče zaštite teritorijalnog integriteta Srbije - Kosova.

Govoreći o poseti Indiji, Nepalu i Šri Lanki on je naglasio da su to prijatelјske zemlјe i da to prijatelјstvo seže jiš iz perioda Tita i pokreta Nesvrstanih.

"Najvažnija poruka ovih poseta je da imamo tri čvrsta glasa u UN za interese Srbije. To znači i unapređenje ekonomske saradnje", poručio je Dačić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike