MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Ne kršimo Briselski sporazum
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Ne kršimo Briselski sporazum

09. maj 2018. Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da takozvano Kosovo ne može ni na koji način da učestvuje na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu sa državnim obeležjima i da sprečavanje njihovog učešća na taj način ne znači da Beograd krši Briselski sporazum.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

"Apsolutno ne (rušimo Briselski sporazum), ukoliko ne dozvolјavamo da se u suprotnosti sa svim nekim najosnovnijim dogovorima, a kakav je sporazum o zvaničnim posetama koji predviđa da treba da se pošalјe zvanično obaveštenje 48 sati pre nego što uđete u centralnu Srbiju. Da kažemo, to nije važno možemo kako god i kad god, mi bi time rušili", rekla je Brnabić upitana da prokomentariše sprečavanje tri osobe da sinoć pređu administrativnu liniju sa zastavama i obeležjima samoproglašene države Kosovo.

Naime, lica koja su pokušala u dve grupe i u dva različita termina da uđu na teritoriju Centralne Srbije mimo sporazuma, vraćena su i sinoć i jutros sa administrativnog prelaza.

Brnabić je istakla da se desilo da je od strane prištinskih institucija sport potpuno zloupotreblјen i da su prevagnuli njihovi politički interesi.

Naglasila je da je Vlada Srbije zajedno sa pokrajinskom Vladom i Gradom Novim Sadom jako pažlјivo i dugo radila na organizaciji Evropskog prvenstva u karateu i da naša strana u poslednje vreme nije želela da daje zapalјive izjave za razliku od Prištine.

"Izjave iz Prištine su bile potpuno netačne - da će njihova karate federacija nastupati ravnopravno sa svim drugim državama i svim simbolima, što je nemoguće pošto oni nisu država i zbog toga ne mogu da nastupaju ravnopravno", rekla je Brnabić.

Premijerka kaže da je Srbija želela da sa Evropskom karate federacijom napravi uslove pod kojima bi ti mladi lјudi sa KiM mogli da nastupe i da je lično imala puno konsultacija i sa Kancelarijom za KiM i sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

Napomenula je da se, nažalost, u poslednjih nekoliko dana desilo nekoliko stvari koje su tu manifestaciju za njihove sportiste učinili nemogućom.

Kako kaže, prva stvar je što je sinoć bio ranije dogovoren sastanak između predsednika Evropske i Svetske karate federacije i predstavnika iz Prištine kako bi oni bili obavešteni pod kojim uslovima mogu da nastupaju.

"Oni se na taj ranije dogovoreni sasatanak nisu odazvali, odnosno nisu se pojavili već su samo javili da neće doći, tako da ih nije zanimalo pod kojim uslovima mogu da nastupaju na prvenstvu. Sinoć je bilo potpuno jasno da njih to ne zanima već da ih zanima da naprave političku provokaciju", rekla je premijerka.

Brnanić kaže da su sinoć oko 23 časa tri osobe pokušale da pređu administrativnu liniju ka centralnoj Srbiji i to sa svim rekvizitima, amblemima takozvane Republike Kosovo, što je, ističe, Srbija morala da spreči.

Objasnila je da je treća stvar to što su oni u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama morali da najave dolazak 48 sati ranije i da su oni zakasnili tri dana sa slanjem te informacije.

Kako je rekla, ako računate i nedelјu, a koja se ne računa prilikom slanja zahteva, oni su zakasnili 10 sati i 17 minuta.

"Tako da su uradili sve da dovedu Srbiju do toga da mi nažalost ne možemo da izađemo u susret tome da oni pređu adminitrativnu liniju", navela je premijerka.

Brnabić je rekla da Srbija nije želela ni da reaguje na zapalјive izjave u prethodnom periodu i da smo na primer mogli 1. maja da reagujemo na izjave predstavnika Prištine koji su govorili da im je drago što će se Kosovo pojaviti u Novom Sadu kao ravnopravna država sa svim obeležjima.

"Rekla sam nemojte jer to jednostavno nije tačno i nemojte da sada idemo u ping-pong sa njima", rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da to što Priština sportski događaj iskoristila za političku priču nije u interesu ni njima, niti u interesu regionalne stabilnosti.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike