MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »20 godina od prve otmice srpskog civila na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

20 godina od prve otmice srpskog civila na KiM

14. maj 2018. Izvor: Tanjug

U spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Udruženju porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih sa Kosova i Metohije obeleženo je 20 godina od prve otmice srpskih civila u južnoj pokrajini, rudara kopa Belaćevac.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Obeležavanju je prisustvovao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je poručio da je nezaborav dužnost kako države i njenih institucija, tako i njenih građana, zbog toga što su žrtve koje smo kao narod pretpreli obeležje našeg identiteta.

"To je obeležje našeg identiteta kako u prošlosti, sadašnjosti, tako uveren sam i u budućnosti. Ne smemo zaboraviti naše žrtve, ne smemo nikada prestati da tražimo istinu i pravdu. Ljudi koji su počinili neke od najtežih zločina na KiM deluju nekažnjeno, obavljaju neke od najodgovornijih funkcija u našoj južnoj pokrajini. Obaveza je da ne prestanemo nikada da se borimo za to da budu izvedeni pred lice pravde", kazao je Đurić.

Istakao je da će se Srbija zalagati i insistirati na tome da utvrđivanje istine o kidnapovanima, nestalima i ubijenima na KiM i svim žrtvama i kažnjavanje odgovornih za to postane sastavni deo procesa rešavanja pitanja KiM.

"Da u sklopu budućih razgovora i rešenja, na sveobuhvatan i sistemski način pristupimo pronalaženju i krivaca, ali i rešavanja sudbine onih koji su na tragičan način, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime, nastradali na KiM", dodao je.

Naveo je da Kancelarija za KiM podržava rad Udruženja, te da će uključiti njihove predstavnike u unutrašnji dijalog o KiM koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer smatraju, kaže, da je važno da se i glas porodica žrtava čuje o ovom suštinskom pitanju našeg opstanka.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da bi jedino gore za porodice nestalih i nastradalih na KiM bilo da ih država zaboravi, da se preko svega pređe i ne traži istina i pravda za ono što im se dogodilo.

"Poseta spomen sobi je za one koji su pripadnici mladih generacija, a danas je 20 godina od kada je prva žrtva oteta, za one koji danas imaju 17, 18 godina, slušanje ovih priča i poseta spomen sobi je prilika da se prisetimo kako je izgledao život našeg naroda na KiM kada je naša država imala pun suverenitet na toj teritoriji. I taj život je bio i težak, mukotrpan, stradalnički i paćenički", rekao je Selaković.

Dodao je da se borba vodi i danas i da svako mora da učini sve što može da se otkrije sudbina makar jednog nestalog, jer bi to bilo veliko, kaže, kao ceo svet.

"Gledajući u prošlost ne možemo da sagledamo broj niti kraj bezumnim, neracionalnim, čudnim odlukama koje su vlastodršci u Srbiji donosili. Kao što je užasna bila odluka pustiti ljude koje su naši sudovi osudili za ratne zločine, bezumna je bila i prebaciti rešavanje problema iz UN u EU, kao i odluka na skaredan način tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde i gubiti poziciju za pozicijom", naveo je.

On je kazao da danas država više ne pravi takve greške i istakao da će borba za pravdu postojati dokle postoji srpski rod.

"Mnogo smo toga izgubili u poimanju KiM, ali ono što je svakom Srbinu i Srpkinji zajedničko jeste da je KiM paradigma za nepravdu za Srbe", kazao je Selaković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kazao je da ako postoji mesto u zatvorenom prostoru gde se apstraktna reč "tragedija" može gotovo opipati i doživeti na najubedljiviji način je upravo ova spomen soba.

Istakao je da je Srbija dužna da se za istinu i pravdu o srpskim stradalnicima sa KiM.

"To je naša obaveza i po tome će našim delima suditi generacije posle nas", kazao je ministar.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je da da zidom u spomen sobi tišina odjekuje, a da pogledi junaka i nevinih srpskih žrtava vape za pravdom.

"Četiri godine je prošlo od formiranja Specijalnog suda za zločine OVK a još uvek nije podignuta nijedna optužnica. Toliko o odnosu međunarodne zajednice za suze srpskih majki i stradanje srpskog naroda", kazao je Rakić.

Predsednik Udrženja nestalih, kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić kazao je da su članovi Udruženja ogorčeni na međunarodnu zajednicu zbog pritiska na državu Srbiju.

"Nadam se da ti zločinci moraju da odgovaraju, jer u protivnom, ako naše porodice ne dožive pravdu, mi više nećemo imati snage za borbu", kazao je Spasić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike