MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić strahuje od razvoja događaja na Kosovu i Metohiji
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić strahuje od razvoja događaja na Kosovu i Metohiji

01. jun 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma zabrinut zbog poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji, i da se plaši da su Albanci rešili da uz nečiju prećutnu ili suštinsku podršku ne samo unesu nemire i strah u Srbe, već i da preduzmu neke druge mere.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je podsetio da su nemiri i neredi bili okidač za davanje Kosovu nezavisnosti, te naglasio da Albanci ne rade ništa sami.

"Znam kako je išlo do 2003. Tada smo imali usaglašenu priču „standardi pre statusa“. Standardi ni tada nisu postojali kao ni danas. Nekakav klik, okidač za davanje takozvane nezavisnosti su bili nemiri i neredi. U svemu ovome me brine to što znam da sve ovo što rade ne rade sami", istakao je Vučić gostujući na RTS-u.

Rekao je da su izjave Albanaca zastrašujuće i dodao da ga brine apsolutno ćutanje međunarodne zajednice.

"Oni u lice kažu Evropi i svetu ''nas ne interesuje ZSO, nas ne interesuje Briselski sporazum''. Oni ne žele da sprovedu ono što je međunarodni ugovor, a međunarodna zajednica koja je garant, ćuti i ne zanima ih", kritikovao je Vučić.

Kada je reč o zahtevima Albanaca vezano za oblasti energetike predsednik Srbije je poručio - "šta hoćete u energetici“.

Podsetio je da u Briselskom sporazumu stoji da treba nastaviti razgovore o energetici, i da nisu sprovedene one stvari koje su dogovorene, a to je ZSO.

"Oni pričaju o sporazumu koji ne postoji“, naglasio je predsednik Republike.

Podsetio je da je svakom evropskom lideru doneo Briselski sporazum i da oni na to sede pogledaju u njega, pa spuste glavu ili gledaju u plafon, dodajući da EU ima drugih većih problema kao što su odnosi sa SAD, Kinom, ali i situacija u Italiji.

Rekao je da se plaši da su Albanci rešili, da uz nečiju prećutnu ili suštinsku podršku ne samo unesu nemir i strah među Srbe, posebno povratnike južno od Ibra, već i onim što su radili Marku Đuriću i nesprovođenjem istrage ubistva Olivera Ivanovića, unesu strah i u sever, i onda u nekom trenutku preduzmu neke druge korake i mere.

Zamolio je međunarodnu zajednicu da povede računa o tome.

Vučić je podsetio na brojne incidente koji su se dogodili u ovom mesecu, od 5.maja kada je bez razloga uhapšen Srbin Dejan Slavić iz Obilića, preko statuta Trepče koji su poslali u skupštinu, pa sve do najnovijeg incidenta sa napadom na bebu.

Kada je reč o održavanju festivala „Mirdrita“ u Beogradu Vučić je rekao da je to pogodilo mnoge građane Srbije i da je imao, pored ostalih političkih rasprava, o tome i raspravu sa starijim sinom.

"Mislim da smo mi pokazali razliku kojom ne treba da se hvalimo pred međunarodnom zajednicom, ali sa kojom građani Srbije mogu da se ponose“, poručio je Vučić.

On je kazao da dok se lјudi koji idu na svoja ognjišta kamenuju i tuku, mi puštamo lјude da dolaze u Beograd, a da ne moraju da govore naročito lepo o njemu i Srbiji.

"Snaga Srbije je u tome da se ne plašimo da čujemo bilo čije argumente. Napadali su mene i rukovodstvo Srbije i oni koji su protestovali, ali i oni koji su učestvovali na toj manifestaciji. Mi se ponosimo jer imamo tu vrstu demokratskog kapaciteta, a neki drugi koji imaju široku podršku zapadnog sveta ne dozvolјavaju da se vrate lјudi na ognjišta i tuku bebe. Naša policija na normalni način zaustavila je lјude. To je najbolјi pokazatelј koliko je Srbija postala normalna i pristojna temlјa“, naglasio je Vučić rekavši da treba da se dičimo demokratskim kapacitetom zemlјe, i da ne treba da se plašimo argumenata jer su oni na našoj strani.

Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja kaže da se ulaže ogromna energija u to, a ne u preživlјavanje nekog dana na vlasti, kao što su činili neki drugi.

"Nemam ja 25 miliona evra kao oni koji me napadaju i to samo u imovini koja je prijavlјena. Ne interesuje me to, već samo da građani Srbjie žive bolјe“, naglasio je on.

Vučić je rekao da se ništa ne krije od građana, i da kada bude postojalo nešto konkretno niko neće ništa kriti.

"Nemojte da polazite od sebe, a govorim o lažnim analitičarima i političarima. Izaćićemo pred narod. Da li ćemo dobiti podršku biće pitanje naše svesti i odgovornosti. Ako želite da menjate Ustav, a na evropskom putu ćemo to morati, neophodno je da idete na referendum i da se građani izjasne“, objasnio je on.

Podvukao je da od naroda niko ništa neće sakriti.

Vučić: Nјih zanima samo zauzimanje severa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas javnu molbu međunarodnim predstavnicima da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njiihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalјe napade na srpsko stanovništvo.

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon učešća na konferenciji povodom pokretanja projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji", u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, rekao i da je smisao priče o energetskom sistemu, koje pominju albanski predstavnici na Kosovu, da uzmu sever pod kontrolu.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, iako se radi o 15 tačaka na jednoj strani, kao i da odlično poznaju taj dokument a neće da ga provode u delo, već činjenica da oni to ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je govorio mnogo ranije da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

"Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost ne pridržavju se ni oni pod čijem okrilјem je skloplјen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku provela u delo, koja se odnosila na njene obaveze. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala“, kritikovao je predsednik.

Podsetio je da je već 20.aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

"Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavlјaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, ne mogu više da slušam“, poručio je on.

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami.

"Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštriijih i žešćih napada, a Srbiji su ne zahvalјujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj nacicn reaguje na KiM", objasnio je on.

Vučić je, kada je reč o zahtevima da Srbija ispuni navodne obaveze iz dogovora o energetici, naglasio da ne postoji nikakav sporazum u ovoj oblasti.

"Oni misle da zbog prtiska koji postoji od dve zapadne zemlјe moramo brže bolјe da damo Gazivode i Valač. Nјih samo zanima kako da okupiraju sever", podvukao je on dodajući da žele da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu.

Vučić je podsetio da je prištinskim vlastima nuđeno zajednočko upravlјanje što su odbili.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovani da čuju i slušaju argumente srpske strane.

"Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišlјaju, i to rade otvoreno, neskriveno", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike