MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju

21. jun 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ne očekuje ništa od predstojeće runde dijaloga u Briselu, istakavši da će svi pritisci koji se vrše na srpske pregovarače u dijalogu sa Prištinom imati kontraefekat, kao i da oni nisu slučajni.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da delegacija Srbije, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, u Brisel ide da se bori za Srbiju.

"Ja svakog tamo mogu da pogledam u oči, ali ne znam mogu li oni u nas da gledaju na jednak način... Ne očekujem ništa od tih razgovora. Ako imate onakve užasne izjave Tačija, Hotija i Hodžaja kada pričaju o KiM kao o njihovoj teritoriji, a nije ni milimetar njihov, jasno vam je da nisu spremni ni za kompromis ni za dijalog, pa nema razloga da nešto posebno očekujem", rekao je Đurić.

On je naveo da je s tim u vezi razgovarao sa predsednikom Vučićem.

"Predsednik je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i jasno mi je poručio da ako su stavovi Prištine zaista takvi kakve Tači, Hodžaj i ostali opisuju, onda nema ni svrhe da se na takav način o bilo čemu razgovara i sasvim sigurno oni koji misle da mogu da različitim pritiscma - a to nisu slučajni pritisci - izmišlјotinama i lažima dovedu Srbiju u slabiji položaj, neće u tome uspeti", poručio je Đurić.

Kako je naveo, količina pritiska koji primenjuju i prema predsedniku i prema njegovoj porodici nije slučajna i "sve to ima za cilј da izvrši psihološki pritisak na pregovarače Srbije pred važne razgovore u Briselu".

"Svi pritisci koji se vrše u vezi s tim mogu da imaju samo kontraefekat. Mi ćemo svakako razgovarati s cilјem da se pronađu rešenja, ali nećemo pristajati da se na uštrb interesa zemlјe nešto uradi", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

On ističe da su izjave Azema Vlasija - naručen napad na srpsku stranu.

"On kad kaže da tragovi o ubistvu Olivera Ivanovića vode ka Beogradu, a oni vode istragu i ništa nisu našli i hoće da okrivi Srbiju, to u prevodu znači da hoće i Rusiju da okrivi za to. Reč je o lјudima koji kontrolišu istragu i nikakve rezultate nisu dali, a pred pregovore hoće da izvrše pritisak na Srbiju", ukazuje Đurić.

Kaže i da Beograd želi da teme runde dijaloga u nedelјu budu i primena sporazuma o ZSO i budućnost uopšte, kako praviti mir i bolјe odnose, ali ističe da ti razgovori ne mogu biti ograničeni.

"Tači tvrdi da on raspolaže teritorijom Kosova. To nije njegova teritorija, to je teritorija Srbije i to treba svima da bude jasno", kaže Đurić.

On izražava nadu da su prestavnici Prištine bili u Brisel nadavno pozvani "na preslišavanje što već pet godina izbegavaju primenu sporazum o ZSO i drugih sporazuma".

"Ali, to ćemo sutra pitati i predstavnike EU", napominje Đurić, koji na pitanje da li nova faza dijaloga podrazumeva i novi format, kaže da da je za Beograd - format EU.

"A videćemo šta nas čeka u Briselu i da li će oni imati nekakvih ponuda. Za nas je Brisel adresa", rekao je Đurić.

Povodom note Liberije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, direktor kancelarije za KiM kaže da Liberija nije prva zemlјa koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti i da ima sve više zemalјa koje priznaju poziciju Srbije.

Prema njegovim rečima, važno je što Srbija nastavlјa da se bori za svoje pozicije.

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spolјnih poslova Bedžeta Pacolija da Liberija nije povukla priznanje kosovske nezavisnosti, Đurić ističe da je kosovska strana navikla da obmanjuje javnost.

"Pacoli je rekao i da se čuo sa vladom Liberije, a njihov ministar je pred kamerama rekao da je Liberija povukla priznanje", dodaje Đurić.

On ističe da smo pre 10 godina imali na desetine zemalјa koje su priznavale kosovsku nezavisnost kao i ćutanje tadašnje srpske diplomatije.

"Kada je država obnovila kontakte i poznanstva, imamo povlačenje priznanja i trud je dao rezultate", zaklјučio je Đurić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike