MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Odugovlačenje negativno utiče na druga pitanja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Odugovlačenje negativno utiče na druga pitanja

20. jul 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da nikada neće doći do rata, već da će se naći rešenje za pitanje Kosova i Metohije, kao i da bi svako odugovlačenje imalo negativne posledice po ostala pitanja.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da će doći do rata, ako bi došlo do podele teritorije, Vučić je rekao da mu to nije ni prvi, ni poslednji put i izrazio nadu da nikada neće doći do rata, već do nekakvog rešenja.

"Pošto vidimo izjave Hašima Tačija, nemoguće je da govorite i tražite sve i da kažete čekamo dogovor. Nije dogovor ako nam kažete - sve je naše, a vi nas samo priznajte. Tu dogovora neće biti", naznačio je predsednik.

Ponovio je da je dogovor veoma važan.

"Znam da je lјudima teško, da najviše vole da se nikad ništa ne dogovori, da se odugovlači, ali ne može da se odugovlači, jer ćemo po drugim pitanjima biti u sve težoj i slabijoj situaciji", rekao je Vučić.

On je podvukao da je u našem interesu da se to pitanje reši, ako bude moguće, a ako ne bude moguće - "ni prvi, ni poslednji pokušaj da se do dogovora dođe".

Ponovio je da će odsustvo dogovora značiti neizvesnost u budućnosti i u više različitih oblasti, da će biti teže privlačiti investitore, jer oni imaju poverenje u pretpristupne pregovore i dijalog i očekuju rešenje, ali će mnogi, ako ostane zamrznut konflikt, razmišlјati da li da ulaze u takvu zemlјu.

"Ali, to nije stvar od juče, to svako od vas zna. Možda ne znate gde je Kačnik ili Štimlјe, to zna možda 0,1 odsto lјudi u Srbiji, a 0,001 odsto lјudi su ikada tamo biti..., ovo drugo svi znate i tu nema tajni za vas", rekao je Vučić.

Istakao je da je važno da mi pokušavamo da čuvamo mir, da guramo zemlјu dalјe, da Srbija ide napred, ali da tražimo rešenje koje ne bi srušilo obraz Srbije i zadovolјilo državne i nacionalne ineterse, pa makar bilo u jednom delu nezadovolјavajuće.

"Jer kad postižete kompromis, ne možete da budete srećni svim rešenjima. Tu da bude grlјenje i lјublјene i neka predivna rešenja - to je nemoguće", istakao je predsednik Srbije.

Kako kaže, zna da je najlakše reći da je Vučić kriv za nešto i da, iako su ti kritičari doprineli 100 puta više nego on teškoj situaciji, nego mora da preuzima odgovornost i rešava probleme, a ne da ih stavlјa pod tepih.

Ukazao je i na lošu demorgafsku sliku i dodao da nas, ako ne postignemo dogovor, 2050. godine neće biti više od 4,5 miliona.

"Ovako će nas biti između 5,6 i 5,7 miliiona, a ako nešto ne promenimo ni 4,5... Niko neće da ostane u Srbiji, bez perspektive, nemanja budućnosti, nade i to kada nam je sve ekonomski krenulo i kad lјudi očekuju bolјitak, kojeg će biti ako stignemo do nekog rešenja", rekao je Vučić.

Dogovor bi, naglašava, bila velika stvar za budućnost Srbije.

"Da li sam optimista - nisam, ali ćemo se boriti i ne interesuje me šta će da urade i kažu ovi koji dobacuju i navijaju za kamen koji neko gura ka vrhu brda. Nemam strah. Ja razmišlјam o budućnosti, zbog toga sam izabran i zato je meni narod pružio onoliku podršku na izborima", rekao je Vučić.

To su oni koji su nas doveli dovde i postavili najgluplјe pitanje Međunarodnom sudu pravde, rekao je Vučić i upitao zašto Abhazija ili Južna Osetija ili Rusija ili bilo ko drugi ne ide sa takvim pitanjem.

"Niko nije blesav", rekao je predsednik.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne zna da Kačanik nije u Srbiji, Vučić je kazao da zna da u Kačaniku nema Srba.

"Međutim znam i šta misle o svemu. Mene mnogo više plaši što Tači misli da severna Mitrovica i Leposavić ne pripadaju Srbiji", naglasio je on.

Vučić je kazao da bi bilo dobro da se napravi kompromis.

Rekao je, povodom Tačijeve izjave nakon prošle runde razgovora u Briselu da su bili do sada najteži razgovori, da je sa njim uvek teško razgovarati.

"Sa mnom je uvek teško razgovarati, ali ja uvek razgovaram. Nije ni meni mnogo prijatno da sa njim razgovaram", rekao je on.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike