MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić : Nek’ kažu narodu da žele da budemo taoci problema na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nek’kažu narodu da žele da budemo taoci problema na KiM

22. jul 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas kritičare, koji su bili na vlasti kada je Crna Gora napustila zajedničku državu i Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost, da kažu narodu istinu da žele da budemo taoci jednog problema, gde, inače, nemamo nikakvu kontrolu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Oni, kaže, koji su suučestvovali u stvaranju lažne države Kosovo sada kritikuju svako rešenje, kritikuju njega, kao da je on stvorio taj problem.

"Neko govori o Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, da sve mora da bude u skladu s tim dokumentom. Pitam sve vas ovde i koji me privatno podržavate ili ne, što nismo prihvatili Rezoluciju 1244? Jesam li to ja prihvatio premešatnje pitanja KiM iz UN u EU. Je l'' to neko drugi pre nas doneo odluku da je Euleks dobrodošao, umesto UN. Ja ili Jeremić, Đilas i Tadić?“, upitao je Vučić obraćajući se novinarima nakon obilaska radova na obnovi Urgentnog centra.

Podsetio je da u Rezoluciji 1244 ne piše nigde Srbija, već SRJ.

"Je li Vučić ili bilo ko od njih uništio SRJ, dao Crnoj Gori krila da odu. To su uradili 2006. isti ti - Jeremić, Tadić, Đilas“, ukazao je Vučić.

Rekao je da objašnjava Albancima ko ima kontinuitet, da se snalazi i bori za svoju zemlјu na svakom mestu.

Kako nazivati neodgovorne lјude koji su doveli do situacije da Crna Gora hoće da ode, a onda dođete do toga da imate kampanju u kojoj uspete da izgubite zemlјu u kojoj imate 30 odsto Srba i u kojoj 60 odsto građana govori srpskim jezikom. A nigde ni reči o svemu tome. Otišla Crna Gora, a za šta sada vezujemo KiM. Oterali smo onda UN u majčinu i rekli ''dobrodošla Evropa'' da pregovara sa nama. Pored svega toga, doneli su odluku da upute kretensko pitanje Međunarodnom sudu pravde, kojim smo dali legitimizaciju albanskoj nezavisnosti na KiM, dali pečat mi Srbi albanskoj nezavisnosti“, objasnio je Vučić.

Kazao je da posle toga imamo 30.000 manje Srba, i da protekle dve godine dajemo po 500 miliona evra kako bi se borili za naš narod u pokrajini.

"Vi govorite šta je dobro rešenje, za nešto što nemamo, što je nemoguće da se izborimo“, primetio je on.

Vučić je pdosetio da su 2011. ti isti podigli granice na Brnjaku i Jarinju, da su zajedničkim snagama sa Slavišom Ristićem iz fašističke stranke koja tuče ženu to činili Jeremić, Đilas i Tadić.

Rekao je da ti isti žele da zadrže svoju virtualnu priču, bez razmišlјanja o tome da nas je sve manje na KiM.

Podsetio je da Albanci kupuju imanja oko Gračanice, da u Čaglavici imamo svega 20 srpskih kuća, u Bresju i Kosovu Polјu nijednu, a u Novom Brdu iduće godine više nećemo imati većinu.

"Recite narodu šta i koje je po vama jedino rešenje - da izbacimo Albance? Ima ih ne 1,8 miliona, već između 1,35 i 1,4 miliona. Ja ne mogu da budem neodgovoran i neozbilјan kao drugi. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo, a oni, koji su uništili zemlјu, doveli je do bankrotstva, neka pričaju svioje priče“, rekao je on.

Vučić je kazao da, ako Srbi vole prevare, neka izvole...

"Ja nisam varao naš narod nikada. Ni kada sam najavio da ćemo, kada smo smanjivali plate i penzije, da ćemo imati najveće penzije i plate ikada. Neću da lažem ni oko KiM, niti oko bilo čega drugog“, podvukao je on.

Kritikovao je ranije vlasti što nisu reagovale sposobnošću na odlazak Crne Gore i jednostrano proglašenje nezavisnosti KiM, dodajući da je on ponosan što je promenio sliku Srbije u svetu, što se više puta sastaje u jednoj godini sa nemačkom kancelarkom, predsednicima Francuske i Kine, nego svi zajedno u proteklih 30 godina.

„To govori koliko je Srbija danas poštovana. Tek kada imate poštovanje možete da tražite nešto za zemlјu i svoj narod“, zaklјučio je on.

On je, kada je reč o Jeremiću, najavio da će za sedam do osam dana građani čuti za šta je dobio pare od katarske ambasade iz Nemačke, iako on ćuti na tu temu.

„Čekali smo da on kaže. Glasno ćutanje smo dobili kao odgovor. Kao i na pitanje odakle tebi Đilasu 100 miliona evra. Sve lјude ovde sa poznanicima i porodicama da skupimo, ne mogu da skupe tih 100 miliona evra koliko je Đilas zaradio od 2007.do 2012. godine, kada je bio bog i batina u državi“, rekao je Vučić.

Ukazao je da je teško suprostaviti se "tajkunskoj familiji partija" koja ima mnogo novca i medija - Šolakovih i Đilasovih medija, kao i protiv tajkuna iz Makedonije koji pokušavaju da nam uređuju zemlјu.

Vučić: Mi smo za mir, oni nek' se vozikaju terencima

Opremanje Kosovskih bezbednosnih snaga terenskim vozilima američke proizvodnje ne treba da zaplaši narod, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da ćemo mi da se borimo za mir i očuvanje mira, ali da, naravno, uvek brine zbog "pasionirane želјe" nekih albanskih lidera da zauzmu sever.

"Video sam da su Amerikanci napravili super video spotove o odnosu Srbije i Amerike, a što se toga tiče, vidim da ''proradi krv'' kod nekih albanskih lidera, odmah bi oni nešto drugim putem na drugi način rešavali, ''jaoj ako neko krene biće rat''. Ostavite lјudi rat za sobom, mi ćemo da se borimo za mir i da čuvamo mir. Naravno, uvek brinem zbog njihove pasionirane želјe da zauzmu sever", kaže Vučić.

Važno je, ističe, da se izbegne sukob, a to što će "oni da se vozikaju u različitim vozila, neka se vozikaju".

Kako je preneo list "Blic", ovih dana pomoć u opremi uputile su im SAD, pa su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi potpisali ugovor o opremanju KSB vojnim vozilima americke proizvodnje.

"Ako pogledate šta je to što mi imamo, šta je to čime oni raspolažu, to nije uporedno. Uopšte ne želim u te priče da ulazim. Želim samo da govorim o miru, o stabilnosti, ali je važno da imate dobro osposoblјenu zemlјu i snažnu armiju i policiju, jer oni uvek služe kao faktor odvraćanja za sve one koji bi da sanaju ratne snove", poručio je Vučić.

O Pacoliju,Uglјaninu:Stefanoviću se dobro javilo

Ljudi u Srbiji ne treba da brinu za provokacije i neodgovorne izjave, poput onih koje je izgovarao Sulejman Uglјanin koji je u posetu Sandžaku zvao Bedžeta Pacolija, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Potpuno je nevažna stvar...''Biće problema, kako kažu oni, u Sandžaku ili Raškoj oblasti''. Neće biti nikakvih problema, to su priče za malu decu", rekao je Vučić, a upitan o oštrim rečima Uglјanina na račun Vlade Srbije, uzvraća:

"Je l to prvi put? On je Rasima Ljajića optuživao da je ubica, pa onda kad je neko rekao, seo, pa je bilo - joj što se volimo. To je... neću da govorim ništa. Bošnjake veoma poštujemo, borimo se za njih jednako koliko i za Srbe i za sve druge građane".

Poručio je da lјudi ne treba da se sekiraju zbog toga što izgovara Sulejman Uglјanin, te da čak misli da je i rekacija države bila preterana na "nebitan događaj".

"Čovek je sebi pravio promociju, kao on je sad tu nešto mnogo važan. Nažalost, uspeo je u tome. Nit je važan, niti bilo šta on može da uradi, niti to na ozbilјan način može da pogodi državu Srbiju", dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću "dobro javilo" da Pacoli neće doći u Novi Pazar, a otkazivanje dolaska Pacolija vidi kao nešto najnormalnije i potpuno razumlјivo.

"Nije to teritorija Kosova ili terotorija koju bi oni mogli da s pravom ili bez prava govore da je na bilo koji način njihova, da oni poistovećuju odlazak Marka Đurića ili dolazak Pacolija, sve je to nevažno, ali Stefanoviću se dobro javilo", rekao je Vučić.

Vučić:U svetu poštuju Srbiju kada je reč o elektromreži

Gazivode su stateška stvar i jedino što je ostalo gde se Srbija i srpski državni organi na Kosovu u celom svetu poštuju to je elektromreža i to što i dalјe držimo Valač, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o pokušaju Prištine da nedavno blokira pregovore u Briselu pitanjem o energetici, Vučić je rekao da u načelnom delu sporazuma o energetici piše da bi srpske kompanije morale da osnuje ZSO i, da biste imali bilo kakav početak implementacije nečega što je načelno, morate pre svega da imate ZSO.

"Gde je ZSO? Šta od nas onda tražite nešto, a niste formirali ZSO, prošlo je pet i po godina i onda ućute", rekao je Vučić.

"Borimo se i nije sve tako beznadežno, ali lјudi moraju da razumeju to što su naravno oni tražili, to su gluposti potaknuti od dve zemlјe članice koje tu gube deo novca, da vam ne pričam sad kako oni nama kradu struju i šta sve rade", kaže predsednik.

Vučić:Predstavnici Prištine mi svaki put 50 puta čitaju odluku MSP

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da mu predstavnici prištinskih privremenih institucija pri svakom susretu gotovo s uživanjem pominju kako smo tražili mišlјenje od Međunarodnog suda pravde u slučaju kosovske nezavisnosti, što je, ponovio je, "zakucalo" našu poziciju u dalјim naporima za postizanje dogovora.

Naveo je da mu potez s traženjem mišlјenja od MSP na svakom sastanku pominju i Tači, Čolaku, Šalјa, Kuči, pa mu još, kaže, po 50 puta čitaju odluku suda uz poruku - ''evo ti ga tvoji Jeremić i Tadić, i tako na svakom sastanku..''..

"I mi idioti još se obavežemo da ćemo svaku odluku MSP; kakva god da bude, da prihvatimo i sada, kažite mi jednu teritoriju, jednu zemlјu koja je je isto to uradila... Jer to je svako morao da razume da sudije dolaze iz zemalјa koje su većinski priznale nezavisnost, 23 od 25 zemalјa, i da će suditi u ime tih zemalјa i tako je i bilo, jedan je samo bio izuzetak", naveo je Vučić te dodao:

"I još spremili lјudi saopštenje naciji kako su pobedili".

Kako je naveo, nijednu priliku prištinski predstavnici nisu propustili da mu to kažu: "otvore mi ranu pa prisitkaju s tim još dublјe".

Upitan da komentariše izjavu Haradinaja da podela ne dolazi u obzir, inače će biti rata, Vučić je rekao da realno uvek brine zbog njihove "pasionirane želјe" da zauzmu sever Kosova, ali je ponovio da je zbog toga važno da se tu izbegne sukob.

"A, to što se oni vozikaju američkim džipovima, neka se vozikaju, dovolјno je da pogledate čime oni raspolažu, a čime mi, zato i želim samo da govorim o miru i stabilnosti i tu je onda važno da imate dobru vojsku i policiju, jer je to garancija", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike