MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić o Kosmetu: Tražim kompromis da nam deca ne bi ispaštala
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić o Kosmetu: Tražim kompromis da nam deca ne bi ispaštala

26. jul 2018. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da su Albanci motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti naciji o Kosovu i Metohiji.

Александар Вучић

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zna namere kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i dodao da demografija nije na našoj strani.

"Oni (Albanci) su motivisaniji od nas Srba da štite ono što smatraju svojim. Čini mi se i mislim da imamo dobru priliku da ne izgubimo sve već da nešto i dobijemo", napominje predsednik Srbije komentarišući izjavu Haradinaja koji je rekao da podele Kosova neće biti jer je ono već malo.

Objašnjava da je posle susreta sa američkim predstavnicima, nemačkom kancelarkom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Markonom krenula histerija oko pitanja Kosova.

"Naročito posle susreta sa Makronom, jer su shvatili da podrška Srbiji raste. Pažlјivo smo gradili tu poziciju, trudili se da sačuvamo mir i stabilnost i narod na KiM", navodi Vučić.

Neki mu, napominje, drže "patriotske pridike" a ne shvataju da mi moramo da mislimo od čega ćemo da živimo u budućnosti.

"Zato tražim kompromis, da naš deca ne ispaštaju, da ne moraju da pate u budućnosti i da ih ne more iste brige kao i nas", ukazuje predsednik Srbije.

Kaže da vidi da su ga svi napali kada je onima koji neće razgraničenje sa Albancima poručio da onda lјudima kažu da se spreme da za 40 godina brane Vranje.

"A ta moja izjava je bila optimistična", dodaje predsednik.

Kaže da "ono što mi nazivamo administrativnim prelazima" Jarinje i Brnjak imamo u glavama i srcima, ali ne i racionalno.

"To su nam odvojili od Kopaonika, na 200 metara od Pančićevog vrha", kaže Vučić.

"U septembru obraćanje naciji"

Navodi da će se sredinom ili krajem septembra obratiti direktno naciji o Kosovu i Metohiji kada će, kaže, pokazati da su "citati pojedinih zapadnih obaveštajnih službi isti kao i citati onih koji ga svakodnevno napadaju".

"Oni koji su proglašeni za junake u Prištini, oni me napadaju. Kažu 'Hvala Đilasu i Jeremiću. Za njih sam ja sotona", kaže Vučić.

Dodaje da oni koji ga napadaju samo to i rade, a nijedno rešenje nisu ponudili.

Navodi da mi moramo da uradimo nešto što je u najbolјem interesu naroda.

"Da li možemo da uradimo to bez podrške Amerike, Rusije - nije realno. Borićemo se za interese našeg naroda, to lјudi na KiM odlično znaju", ističe predsednik.

Prema njegovim rečima, imaćemo dobru budućnost u kojoj će naš narod živeti bolјe, sa mnogo više fabrika, sa jasno zacrtanim putem u budućnosti.

Kaže da Srbi najviše vole da izigravaju žrtvu i da kukaju nad sudbinom.

"A ako nešto dobijemo, kako ćemo to onda? Taj mentalitet moramo da promenimo", navodi Vučić.

"Teško ide, gotovo nikako"

Odgovarajući na pitanje šta će biti 4. avgusta kada ističe rok koji je EU dala Prištini da izradi statu Zajednice srpskih opština, predsednik kaže da od "tog posla neće biti ništa".

"Rekao sam još pre četiri meseca, nisam vidovit ali znam te lјude. Znam ih ja, nema ništa od tog posla", smatra predsednik.

Dodaje da je u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa KiM rekao da trenutno na vidiku nemamo nijedno rešenje za KiM.

"Teško ide, gotovo nikako, nastavićemo da se borimo, rekao sam da ni sa čim neću izaći pred javnost dok sa njima ne razgovaram. Oni dobro znaju šta rade i šta su naši interesi", ističe predsednik.

Ne mogu da maštam o onome što je na Marsu i Jupiteru, već o realnim i racionalnim intereseima, kaže Vučić.

Komentarišući ostavku zamenika sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka, Vučić je rekao da zna da je Železnjak ranije istupao protiv podele Kosova.

"Zadovolјan sam posetom predsednika Izraela"

Govoreći o poseti izraelskog predsednika Ruvena Rivlina Srbiji, predsednik kaže da je za nas važno da imamo dobre odnose sa jevrejskom državom i napominje da smo sa jevrejskim narodom uvek imali dobre odnose.

"Čim kažete da je ovo prva poseta predsednika Izraela, to dovolјno govori o većem poštovanju koje zaslužujemo", navodi predsednik koji je ranije danas sa Rivlinom u Zemunu otvorio ulicu koje je ponela ime po osnivaču cionizma Teodoru Herclu.

Nismo uvek, kaže, saglasni po svakom pitanju, dogodi se da različito glasamo u međunarodnim institucijama.

"Ali smo apsolutno saglasni da Kosovo nije priznato od strane Izraela i, sa druge strane, Srbija će uvek podržavati postojanje Izraela", napominje Vučić.

Ističe da je zadovolјan razgovorima sa Rivlinom.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike