MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Daleko od dogovora sa Prištinom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Daleko od dogovora sa Prištinom

24.avgust 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se Srbi sa KiM i dalјe "tiho iselјavaju", da država to pokušava na različite načine da spreči, pored ostalog i kupovinom zemlјišta, ali da teško ide.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik je rekao da mu je najsmešnije kada o Čaglavici, nadomak Prištine, pričaju oni koji su srpsku zemlјu u tom mestu prodali Albancima.

"Kada se pojavi Moma Trajković i govori o tome dođe mi da se uhvatim za glavu i kažem "šta je ovo"... Vi koji ste preprodali pola srpske zemlјe u okolini Prištine da nam danas solite pamet kako i na koji način da štitimo svoje interese", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da u mestu koje je bilo simbol srpske državnosti, Kosovu Polјu, danas više nema Srba, a da ih je malo ostalo u Bresju, Uglјaru, Čaglavici...

"Malo je Srba ostalo ili ih nema u tim mestima zbog stručnjaka koji su nosili kišobran Madlen Olbrajt i tako brinuli o Srbiji. Oni nam danas drže patriotske pridike", naglasio je on.

Da bi zemlјa išla napred, kako je rekao, mora da se sačuva mir, da se gleda u budućnost, a ne u sukobe i prošlost.

"A, ako neko misli da se plašim Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, taj ne poznaje mene i ne poznaje srpski duh. Mislim da je vreme da razmišlјamo glavom", primetio je Vučić.

On je rekao i da nema nikakvih dogovora o Kosovu, kako to neki špekulišu, te da će, ako budemo bili blizu kakvog dogovora, o tome obavestiti građane.

Neće, kaže, biti nikakvih tajni, niti prikrivanja, kao što su to neki radili 2011. i 2012. godine i krili od javnosti da hapse građane koji su rušili granicu između Srba i Srba na Jarinju.

Mi hoćemo dogovor, ponovio je, kako bi sačuvali mir, stabilnost i budućnost, ali dogovor nije moguć ako neko misli da Albanci dobiju sve, a mi ništa.

Povodom informacija o tome da predstavnici Albanaca sa juga Srbije idu na konsultacije kod Edija Rame, Vučić je rekao da za razliku od mnogih drugih u našoj zemlјi ne zazire od bilo koje teme, niti ga plaše bilo čije želјe, koje se, inače, nisu menjale dvadeset godina.

Podsetio je da svojevremeno, na primer, u Veliki Trnovac nije moglo ni da se uđe, a danas se naplaćuje struja.

"Ako neko misli da je to što će dati više izjava u kojima će da pokuša da uradi nešto za sebe, a protiv Srbije i da će to biti direktno proporcionalno rezultatima koje će postići - ja ne verujem u to. Zato sam rekao da sačekamo rezultat, pa da onda sudimo o tome koje sta dobio, ko je šta izgubio" rekao je predsednik Srbije.

Slične priče, kaže, sluša godinama, tipa "nema od severa ništa, nema od Raniluga ništa, nema Srba ovde, nema Srba onde"..u okviru dijaloga, recimo, na šta im kaže "u redu, ja odoh", pa ga onda vraćaju za sto..a dogovor je, i dalјe, daleko.

Vučić:Patrijarhu verujem, o crkvi ništa loše

Predsednik Srbije Aldeksandar Vučić nije danas hteo da komentariše podsećanje medija na izjavu igumana Save Janjića iz 1998. godine da na Kosovu ubijaju nedužne Albance, rekavši da poštuje srpsku crkvu i ima puno poverenje u patrijarha Irineja.

"Imam puno poverenje u patrijarha Irineja", rekao je Vučić i dodao da neke valdike i crkveni oci imaju svoje, drugačije mišlјenje, ali da on poštuje crkvu i neće da ulazi dalјe u pomenute navode.

"Ništa loše neću reći o crkvi, bez obzira što se neki dnevno bacaju kamenom na mene", rekao je predsednik Vučić.

Na konstataciju novinara da je sada jasnije ono što danas govori Sava Janjić, da podržava Prištinu "u tišini", a priča i radi protiv Beograda, Vučić je rekao da ne želi da na tako nešto odgovara.

"Svako ima mogućnost da kaže ono što misli, ono što nam srce govori i ono što govori razum, ali treba gledati u budućnost i razmišlјati o onome što dolazi i o našoj deci", zaklјučio je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike