MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić u Alpbahu: Razgovarali smo o Kosovu, bez detalјa dok sve ne bude dogovoreno
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić u Alpbahu: Razgovarali smo o Kosovu, bez detalјa dok sve ne bude dogovoreno

26.avgust 2018. Izvor: Tanjug,RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je u petak održan sastanak u Beču sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem, a pod posredovanjem kancelara Sebastijana Kurca i komesara Johanesa Hana. Istakao je da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s tim razgovorima. Ne mogu iznositi detalјe, jer ništa nije dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno, kako je moto visoke predstavnike Federike Mogerini", objasnio je Aleksandar Vučić na pres konferenciji u Alpbahu.

Na konferenciji su govorili predsednik Austrije Aleksander van der Belen, Slovenije Borut Pahor, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Vučić je rekao je da je uvek pesimista, jer dve strane imaju različite stavove, ali postoji želјa da se nađe put do rešenja, jer se radi o našim građanima i njihovoj budućnosti.

"Mir između Srba i Albanaca to je nešto na čemu radimo. Imali smo strašan broj sukoba. Nadam se i kažem da je to želјa srpskog naroda da dođemo do održivog mira", naveo je predsednik.

Vučić je istakao da onima koji kažu da ne treba ništa da radimo poručuje da nama ne trebaju drugi problemi, i da je bitno da rešimo naša pitanja kako ne bi bili teret drugima.

Podvukao je ulogu Austrije, kao predsedavajuće EU do kraja godine, od koje očekuje podršku i u dijalogu Beogarda i Prištine.

Istakao je da bi dogovor Albanca i Srba bio ogromno dostignuće za ceo region, te da bi posle njega mogli da kažemo da imamo miran i stabilan region, koji je najbolјe mesto za ulaganje.

Vučić je rekao da Srbija zna da pred sobom ima puno stvari koje mora da učini i pobolјša da bi postala članica EU.

"Zajedno sa Crnom Gorom smo lider u tom procesu u regionu, ali imamo još mnogo da učinimo. Najpre moramo sprovesti pravne reforme i mnoge reforme u drugim oblastima. U ekonomiji smo puno uradili, imamo suficit u budžetu već tri godine, smanjili smo javni dug i treća smo zemlјa u Evropi po ekonomskom rastu u prvoj polovini ove godine. To su sve dobre vesti i nešto čime možemo da se ponosimo, ali ne znače ništa ako ne možemo da očuvamo mir i stablnost u regionu.

Istakao je da je malo umoran da objašnjava na svakodnevnom nivou da Srbija nikada neće ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, BiH ili bilo koje druge zemlјe u regionu.

"Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Ako postignemo sporazum, iako sam i dalјe pesimista, jer vidim mnogo problema sa kojima se suočavamo, a i nisam siguran da li će građani Srbije podržati dogovor, rešićemo problem koji postoji već više od dva veka", objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da obećava da će uložiti sve napore i vredan rad kako bi se pronašlo rešenje koje bi bilo solucija za sve sporove sa Albancima.

"To bi bio ogroman korak za ceo region, ali ne možemo to da ostvarimo bez podrške cele EU", poručio je Vučić.

Onima koji misle da je već sve rešeno, Vučić je poručio da postoje dva viđenja stanja – jedno da je Kosovo nezavisna država koju podržava pola sveta, a druga da je Kosovo deo Srbije iza kojeg stoji druga polovina, pet članica EU i brojne zemlјe istoka, Azije, Afrike.

"Zato je potrebno naći rešenje koje ne bi bilo jednostrano, koje bi bilo bolno za obe strane, jer to onda znači da svi mogu biti pomalo zadovolјni i nezadovolјni. Ako ne nađemo, pitam one koji nas svakodnevno uče lekcijama, koje bi to bilo rešenje. Da Srbija prizna Kosovo, a ne dobije ništa – to se neće dogoditi ni narednih 100 godina. Ako misle da zamrznuti konflikt može trajati stalno – ne može. Jednog dana će se odmrznuti i onda imamo rat, a niko ne želi rat i zato tražimo podršku", rekao je Vučić dodajući da su stabilnost i mir najvažnije reči.

Zahvalio se komesaru Hanu na podršci i naveo da će se videti da li će na kraju proces dijaloga biti uspešan.

Izrazio je nadu da će se za taj proces dobiti veća podrška EU u budućnosti.

"Srbe bi i posle 25 godina da krive za sve"

Predsednik Srbije izjavio je da se i na forumu u Alpbahu pokazalo da je i 25 godina posle sukoba u bivšoj SFRJ Srbija "i glavna tema i glavna meta", te da je ponosan što je stao u odbranu srpske države i srpskog naroda.

Vučić je rekao da je bio spremio dva govora za jučerašnje izlaganje, za "Političke razgovore" na Evropskom forumu Alpbah, jedno o problemima na Balkanu, a drugo o proširenju EU, ali, kako je rekao, nije od toga ni rečenicu mogao da iskoristi, jer je sve bilo tako organizovano, da, iako se to ne kaže, 25 godina posle sukoba Srbija i dalјe bude glavna meta.

Izgleda, kaže, da svi imaju totalnu amneziju i zaboravlјaju Prvi i Drugi svetski rat , pa i sukobe u bivšoj SFRJ i ogromne srpske žrtve koje su dramatično veće nego svih drugih, te je glavna tema šta su Srbi uradili u Republici Srpskoj, kakva je to tvorevina, kao i druge neistine.

Ne spori, kaže, da Srbi nisu bili anđeli, ali je njegov posao da stane u zaštitu i Srbije i Srba, u ovom slučaju i RS, i da pokaže kako je to kada se igrate emocijama i kako je lako sa njima se igrati, kao što je to učinio na sinoćnjem panelu.

Dodao je da je devetoro mladih Srba na njegove reči počelo da tapše, jer su posle decenija ponižavanja na svakom emstru osetili konačno da neko sme da dođe i kaže, da brani i da štiti srpski narod i državi.

"Da neko sme da im to u lice kaže, ko ih se ne plaši uopšte. Ponosan sam na to što sam to smeo i hteo i mogao da učinim" dodao je Vučić.

Kako je rekao, na kraju, dobili smo ubedlјivo najveći aplauz od svih, zato što su i ostali lјudi u sali, koji nisu sa prostora nekadašnje Jugoslavije, a bilo ih je iz stotinu zemalјa, pozdravili ono o čemu je govorio, jer su videli iskrenost.

Prethodno je za šefove država pripređen radni doručak u okviru Evropskog foruma Alpbah.

Pred početak EU samita u Alpbahu, predsednik Vučić sastao se u Beču s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predstavnikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem.

"Razlike između Beograda i Prištine i dalјe velike"

Predsednik Vučić rekao je u Alpbahu da su razlike između Beograda i Prištine velike i da nije uveren da je moguć neki preokret.

Na pitanje novinara da li bi predstojeći susret sa Tačijem mogao da donese neki preokret, on je odgovorio: "Neće to ići lako, niti je jednostavno. Obojica znamo koliko su velike razlike između nas", rekao je Vučić dodavši da se Hašim Tači danas ponovo žalio na njega.

"Ja se nisam žalio na njega, niti na bilo koga drugog, ali znam kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa", dodao je predsednik.

Kako kaže, njegov pesimizam nije zasnovan na njegovoj želјi da dođemo do rezultata bolјeg nego što smo očekivali, već na realnom stanju.

"Da li je moguće – moguće je, ali, da li je realno, to ne mogu da kažem", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike