MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma

22. april 2015. Izvor: Tanjug

Nema novih niti dodatnih uslova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i poručio da je Srbija spremna da u junu ili septembru otvori prva poglavlјa u pregovorima sa EU.

Marko Đurić

Ističući da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, on je rekao na konferenciji za novinare da je Srbija preuzela sve u sporovođenju Briselskog sporzuma, u unutrašnjim refomama kao i na izgradnji kvalitetnih odnosa u regionu.

Upitan o uslovima za otvaranje pregovora, Đurić je rekao da je u medijima mnogo spekulacija i lista uslova.

On je rekao i da navodi jednog beogradskog lista o 11 uslova za Srbiju nije ono o čemu je razgovarano u Briselu, ali i dodao da postoje države članice EU koje imaju određena očekivanja kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mi smo sve ono na šta smo se u pisanoj ili usmenoj formi obavezali sproveli i očekujemo i da druga strana učini isto. Mi nemamo nikakvih novih ni dodatnih obaveza kada je reč o normalizaciji odnosa u odnosu na one koji su već dogovoreni", rekao je Đurić.

Predstavlјajući šestomesečni izveštaj o napretku o dijalogu Beogada i Prištine, Đurić je rekao da će domaća politička i stručna, kao i međunarodna javnost biti upoznata sa tim dokumentom, za razliku od prethodnih godina kada pregovarači to nisu činili.

Navodeći da je najjače srpsko oružje na Kosovu i Metohiji - istina, Đurić je rekao da postoji pet glavnih prepreka u sprovođenju Briselskog sporazuma koje proističu iz nespremnosti Prištine da ispuni ono našta se obavezala.

To se odnosi, kako je naveo, na napuštanje plana sprovođenja Briselskog sporazuma od strane Prištine i njenu nespremnost da uradi ono na šta se obavezala, izostajanje reakcije međunarodne zajednice u delikatnim situacijama na terenu, pokušaj Prištine da stalno "protura" statusno pitanje na temama gde mu nema mesta.

On je istakao da Beograd neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština i da je Briselski sporazum jasan kada je reč o njenim funkcijama i nadležnostima.

"Ako ZSO ne bi imala po prištinskim zakonima jasne nadležnosti, ne bismo mogli da govorimo o ostvarenju klјučnih cilјeva zbog kojih smo ušli u proces normalizacije", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da Srbija ostaje u potpusnosti spremna, posvećena i rešena da Zajednica srpskih opština bude formirana, navodeći da je to osnov za istorijsko pomirenje i normalizaciju odnosa Srba i Albanaca u regionu.

"Ne možemo i nećemo pristati ni na šta manje od onoga što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Đurić i naveo da je Beograd uveren da je formiraje Zajednice srpskih opština rešenje, a ne deo problema na Kosovu i Metohiji i da put u normalizaciji odnosa između Beograd i Prištin ide preko stvaranja Zajednice srpskih opština.

Ta tema je bila na dnevnom redu i sinoćnih razgovora u Briselu, rekao je Đurić, i naveo da je premijer Aleksandar Vučić i delegacija Beograda u prvi plan isticala upravo neispunjenje obaveze Prištine u tom delu i istakla značaj stvaranja Zejdnice srpskih opština.

Povodom sinoćnjeg dogovora u Briselu o dva, Đurić je rekao da su u pitanju prelazi Banjska-Raška i prelaz Medvecja prema Kosovskoj Kamenici.

Povodom eventualne odluke o povratku predstavnika Srba u kosovske institucije, Đurić je rekao da se danas ili sutra povodom toga može očekivati saopštenje Srpske liste, za koju je rekao da je poslednjih dana intenzivno komunicirala sa svojim koalicionim partnerima i da su ti razgovori u završnoj fazi.

Neko bi trebalo da se zainteresuje za zločine nad Srbima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da bi, umesto o ukidanju presude protiv Hašima Tačija, bilo neuporedivo korisnije da se neko zainteresuje za odgovorne za zločine protiv Srba na Kosovu i Metohiji.

Odgovarajući na pitanje o izjavi evropske poslanice Ulrike Lunaček da Srbija treba da poništi presudu protiv šefa kosovske diplomatije, Đurić je rekao da je prilično iznenađen takvom izjavom i da ne zna da li je u skladu sa evropskim standardima da se komentarišu sudske odluke, a još manje nalozi tužioca za ratne zločine.

On je na konferenciji za novinare naveo da je reč o punovažnim odlukama pravosudnih institucija u Srbiji, navodeći da je Beograd obavestio pokrajinske vlasti da su one na snazi i da je posvećen njihovom sprovođenju ukoliko bude potrebe za tim.

"Kako nikome od onih koji danas postavlјaju takva pitanja, poput Lunaček, nije palo na pamet da se zainteresuju da li je možda takozvana teroristička OVK počinila neke ratne zločine na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Umesto pitanja o ukidanju presude Tačiju, naveo je Đurić, bilo bi neuporedivo korisnije da se neko zainteresuje za rasvetlјavanje sudbine hilјada nestalih na Kosovu i onih koji su odgovorni za proterivanje 250.000 Srba i spalјivanje desetine hilјada domova, a koji možda i danas sede na nekim odgovornim pozicijama u Prištini.

Đurić je kazao i da komentarisanje sudskih odluka nije nešto što je u domenu političara, naročito ne onih koji ni sami nisu bili svedoci ratnih dešavanja 1999. godine na Kosovu.

docIzveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine(April, 2015. godine)

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike