MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

08.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je večeras da je poslednji čas da sprečimo nestanak Srba na KiM, i pozvao političke predstavnike Srba na Kosovu i Metohiji da preduzmu mere kako bi zadržali i povećali srpsko stanovništvo u pokrajini.

Aleksandar Vučić

Foto:Tanjug

„Treba da se okrenemo danas onome što moramo da uradimo, da se okrenemo ka budućnosti, da ne kukamo šta je bilo i prošlo, da se ne vraćamo na davne procene, jer se ne bismo vajno proveli ni sa brojem Srbina u kosovskom vilajetu, kada smo imali podršku ne samo turske imperije, već i Austro-ugarske. Možemo ekonomski da osnažimo Srbiju, ekonomski da dobijemo značajan primat na celom Zapadnom Balkanu i da iz toga polako imamo određene političke beneficije u budućnosti. To je dug i težak proces“, naglasio je Vučić.

On je poručio da treba da sagledamo celu Srbiju po pitanju šta i kako treba da radimo na demografskom oporavku.

Upozorio je da kao nacija nestajemo, te dodao da i Albanci nisu u punom naboju kao što su bili, ali je njihova fertilna baza mnogo jača, 17 godina su mlađi, čitavu generaciju radnu sposobnu imaju.

Vučić je rekao da treba u srpskim sredinama na Kosovu da uradimo sve kako bi lјudi ostali, da razvijemo i podstaknemo privatni biznis, za šta je kazao da je Srbija spremna da plati značajno viši podsticaj nego u centralnoj Srbiji.

„Hoćemo da lјudi ostanu i žive ovde“, podvukao je on.

Vučić je, na sastanku, kojem su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, pohvalio političke predstavnike Srba sa KiM što su se držali onoga što je racionalno, i što znaju šta je opstanak Srba.

„Poslednji je čas, nas je sada između 5 i 6 odsto na KiM. Šta god da imamo od katastra i zemlјe ne moram da govorim šta to znači“; podvukao je on.

Vučić je kazao da je pitanje da li postoji šansa da nešto sačuvamo i vratimo, te da, ako postoji i mrva šanse za bilo čim i bilo šta, moramo da uradimo na najodgovorniji način, da budemo još čvršći i složniji.

„Moramo da se udružimo, okupimo, da budemo jasni jedni prema drugima, ali borbeni i snažni da čuvamo sve što imamo, svaku kuću i svakog čoveka. Moramo da nađemo posao, jer onaj koji nađe posao u centralnoj Srbiji prodaje svoju zemlјu i seli se, a ta situacija nam traje već četiri ili pet decenija“, rekao je on.

Vučić je ukazao da je zbog toga doneta odluka da se za Trepču obezbedi 13 miliona evra, te da će biti izdvojeno još šest miliona evra za vodovood Kosovska Mitrovica-Zvečan-Zubin Potok.

„Za ovu godinu znam da imamo novca i gledaćemo da isplatimo sve pre karaja godine. Imaćemo sledećih godina više novca. Ubrzajte sve, nemojte da čekate i odugovlačite“, naglasio je on.

Vučić je kazao da moramo da budemo još čvršći i jači, da se ponašamo kao Albanci 70-tih i 80-tih, da se držimo zajedno i čvrsto.

Rekao je da je ponosan na Srpsku listu i njeno držanje.

Na sastanku je rekao da je došao da prenese detalјe iz sadržaja političkih razgovora sa Prištinom, šta misli, šta očekuje i šta je ono čemu nikako ne možemo da se nadamo.

„Ono što je važno je da po prvi put možemo zahvalјujući stanju u srpskom budžetu, rastu srpske privrede da pomognemo više našem narodu na KIM. Iako to mnogi od nas neretko potcenjuju to je klјučno za jacanje pozicije Srba i Srbije, kapaciteta i potencijala našeg naroda u budućnosti“, rekao je on.

Vučić je kazao da je došao da čuje od predstavnika opština, naših javnih preduzeća i kompanija šta može Srbija još da učini, te najavio da će ujutro posetiti KBC gde će razgovarati o dodatnim ulaganjima kako bi ovaj Klinički centar bio najbolјi i najmoderniji.

„Nisam neko ko bi mogao da da bilo kakvu optimističku prognozu. A optimistička prognoza da bismo mogli da dođemo do rešenja koje bi bilo nelako za jedne i druge, a ne bi unuzilo nijednu stranu, sačuvalo obraz i Beograda i Prištine. Veoma smo daleko od takvog rešenja, kako zbog međusobno udalјenih stavova, tako i stava jednog dela međunarodne zajednice. Nama ne preostaje ništa drugo nego da se borimo za interese našeg naroda i zemlјe, ali da dobro razumemo poziciju u kojoj se nalazimo i da znamo koliko bi nas dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području“, objasnio je on.

Ukazao je da s druge strane imamo mnogo onih koji bi samo rekli „odavno smo izgubili KiM, priznajte tu nezavisnost, ti si Vučiću kriv, zamajavaš nas, a najmanje u javnosti ima onih običnih, racionalnih i normalnih Srba koji dobro znaju koliko je kompleksno pitanje, da na KiM nije sve naše, ali ni njihovo.

„U tom sudaru onih koji su za to „dajte sve“, i onih „dajte ništa“, žalopojkama štitimo akademske i ekonomske pozicije, rešenja nema. Dok neki drugi lјudi i nove generacije ne budu pametnije od nas, ne budu smeli otvorneije da govore što je pravično, pravdeno i što je istina, naše je da se borimo za opstanak našeg naroda na KIM. U skladu s tim ja se nadam i zato sam zadovolјan što smo uspeli unutar Srpske liste uprkos svih pokušaja da se napravi razdor, da se podeli na sever i jug ili drugi način, da ostanemo jedinstveni i što ste uspeli da što supeli da ostanete jedinstveni i što ste uspeli da dobro odgovorite sve napade“, kazao je on.

Kritikovao je one koji govore o KiM, koji sebe svakog dana nazivaju predstavnicima KiM, a sa Savskog venca su, i nigde nisu birani, i čak i u familiji ne bi glasali za njih.

„Kakvi su to predstavnici. Znate pojedine strane sile su odredile neke lјude koji moraju da se puštaju u medije, jer zastupaju njihove stavove. Oni to ne rade da bi pomogli Srbima i Albancima, nego samo tim zemlјama“, ukazao je on.

Vučić je istakao da je važno da se Srbi i Albanci dogovore jer ako budemo čekali na sve već pojedine zapadne sile, mi se nećemo dogovoriti ni za milion godina.

„Nјima je svejedno koliko nas svađaju, koliko krvi bi se prolivalo“; dodao je on. Izrazio je uverenje, dodajući da je sve ueverniji da je teško postići dogovor, ali istakao da to ne znači da treba da odustanemo od pokušaja, hoću da ostane u istoriji da smo želeli dogovor.

„O licemerju svih drugih, o onima koji pričaju i onima koji nas napadaju oko razgraničenja, pitao bih a zar nismo iz vašeg ugla razgraničeni 2008. Oni t neće da kažu da mi Srbi nemamo ništa. Što lažete da imamo sve, što ne kažete da nemamo ništa i da tako hoćete, da radite za interes drugih zemalјa i tuđi račun“, kritkovao je Vučić.

Istakao je da on nikada ne bi pozvao, kao što je video grafit „uzmi pušku iz vitrine idemo do Prištine“.

„Ja to neću da radim jer bi vas i vaše porodice oterao u smrt, a to mogu da rade samo oni moji nemaju odgovornost. Pričjau bajke i priče, ovde se živi realan život, ne bajkovit“, objasnio je on.

Vučić se pozvao i na nedavno preminulog akademika Vladetu Jerotića, podsteivši da je 1987.napisao tekst u kojem je rekao da treba da s eupizamo imamo li mi krivice za ovo što nam se desilo, jer je nekada na KiM bilo 24 odsto Srba, a sada smo došli na 94 odsto Albanaca.

„I kada je Milošević došao na Gazimestan imali smo 17 odsto Srba na KiM i tada je još neke nade bilo. A onda smo ostali i bez Knina, Srba u Sarajevu, multietničkom u kojem je od 150.000 ostalo svega 1.000, u Prištini od 40.000 ostalo svega deset, ne računajući Gračanicu“, objasnio je on.

Vučić je kazao da ne želi ni da ugrozi Srbiju oštrim odgovorima na primer Angeli Merkel, jer dobro ume da računa, broji i sagledava stvari u svetu.

Kaže i da je dobijao brojne pozive i poruka da Srpska lista podrži neke zakone i odluke u kosovskoj skupštini, i da je Lista zbog neglasanja optužena za destabilizaciju Kosova, kao da nema demokratsko pravo na svoju odluku.

„Ljudi u Srbiji ne razumeju koliko je teška vaša pozicija. U jednom danu vam kažu da nema razgovora o severu, o autonomiji, itd O čemu ima razgovora ? Na kraju vidite da nema ni o čemu. Neće o ZSO koju su potpisali pre pet godina. Bez obzira na to mi smo spremni da razgovaramo, jer razgovori nemaju alternativu“, podvukao je on.

Vučić je ukazao da ima Pavlovlјev refleks svaki put kada ide u Brisel, da ga boli sve, iako mu nije ništa, jer zna šta ga čeka, ali da mora da ide da razgovara, jer od toga zavisi budućnost Srba na KiM.

Kritikovao je što u Srbiji nismo želeli da vidimo kako su Albanci postajali sve snažniji.

Na početku sastanka, koji je kasnio skoro pola sata, on se izvinio prisutnima što je kasnio, objasnivši da je imao dug razgovor sa turskim predsednikom Erdoganom.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike