MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbija za mir, ali mir se ne pravi na politici dugih cevi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbija za mir, ali mir se ne pravi na politici dugih cevi

29.septembar 2018. Izvor: Tanjug

Srbija želi dugotrajni mir, ali mir ne nastaje na progonu Srba i na politici dugih cevi, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je izjavio da se, na žalost, i danas videlo koliko je bio u pravu kada je govorio da dijalog nije ni blizu stigao do sporazuma.

To je, kako je rekao, zato što kosovski Albanci nisu želi sporazum i ne žele ga, već žele nove napade i sa takvom politikom će nastaviti.

"Lagaće da žele dogovor i radiće na poniženju Srbije i zauzimanju Severa Kosova. Nemojte da imate iluzija da će biti drugačije", poručio je predsednik.

Predsednik Vučić je poručio da je Srbija i danas reagovala odmereno, mirno staloženo, ali i jasno upozorila da neće tolerisati nasilјe nad Srbima na KiM.

Beograd će, kaže, nastaviti razgovore, s tim što će način i forma tog dijaloga morati da ima smisla i da može da dovede do rezultata, a ne da se on vodi da bi se ispunilo medijsko vreme.

Srbija će se, poručio je predsednik, uvek dijalogom i razumom boriti protiv bezumlјa, nerazumevanja i namere onih koji bi da ratovima, nasilјem i dugim cevima uređuju sadašnjost i budućnost.

Poručio je i da je Srbija veoma ozbilјna zemlјa koja ničim neće ugroziti mir, ali da će učiniti sve da zaštiti goloruko srpsko stanovništvo.

"A, što se Albanaca tiče, mi želimo dugotrajni mir, ali taj mir ne može da nastane na temelјima pogroma srpskog živlјa i političi dugih cevi, koji će da primenjuju svaka dva meseca zarad svoje politicke koristi", rekao je predsednik i ponovio da se Oluja i Blјesak za vreme njegovog mandata neće ponoviti.

Vučić:Ostaje nam da budemo uz svoj narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne može da izdrži bilo kakve sukobe, ali da je saterana uza zid neodgovornošhu Albanaca i još većom neodgovornošću pojedinih zapadnih predstavnika.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kakav odgovor Srbija ima na provokacije Prištine i kako će reagovati ako albanska strana nastavi politiku dugih cevi na KiM.

''''Politika dugih cevi nije, ne sme i nikada neće biti politika pomirenja i dijaloga i politika koja donosi resenje. Razgovori su ti koji donose rešenje, a kada ste saterani u ćošak, onda vam ostaje da budete uz svoj narod'''', rekao je Vučić tokom obraćanja naciji u Predsedništvu Srbije.

On je još jednom zamolio Srbe da se povuku sa barikada iako, kaže, zna koliko su nezadovolјni i besni.

''''Molim vas, braćo, otiđite kući, čuvajte svoje porodice i na svoju Srbiju možete uvek da računate'''', poručio je Vučić.

Rekao je da je ovo treći put da Srbija ne reaguje na duge cevi i da to ''''ne znači da smo slabi i uplašeni, nego da smo odgovorni i ozbilјni''''.

Još jednom je postavio pitanje EU od čega to Srbija treba da se uzdrži.

''''Šta je to što smo uradili prilikom moje posete KiM što nije bilo dobro, da li smo mi nekog hapsili, maltreirali i šikanirali'''', pitao je Vučić.

Upitan kako je protumačio Tačijevu današnju provokaciju posetom Gazivodama budući da je Tači juče rekao da su SAD podržale mirovni sporazum kojem je i on posvećen, Vučić je rekao da albanski predstavnici ''''dnevno kažu deset stvari koje su kontradikatorne''''.

Vučić:Ni časa neću časiti da zaštitim srpski narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će Srbija čuvati mir gotovo po svaku cenu, i da tu reč, "gotovo", navodi zbog bezumlјa i iracionalnog i nedogovornog ponašanja onih koji misle da mogu da prave generalne probe za progon srpskog naroda na KiM.

"U bilo kojem trenutku da se odluče za provođenje nasilјa nad našim narodom - Srbija će pronaći način da svoj narod zatititi. Ni časa neću časiti" poručio je Vučić u večerašnjem vanrednom obraćanju javnosti povodom upada ROSU na sever Kosova, danas pre podne.

On je zamolio da se ne dolazi na sever sa dugim cevima, da ne napadaju srpski narod, "i da ne ispituju strplјenje ni srpskog naroda, ni države".

Kako je rekao, međunarodno pravo je na strani Srbije.

Poručio je da neki treba da se podsete i Rezolucije 12. 44 i Briselskog sporazuma, da pročitaju sve to i da će razumeti dobro sve ono što je večeras govorio.

Podsetio je da je danas izdao naređenje načelniku Generalštaba da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Vučić: Šta smo sve prošli, a i dalјe treba da se uzdržavamo

Predsednik Aleksandar Vučić podsetio je večeras na neke poteze vlasti iz Prištine i Tirane koje, kako je primetio, niko iz međunarodne zajednice nije osudio, nije čak ni reagovao, dok se nama stalno poručuje da budemo uzdržani.

"Od čega da se uzrdžimo? Evo i danas ista poruka, a od čega da se mi uzrdžimo, od praćki kojima su Srbi hteli da se suprotstave dugim cevima, a nisam ni praćke video", primetio je.

Inače, u poslednja dva meseca, na temu šta smo sve prosli, između ostalog, Vučić je naveo obećanje Haradinaja da više na administrativnoj liniji neće biti fizičke prepreke, da će biti kamere, ali ne i fizičke prepereke, niti fizičke kontrole.

Naveo je i izjave albanskih ministara o otvaranju granice između Kosova i Albanije, najavu ujedinjenja svih Albanaca, pa i Kurtijevu ideju o nekoj vrsti federacije, Raminu izjavu o zajednickoj spolјnoj politici, čak možda s jednim predsednikom, koji bi pokazao jedinstvo svih Albanaca.

Pomenuo je i da su predlagali carinsku uniju Kosova i Albanije, zajednicke sednice vlada u Prisitni i Tirani, te Chosjinu izjavu da glavni cilј Albanaca mora biti ujedinjenje Albanije i Kosova.

Konačno, kako je naveo, na Kosovu je proslavlјen Dan Albanije:

"Obratite pažnju, dan druge države, kao nacionalni praznik, a nama, dodao je, i dalјe poruka da se uzrdžimo. Od čega da se uzdržimo, ponovo pitam pre svega njihove zapadne saveznike!", pitao je Vučić.

Dodao je da je Srbija suverena zemlјa i da će se ponašati u skladu sa svojim interesima i snažiti svoju armiju.

Vučić: Šta će Srbi dalјe da rade?

Srbija je danas mirno, staloženo, ali jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilјe nad Srbima na KIM, rekao je večeras predednik Aleksandar Vucvcić.

A o tome šta će Srbi dalјe raditi, porucio je da mi želimo da se bavimo četvrtom industrijskom revolucijom, inovativnim tehnologijama, da se borimo za napredak nase ekonomije, da otvaramo fabrike, ali nećemo nikome dopustiti da provodi nasilјe nad srppskim stanovništvom, ruseći sve sporazume koje smo potpisalo.

"Razgovaraćemo i dalјe, ali u kojoj formi i na koji način, videćemo, ali sigurno tako da to donese rezultat, a da provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice", porucio je.

Poručio je i da ćemo se uvek dijalogom i razumom boriti proti bezumlјa, nerazumevanja i namere onih koji bi da ratovima, nasilјem i dugim cevima uređuju sadašnjost i budućnost.

"Duge cevi nisu laptopovi, olovke, sveske, ni knjige, i ne vode nas u budućnost, već u tešku prošlost", podvukao je predsednik.

Vučić:Cilј upada ROSU - ''novo ravnotežno stanje'' na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da akcijom ROSU na Gazivodama neko želi da napravi ''''novo ravnotežno stanje'''' i pokaže da je prisustvo specijalnih albanskih jedinica na severu KiM normalno, iako je suprotno Briselskom sporazumu.

''''Neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se pokaže potpuno normalno prisustvo naoružnih albanskih specijalaca na severu KiM suprotno Briselskom dogovoru i da to više ne bude vest. Ako se ovo desi još tri puta, više neće biti vest ni za Srbe na severu KiM'''', rekao je Vučić u obraćanju naciji u Predsedništvu Srbije.

On je naveo da se postavilo pitanje zašto nije otišao u Nјujork i zašto se nije sreo sa Tačijem i postavio pitanje o čemu da razgovara.

''''Prvi put se to dešavalo posle hapšenja i prebijanja Marka Ðurica, drugi put posle svakodnevnih pretnji ratom. Pitao sam imate li nešto drugo da kažete osim da nam pretite ratom i sukobima'''', rekao je Vučić.

On je rekao da su i danas samo pretili ratom, a da on ne poziva Srbe da se ujedine protiv Albanaca već da zove Srbe da se ujedine u poštovanju prava i pravde i zaštite srpskog naroda.

''''Da se ujedinimo i u borbi za istinu, a ne u borbi protiv nekoga kao što oni traže. O čemu da razgovarate sa onima koju su, kako neki kažu, u stanju da zbog svojih internih političkih razloga, a ja u to ne verujem, dovedu do sukoba dva naroda. Niko na svetu nije toliko neozbilјan da dovede do sukoba dva nardodaz bog svojih internih političkih cilјeva, verujem da takva budala na svetu ne postoji'''', kazao je Vučic.

Ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca,već za pravdu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

"Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbilјno i odgovorno", rekao je večeras Vučić.

"Ja ne zovem Srbe da ujedine protiv Albanaca, već da se ujedine u poštovanju prava i pravde našeg naroda. Da se ujedinimo u borbi za istinu, a ne protiv nekoga", rekao je večeras predsednik Srbije.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u Nјujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

"O čemu da razgovaramo? Je l'' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili", istakao je Vučić.

On je dodao da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, "pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda", ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgublјeno.

Vučić zamolio Srbe da napuste barikade kod Gazivoda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je večeras Srbe sa KiM da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

"Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbilјno i odgovorno", rekao je večeras Vučić.

Vučić: Gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu i upitao EU od čega to Srbi više treba da se uzdrže.

"Danas se videlo da srpska suza nema roditelјa, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu", rekao je Vučić i dodao da je rekacija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

"Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od cega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič...sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima", rekao je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

"Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete", dodao je Vučić.

Pogaženi Briselski sporazu, 1244, kumanovski...

Danasnjim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo je više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni o toj vojnoj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci, a koji nisu imali veze s kosovskom policijom sever, niti sa regionalnom komandom koju inace vodi Srbin.

Takođe, dogovoreno je da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionanolsti nije obavešten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244 , na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici.

I , konačno, pogažen je sporazum vojnotehnički i to u vise tačaka, posebno u delu koji se odnosi na ulogu Kfora, rekao je Vučić.

Vučić:Da li išta znače dogovori u EU i sa NATO?

Predsednik Srbije zapitaoi je večeras u vanrednom oraćanju javnosti povodom akcije ROSU na severu KiM šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

"Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio", rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Vučić:Po 3. put napadnut mir,s cilјem satanizacije Srbije

Po treći put od 26. marta na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim delom međunarodne organizacije, da satanizuju Srbije, rekao je večeras u vanrednom obreaćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To su, istakao je, učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Biselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne obavezuju i, još gore, da imaju podršku pre svega svojih zapadnih saveznika.

U operaciji je ucestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvori držali kao taoce.

"Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima", rekao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike