MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Neće se kosovska vojska šetati severom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Neće se kosovska vojska šetati severom Kosova

04.oktobar 2018. Izvor:Tanjug

Kosovska vojska se neće šetati severom Kosova, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Ponovio je, na zajedničkoj pres konferenciji s Dejvidom Mekalisterom, da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO i lokalne, odnosno srpske zajednice.

"Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad", rekao je Vučić.

Na pitanje kako komentariše ćutanje EU povodom upada dugim cevima nedavno na severu, na jezeru Gazivode, Vučić je u ironičnom tonu pomneo kako su mnogi iz međunarodne zajednice na taj potez Prištine rekli: Pa, normalno je da se kosovski predsednik kreće gde hoće.

"Normalno je onda valјda i da se srspki predsednik kreće gde hoće, ali meni nije bilo omogućeno...palili su svašta i to oni koji su dali pristanak za moj dolazak, a koji je bio prijavlјen u skladu sa svim briselskim dogovorima", primetio je Vučić.

To je, valјda bilo, dodao je, sa idejom: "E, sad baš ne možeš da dođeš, ko si ti da gledaš tamo neke sunarodnike u nekom selu Banja..".

"A, oni kažu mogu da se kreću kuda god žele. Pa, mogu, ali ne s dugim cevima, i niste imali saglasnost Srba za upad na sever, jer nijednog Srbina niste pitali niti obavestili...", primerio je.

Dodao je da je iz Briselskog sporazumom jasno da kosovskom policijom za sever upravlјa Srbin, i on upravlјa celim reonom, i to je po članu devet Briselskog sporazuma.

"Komandant regionalne policije je Srbin, on upravlјa svim strukturama policije, a nijedan Srbin nije imao pojma o čemu se radi kad su Albanci do zuba naoružani upali na sever", naveo je Vučić.

Podsetivši da već gotovo 2.000 dana Priština nije formirala ZSO, Vučić je prokomentarisao:

"Ali, šta je njih briga, sve može kad je protiv Srba, samo ne znam dokle, do sada je moglo, pa valјda računaju da može i ubuduće".

Nemam pojma šta hoće od nas po pitanju KiM,a priznati neću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne zna šta je to što EU i međunarodni faktori žele od Srbije po pitanju KiM, procenio da ni sami, verovatno, to ne znaju, ali je ponovio da nema govora o tome da prizna kosovsku nezavisnost.

Vučić je to rekao nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, kojeg je, kako je preneo na zajedničkoj pres konferenciji, obavestio sa "ne mnogo dobrim" stvarima i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Rekao je da je 10. otkobra 2000-ti dan otkako nije formirana Zajednica srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine iz Briselskog sprazuma, dok je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze.

Podsetio je da je Srbija ispunila dogovor o formiranju regionalne policije na severu, pravosuđe, dogovor o pravnom sistemu, oko Telekoma i civilne zaštite i sve što je pisalo u Briselskom sporauzmu.

"Što se tiče međunarodnih faktora rekao sam Mekalisteru da pojma nemam šta oni hoće od Srbije i da ništa ne razumem šta je to što se očekuje i da im je valјda jasno da Srbija ovako kako bi oni voleli neće da prizna nezavisnost Kosova. I mogu da uzmu tri motke i da me mlate po glavi, ja to nikad neću da prihvatim. Ne razumem šta je to što misle", naglasio je Vučić.

Poručio je da smo mi spremni da razgovore nastavimo i da je uveren da uvek i u svakom trenutku dijalog moramo da pretpostavimo svakoj vrsti drugačijeg rešavanja problema.

"Ne očekujemo da Priština ispuni tu jednu obavezu i ne mislim da se mnogo sekiraju i ne mislim da ih bilo ko i šta pita po tom pitanju. Nećemo ni mi da ih pitamo i tako da se nadam da će nam neko reći u nekom periodu šta je to što se od Srbije očekuje. Jer, kada je Srbija nešto rekla da misli da bi moglo da bude rešenje, onda su sve motke ovog sveta pokupili da me izlupaju po glavi i da mi kažu da to tako ne može i da mi objasne kako valјda mi otvaramo Pandorinu kutiju. A, ne oni 2008. kada su priznali nezavisnost Kosova i 2006. kada su učestvovali u otceplјenju Crne Gore od SR Jugoslavije. Ali, kao što vidite negde sam sit i našeg ćutanja i ponižavanja Srbije".

Govoreći o poglavlјu 35 ističe da je ono od posebnog značaja i predstavlјa uslov napretka i u svim drugim poglavlјima iako o tome iz EU nerado govore, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanja problema KiM.

Vučić je naveo da je upoznao Mekalistera sa svim što se zbivalo na KiM i da nije imao mnogo dobrih vesti da kaže.

"I kada sam mislio da sam imao dobre vesti da izgovorim, očigledno da su za sve druge to bile loše vesti, tako da više nisam siguran šta su dobre a šta loše vesti. U svakom slučaju je dobro da imamo mir i neku vrstu stabilnosti, ali dokle će to da traje niti to ja znam, niti to iko drugi zna, ali zna da ćemo mi da uradimo sve što možemo da sačuvamo stabilnost i da je odbranimo, ali za tango je potreno dvoje", napomilјe Vučić.

On je poručio da Srbija želi da uspostavi trajni mir sa Albancima i da obezbedi Srbiji napredak na evropskom putu, ali da to ne zavisi samo od Srbije.

"Znamo da nešto moramo da uradimo po pitanju Kosova, ali više ne znamo ni sami šta je to što moramo, jer više niko ni iz Evrope ne zna šta je to što moramo".

Vučić je naglasio da Srbija čvrsto stoji na svom evropskom putu, čuvajući svoj ponos i dostojanstvo i budućnost svojih građana.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike