MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Odlazak UNMIK-a doveo bi Srbiju u tešku poziciju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Odlazak UNMIK-a doveo bi Srbiju u tešku poziciju

17.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Odlazak UNMIK sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio, povodom pisma Niki Hejli, da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavlјaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, komentarišući inicijativu odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da se UNMIK povuče s Kosova, zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišlјaju i o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

"Zato što bi odlazak UNMIK-a, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora, ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlјu", rekao je Vučić.

On je dodao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavlјaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

"Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valјana", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom.

On je dodao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu.

Vučić je rekao i da bi formiranje vojske Kosova predstavlјalo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region i apelovao na međunarodnu zajednicu, posebno SAD, da obrate pažnju na najave albanskih političara da će se to dogoditi do kraja godine.

"Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo", rekao je Vučić.

On je istakao da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvolјava formiranje vojske Kosova, da to nije predviđeno ni Rezolucijom 1244, ni Briselskim sporazumom, niti dogovorom sa NATO i dodao da ne stoji argument da to dozvolјava kosovski Ustav.

"Zašto onda razgovarate sa Srbijom? Ustav Srbije to ne dozvolјava, ali mi o tome ni ne govorimo, već se pozivamo na međunarodne pravne akte", poručio je Vučić.

Odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antonio Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova.

Navela je da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavlјanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat i zahteva od Generalnog sekretarijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK.

Prijem KiM u Interpol otvara najmanje dva ozbilјna problema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas predsednika Austrije Aleksandera van der Belena da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

„Prvi je što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN. Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doćićemo u ćorsokak bez izlaza", podvukao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom austrijske države.

Takođe, ukazao je, ulazak Kosova u Interpol doveo bi i do povećanje broja poternica, to jest poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobu 1999.

Ti lјudi, kako je kazao, neće znati da li mogu da putuju, i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi.

„Nisam baš razumeo domaće političare, koji podržavaju ulazak Kosova u Interpol. Ne vidim nijednu dobru posledicu toga“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da neke druge zemlјe prate svoju političku agendu, koje su priznale Kosovo i s tim u vezi se ponašaju.

„Moramo da razumemo da postoje različiti stavovi i u skladu s tim da iznalazimo različita rešenja“, poručio je predsednik.

Podsetio je da Austrija i Srbja imaju različita viđenja, da se drugačije odnosimo prema nezavisnosti Kosova.

„Ti stavovi su različiti već deset godina. Ništa se u razulikama nije promenilo. Moramo to da razumemo. To su stvari oko kojih ćemo morati da donosimo neke odluke ukoliko budemo imali bilo šta ili o bilo čemu da odlučujemo. Bude li postojala mogućnost postizanja kompromisnog rešenja“, ukazao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike