MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo

18.oktobar 2018. Izvor: Tanjug

Ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i poručio da se mora postići kompromis, te da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih tvrdih stavova, jer je to smisao kompromisa.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja", rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara iz Prištine u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma rekao da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživlјava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara.

On je rekao da je nemoguće da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

"Moramo da budemo većim delom nezadovolјni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome.

On je rekao i da se nada nastavku dijaloga "vrlo skoro". Predsednik je rekao i da će Srbija činiti sve da ne dođe do formiranje vojske Kosova, a da će, ako se dogode, donositi odluke. "Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji", rekao je Vučić.

Vučić: Osovina mira Srba i Albanaca osnova za budućnost

Srbima i Albancima potrebno je kompromisno rešenje, jer, ako budemo stvorili osovinu mira između Srba i Albanaca, to će biti osnova za budućnost i onda možemo biti zmajac evropskog rasta, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se za kompromis ne bori da bi ga istorija pamtila.

“Ne radi se o tome kako će istorija da nas zapamti, već se radi o budućnosti”, rekao je Vučić na otvaranju Beogradskog bezbednosnog foruma, na pitanje moderatora Pavola Demeša, koji dolazi iz Slovačke, da li bi voleo da ostane upamćen kao neko ko je rešio spor Srbije i Kosova.

Na to je predsednik Vučić reagovao rečima da mi na to gledamo kao na Beograd i Prištinu, jer, po našem Ustavu, a i po slovačkoj spolјnoj politici, pregovaraju Beograd i Priština. Kako je rekao, nije se plašio da posle potpisivanja sporazuma u Briselu ide na Kosovo i Metohiju, ali je naveo da je to bio najteži dan u njegovoj političkoj karijeri.

“Ljudi ne samo da su me izviždali, i to lјudi koje volim. Radio sam sve da ih zaštitim. Rekao sam im da se sete mojih reči i da ćemo mi ostati pri slovu Briselskog sporazuma”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je Beograd ispunio sve što je u sporazumu navedeno, a Priština nije jednu jedinu koju je imala - Zajednicu srpskih opština,ni više od 2. 000 dana od potpisivanja.

“Nijedan političar u svetu ništa ne kaže na to. Znao sam da neće ispuniti ono što su potpisali i da nikog u svetu neće biti briga da ih tera da ispune. Zato smo počeli da razgovaramo o nečemu što treba da bude dirketno rešenje između Srba i Albanaca”, ukazao je Vučić.

Poručio je da je potreban kompromis, koji bi bilo bolan i za Srbe i za Albance, jer bez kompromisa nema rešenja.

Primetio je da je smanjio svoju i popularnost njegove stranke smanjio, time što je snižavao očekivanja srpskog naroda, dok su na Kosovu na svakodnevno podizali nivo očekivanja albanske javnosti. “Svi su to pratili, a niko ništa nije rekao. Zato se jako plašim za budućnost regiona”, upozorio je Vučić.

Ponovio je da je spreman da razgovara o kompromisu i da će se uvek boriti za to. “Uvek ću biti za kompromis, ne zbog toga kako će me pamtiti srpska istorija, već je najvažnije da nađemo rešenje, bilo za godnu, pet, deset ili 15. Što pre to bolјe. U suprotnom nisam siguran da ćemo uspeti da izborimo ono što planiramo u ekonomiji”, istakao je Vučić.

Tu se, kaže, ne radi o njegovoj hrabrosti, jer je do sada pet puta pobeđivao na izborima u Srbiiji, sa najvećom razlikom u odnosu na protivnke, jer je hteo najbolјe rezultate za svoju zemlјu. “To je ono što dugujem zemlјi. I zato se borim za mir i stabilnost u regionu.

Znam da je potreban mir sa Albancima. Mnogo Srba ne shvata to, a još mnogo više Albanaca. Ali, ako budemo stvorili osovinu mira između Srba i Albanaca to će biti osnova za bduućnost i onda možemo biti zmajac evropskog rasta”, poručio je predsednik Vučić.

Vučić o Skotu:A, što su odvajali Kosovo od Srbije 2008?

Poštujemo i cenimo stavove američkog ambasadora Kajla Skota u vezi sa Kosovom i Metohijom i sa delovanjem stranih agentura, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da mi imamo svoje stavove. On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Kajla Skota za NIN da je pojačano delovanje stranih agenata, ali ruske strane i da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država, i primetio da je isto tako trebalo pitati Skota zašto je, ako je već protiv etnički čistih država, "odvajao Kosovo od Srbije 2008. godine".

"Važno je šta kaže američki ambasador - mi to poštujemo cenimo, a mi imamo svoje stavove", rekao je Vučić.

"A, nije novinar Đilasov pitao Skota posle toga - a što si onda odvajao Kosovo od Srbije 2008 godine. To ga nije pitao" rekao je Vučić. Što se stranih agenata tiče, to je, rekao je, pitanje za BIA, a široka je lista, Beograd je, kaže, uvek bio Meka i Medina za mnoge lјude koji su želeli da šire informacije, dezinformacije, obaveštajno, kontraobaveštajno delovanje. . .

Dodao je da to nije nešto od danas, već je to bila praksa i 60tih i 70tih...

"Zato je važno da imamo državne institucije, strukture, koje umeju sa sagledaju sve teškoće i opasnosti sa kojima možemo ad se suočimo u očuvanju stabilnosti za našu zemlјu i građane" rekao je predsednik Srbije...

Imamo saznanja koja vode ka dve verzije ubistva Ivanovića

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić izjavio je danas da saznanja srpskih službi govore o dve verzije događaja ubistva Olivera Ivanovića, ali i podsetio da naše slžzbe nisu bile na uviđaju, niti dobile satelitske snimke, mada imamo neka saznanja.

On je, odgovarajući na pitanja novinara na Beogradskom bezdnosnom forumu, rekao da su nadležni u stalnom kontaktu sa suprugom ubijenog Ivanovića: "Imamo određena saznanja, ali ne i čvrste dokaze. Saznanja se slivaju u centar i pravi se skica događaja", dodao je.

Imamo dve verzije događaja i naši lјudi rade na tome, precizirao je Vučić.

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike