MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Priština minira dijalog
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Priština minira dijalog

08.novembar 2018. Izvor: RTS

Ministar spolјnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Priština svojim potezima i odlukama minira dijalog sa Beogradom i da je to njihova taktika. Ne bih rekao da su to dečje igre, to su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu, istakao je Dačić.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

"Srbija pokazuje svoju konstruktivnost, a naravno dobio je i uveravanja iz Evropske komisije da će uticati da se ta odluka povuče", dodao je Dačić.

Podsetio je da je juče govorio o tome da ovakvo ponašanje Prištine njihova taktika koja traje već godinama unazad.

"Ono što je najnovije je da su oni videli da vizna liberalizacija za Kosovo neće proći u EU, videli su da su mnoge zemlјe protiv toga i da nema šanse da se oko toga postigne konsenzus i njihiva logika je zaoštriti situaciju i zaoštriti stanje kako bi se izvuklo nešto u smislu odluke o viznoj liberalizaciji", rekao je Dačić.

Ukazao je da oni sada računaju da trguju sa tim.

"Ne bih rekao da su to dečje igre, to su podle igre koje opasno prete celom ovom regionu i kao što je i predsedik Vučić rekao mi imamo čitav niz incidenata koji su se dešavali uvek po pravilu uoči nekon nastvaka dijaloga. To pokazuje da oni ustvari ne žele dijalog i da očekuju da će Srbija pod nekim pritiskom prihvatiti nešto o čemu se neće pregovarati", tvrdi Dačić.

Na pitanje da li je realno očekivati da se do maja, kada ističe mandat EK i Federike Mogeirni, postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, Dačić odgovara: "Ako se ide ovim putem, očigledno da neće se stići ni do prve tačke".

"Ovo što Priština radi jeste miniranje dijaloga. Prvo nisu relizovali ono što su potpisali prilikom Briselskog sporazuma, a to je bio preduslov za druge mehanizme koji su bili potrebni da se formiraju na KiM", obajasnio je Dačić.

"Ne samo to, oni sada to pitanje vezuju za neke nove pakete, pa sada kažu ako nas primite u UN mi ćemo kao da formiramo Zajednicu srpskih opština. Od toga nema ništa. Oni računaju da je Srbija slaba i da će ona da poklekne pod nekim ultimatumima da bi imala određenu perspektivu evropskog puta, koji je za nas veoma važan, ali za nas je pre svega važno da se na jedan pravedan način dođe do rešenja za Kosovo", ukazao je ministar.

Dodao je da je to osnova za mir i stabilnost u čitavom regionu, jer svaki sporazum koji nije pravedan ne garantuje dugoročni mir.

Naveo je da su argumenti Prištine pri povećanju taksi bili to da se Srbija neprijatelјski ponaša prema Prištini.

"U kom smislu, što mi ne priznajemo nezavisnost, šta to znači Srbija treba da uvede carinu i poreze za sve zemlјe koje su priznale Kosovo", upitao je Dačić.

Dodao je da naravno da ne prihvatamo da oni budu članovi međunarodnih oragnizacija.

"Kada govorimo o međunarodnim organizacijama kao što su UN, OEBS, Savet Evrope, one po svom statutu su organizacije za države članice, samoupravne teritorije koje nisu države mogu da budu samo uz saglasnost tih država, Kosovo od nas nije tražilo nikakvu saglasnost, oni nemaju statutarno pravo da budu članovi tih organizacija", rekao je Dačić.

Istakao je da se na silu i na mala vrata pokušava Kosovo predstaviti kao država, kao i da Kosovu nije stalo da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala.

"Oni hoće da uđu u Interpol da bi rekli mi smo priznati kao nezavisna država", istakao je Dačić.

Govoreći o lobiranjima koja Priština čini kako bi ušla u Interpol, Dačić je naveo primer da je Amerika promenila svoj prostup u smislu da sada dopušta mogućnost da se dođe do kreativnog rešenja, ali da oni ne mogu da se oslobode da lobiraju.

"Ja kada sam došao na Grenadu dočekala me je nota Stejt departmenta koju su poslali svim karipskim zemlјama da ja dolazim i da slučajno ne menjaju oni odluku o priznanju Kosova i da glasaju za Kosovo u Interpolu", naveo je Dačić.

Naveo je i da se u sledeći utorak održava prijem koji je zakazao tzv. generalni konzul Kosova u Nјujorku gde je pozvao sve šefove misija pri UN da govori zašto je dobro da Kosovo bude u Unesku, a uvodni govor će držati Niki Hejli.

"Zamislite sada kako bi bilo da srpski šef misije zakaže prijem na kojem će ruski šef misije da govori o tome zašto Kosovo ne treba da bude u Interpolu", rekao je Dačić.

"Oni misle da imaju veliku braću koji mogu da im pomognu, na sreću većina država shvata da je to loše i po njih same, ali težak je ovo put i teška je ovo borba", tvrdi Dačić.

Na pitanje u kojoj meri je nezivesna odluka za članstvo Kosova u Inetrpolu, Dačić kaže da se suočavamo sa velikim protiscima i lobiranjima, sa finasiranjem dolaska delegacija drugih zemalјa u Dubai.

"Oni su i zvanično odvojili novac za lobiranje, da prevedem sada to na srpski jezik to znači da su odvojili novac koji će davati onima koji glasaju za prijem Kosova", rekao je šef diplomatije.

Takođe, dodao je, sve velike zapadne zemlјe, neke islamske zemlјe su poslale dopis svim drugim državama da bi bilo dobro da budu članica Interpola.

"Ne želim da unapred govorim šta će biti, mi ćemo se boriti, učinićemo sve, ne zato što smo protiv Kosova, nego zato što ne može se više dozvoliti da jednostrani potezi postaju pravni. Priština ne poštuje nikakve međunarodne sporazume, hoće da budu deo međunarodne zajednice, a ne poštuju sporazum Cefta koji su potpisali", naglašava Dačić.

Ukazao je da je cinizam nekih zapadnih zemalјa koji kažu da će da glasaju za Kosovo u Interpolu, ali da im ne daju viznu liberalizaciju, jer neće da dolaze kod njih.

"Što se nas tiče neka im daju viznu liberalizaciju, svi nek odu tamo, ali neće da im daju viznu liberalizaciju zato što će svi da pobegnu da odu tamo, zato što će to biti jedan impuls za razvoj kriminala, trgovine lјudima, narkoticima", naveo je Dačić i dadao da se zna dobro "kako se OVK finansirala kroz porez koji su plaćali svi kriminalci albanski, a albanska mafija je jedna najjačih na Zapadu".

Tvrdi da nije ovde pitanje da li oni treba ili ne da budu deo Interpola, zato što oni već sarađuju sa Interpolom preko Unmika tako je predviđeno Rezolucijom 1244.

"To što je neko priznao Kosovo je njegova bilateralna stvar, Kosovo će biti priznato kao država kada bude deo UN, i to svi treba da poštuju, a ako bog da to se neće nikada desiti, zato što svi moraju da shvate da bez dogovora sa Beogradom nema trajnog rešenja, a dok nema trajnog rešenja oni ne mogu da budu članovu međunarodnih oragnizacija", istakao je Dačić.

"Dok god oni pozivaju zemlјe da priznaju Kosovo, mi ćemo pozivati da ne priznaju Kosovo i da povlače priznanje", dodao je ministar.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike