MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Ako Priština formira vojsku, Kfor da je razoruža
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Ako Priština formira vojsku, Kfor da je razoruža

04.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je večeras da bi, u slučaju formiranja tzv. kosovske vojske, KFOR i NATO morali istog časa da je razoružaju, a ne da je podrže.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Formiranje takozvane vojske najdirektnije je uporeno protiv bez cele Srbije", rekao je Đurić za RTS.

On je podsetio da se u Rezoluciji SB UN 1244, u tacki 9, stavu B, navodi da je obaveza KFOR i NATO na KiM "demilitarizovanje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca".

Prema njegovim rečima, važno je da se spreči formiranje tzv. vojske jer se time region gura "preko ivice".

Podsetivši da je potpredsednik pokrajinske vlade Enver Hodžaj rekao da Priština radi na stvaranju pakta protiv Srbije sa drugim zemlјama u regionu, mada je to potom rekao da taj naslov nije baš tačan, Đurić kaže - suština ostaje.

"Takva vojska služila bi isklјučivo za konflikte sa Srbima na KiM, sa Srbijom, za štićenje i zauzimanje onoga što smatraju nezavisnom držvom Kosovo i za takve paktove kakve sanja i pravi Enver Hodžaj", rekao je Đurić.

Đurić je rekao i da je Priština bukvalno "obrisala pod" sa nastojanjima evropskih predstavnika da ih urazume i da se ukinu diskriminatorske takse.

On je naveo da je cilј tih mera Prištine, kao i upada Rosu, progona Srba, svega što preduzimaju, da se Srbi u potpunosti proteraju sa KiM, da se Srbija natera da, kako kaže Haradinaj, bezuslovno prihvati neku vrstu političke kapitulacije i prizna nezavisnost.

"Oni drže Srbe na Kosovu kao taoce i vrše pritisak na Beograd", rekao je Đurić za RTS.

Na pitanje da li su te mere pritisak i na Brisel kako bi dobili viznu liberalizaciju, on kaže da su Albancima, a i delu međuanrodne zajednice, Srbi krivi za sve - i za to što nisu dobili viznu liberalizaciju i za sve ostalo, a da međunarodna zajednica pokušava da izjednači odgovornost Beograda i Prištine, i krive Srbiju za Interpol.

"Kažu - nisu u redu mere Prištine, ali ni Beograd nije podržao nezavisnost. Srbija ne da nema obavezu, već će se aktivno boriti da sačuva svoj teritorijalni integritet, boriće se za život i opstanak", rekao je Đurić.

On je naveo da je predsednik Srbije juče u razgovoru sa Johanesom Hanom i ambasadorima danas ukazao na ozbilјnost i opasnost situacije.

Prema njegovim rečima, Srbija radi sve da se sačuvaju lјudski životi i naših lјudi na KiM i drugde, ali da svaki dan imamo sve gore poteze Prištine.

Osvrnuvši se na izjavu novog američkog amabasadora na Kosovu Kosneta da nema bliskijih nacija od SAD i Kosova, on kaže da njima niko ne brani da se tako izjašnjavaju ali da uz tu vrstu bliskosti ide i odgovornost.

"Ako svi budu upotrebili iskreno svoj autoritet tih mera više ne bi bilo", rekao je on.

Direktor kancelarije za Kim ocenio je da se Priština nalazi u "spirali političkog ludila, gde se svi političari međusobno takmiče ko će da bude grđi i gori prema Srbiji i Srbima".

"Oni nemaju nameru da ovo prekinu", rekao je Đurić ističući da je uveren da Priština ne radi sama.

Đurić je rekao da su studenti u Kosovskoj Mitrovici sutra imati "interesantan performans" tokom kojeg će pokušati da odigraju košarkašku utakimicu vezanih ruku.

"Neko bi želeo da i Srbiji veže ruke u političkom smislu i da nas dovode pred svršen čin, da sa svojim vojnicima, koje ja smatram teroristima, zauzmu svojom čizmom sever KiM, izmišlјajući različite nepostojeće razloge, i da Srbe u potpunosti podrvgnu svojoj vlasti", rekao je Đurić dodajući da je Priština zato i pokušala da ukloni neke lidere Srba sa KiM.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike