MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Takozvana vojska Kosova najveća pretnja regionalnom miru
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Takozvana vojska Kosova najveća pretnja regionalnom miru

14.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila je da formiranje tzv. Vojske Kosova predstavlјa najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu i dodala da je sada posle ovog velikog koraka unazad teško govoriti o pregovorima.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

"Izuzetno nas zabrinjava. Ne samo da bi vojska Kosova bila u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već bi predstavlјala i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav", rekla je Brnabić u intervjuu za italijansku "Republiku" koji je objavlјen danas.

Ona je izrazila nadu da će razum prevladati i zahvalila Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama jer su pozvale na oprez, odnosno osudile takvu odluku, što je uradio i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg koji je pre nekoliko dana koji je kazao da bi takva odluka mogla da ima posledice na kosovske evroatlantske integracije.

Potrebno je, kako je dodala, da svi naši partneri budu posvećeni očuvanju mira i stabilnosti.

"Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru, a ja želim opet da apelujem na Haradinaja, Tačija, Veselјija da ponovo razmisle o takvoj odluci", navela je premijerka.

Brnabić je navela da se Srbi na Kosovu spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava. Govorimo o Evropi u 21. veku, a Srbi već više od dve nedelјe ne dobijaju novine na svom jeziku jer je Priština uvela zabranu na srpsku štampu 21. novembra.

"Priština podriva sve rezultate postignute tokom Berlinskog procesa, uklјučujući i sve sporazume u oblasti privrede i infrastrukture koji podržavaju rast u regionu", istakla je ona.

Dodala je da je Priština zaustavila sve regionalne inicijative tako što je prekršila CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa EU.

"Nadam se da će oni ponovo razmotriti svoje odluke i omogućti da nastavimo sa pregovorima i razgovorima o inicijativama za regionalnu saradnju", rekla je Brnabić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona ističe da Srbija želi normalizaciju, pa i kompromis.

"Ono što Priština traži, priznanje nezavisnosti, predstavlјa ultimatum. To se nikada neće desiti", naglasila je ona.

Da bi se postigao kompromis, dodala je, oni takođe treba da se potrude i razumeju poziciju Beograda.

"Razgovori o promeni granica ne bi otvorili Pandorinu kutiju: tu kutiju je već otvorila Priština pre deset godina kada je donela jednostranu odluku ne poštujući nijedan demokratski princip, kao što je, na primer, referendum", rekla je ona.

"Ne želimo granice po etničkim linijama. A kompromis mora da bude zasnovan na lјudskim pravima, zaštiti manjina i njihovih spomenika", rekla je Brnabić.

"Iako 80 odsto Srba ne veruje u kompromis, Vučić ga hrabro traži u ime budućih generacija. Nadam se da će Priština imati jednako hrabre ili jednako odgovorne lidere, u suprotnom mi ćemo i dalјe živeti u vrlo krhkom miru", rekla je ona.

Brnabić je dodala da svim partnerima iz SAD-a i EU ponavlјa da je veoma zabrinuta zbog ovakvog, veoma opasnog razvoja događaja, odluke Prištine da podigne takse kako bi zabranila srpske proizvode iz Srbije i BiH, kao i da formira vojsku.

Na pitanje da li se može desiti da Srbija bude obmanuta od strane Zapada i pronađe partnere samo u Rusiji i Kini, ona je rekla da se nada da svi, naročito u EU, shvataju koliko se Srbija promenila.

"Mi nismo uzvratili Prištini recipročnim merama, potrebno je da budemo razumni i pokažemo volјu za saradnju. Nadam se da će naša poruka, nova vizija Srbije, biti uspešna. Znam da moramo da se trudimo više od bilo koje druge zemlјe i nadam se da će EU i SAD prepoznati naše napore", rekla je Brnabić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike