MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Rakić:Priština pokazala da ne želi mir
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Rakić:Priština pokazala da ne želi mir

14.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas da je Priština odlukom o formiranju vojske Kosova pokazala da ne želi mir.

Goran Rakić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Rakić je istovremeno upozorio da je Kfor jedina snaga kojoj je dat mandat da nosi oružje i obaveza da osigura bezbednost na severu, ali i u srpskim sredinama južno do Ibra.

"Imam jasnu poruku za Prištinu i međuanrodnu zajednicu da nećemo nasedati na provokacije ali ćemo se boriti za mir. Nismo uplašeni i ostaćemo ovde. Ova odluka u Prištini, kojom je pogažena Rezolucija 12 44, za nas je neprihvatlјiva i apsolutno je odbacujemo i za nas nema nikakvu snagu", poručio je on, ostakavši još jednom da je jedina oružana formacija koaj može da dođe na sever - Kfor.

"Osim Kfora, što je potvrđeno u Rezoluciji 12 44 ali i Briselskom sporazumu, nikakve snage ne mogu doći na sever bez saglasnosti Srba. Mi smo ovde svoj na svome, uz svoj narod, a ova odluka pokazuje da Priština ne želi mir", rekao je Rakić.

Kfor je taj koji mora da obezbedi mir na ovoim prostorima, na severu, kao i u srpskim sredinama južno od Ibra, dodao je Rakić.

Studenti "sahranili" međunarodno pravo, Rezoluciju...

Studenti u severnom delu Kosovske Mitrovice svojevrsnim performansom ''sahranili'' su međunarodno pravo, Povelјu UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova izražavajući tako protest zbog odluke Prištine o formiranju tzv. vojske Kosova.

Oni su započeli performans "posmrtnom povorkom" od studnetske menze do zgrade Unmika i OEBS-a.

Studenti su nosili primerak Povelјe UN, Rezolucije SB UN 1244 i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova, kao i list na kojem je pisalo "međunarodno pravo".

Simbolično, u 12.44 sati, nakon minuta ćutanja, "sahranili" su međunarodno pravo, Povelјu UN, Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Studenti su iskopali rupu, u nju ubacili primerke dokumenata, a zatim je zakopali i ostavili "suzu", na kojoj je pisalo "Poslednji pozdrav, Srbi sa KiM".

Nosili su cveće, a preko usta im je bilo preleplјena traka na kojoj je stoji "100 odsto takse, 0 odsto slobode", koja simbolično označaja ćutanje međunarodne zajednice.

Student prorekor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Nemanja Biševac zahvalio je studentima i građanima što su u velikom broju prisustvovali studentskom performansu, odnosno "sahrani", kojom su pokazali da danas za Srbe na KiM ti međunarodni dokumenti i međunarodno pravo ne postoje.

On je, "u ime svih ožalošćenih Srba sa KiM i studenata", pozvao sve da se nakon "sahrane" mirno i demokratski raziđu.

U izjavi novinarima predsednik SKONUS-a Milan Savić rekao je da su studenti pokazali da su ih međunarodna zajednica, svi faktori mira i stabilnosti u svetu u svetu izdali.

"Izdali su naše poverenje koje su pokušavali da izgrade od 1999. godine", rekao je on.

Kako je naveo, Rezolucija 1244 SB UN kaže da se na KiM moraju demilitarizovati oružane snage tzv. odbrambene vojske Kosova i da nakon toga određeni deo naših jedinica može da se vrati.

"Ne samo da se posle 20 godina to nije desilo, već vidimo da danas nelegalne formacije koje su ubijale, palile naša sela, ognjišta, rušile crkve, dobijaju zakonski okvir za postojanje, odnosno danas postaju vojska Kosova", rekao je Savić.

Poručio je da studenti žele da pokažu svetu i međunarodnoj zajednici da nas ne mogu više varati.

"Vidimo da vas i vašu pomoć više ne možemo da očekujemo. Pokazali smo zastavama u Kosovskoj Mitrovici našu nacionalnu pripadnost i koja vojska je naša i u koju zemlјu gledamo, da nas zaštiti", rekao je Savić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike