MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Idem na sednicu SB UN da kažem istinu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Idem na sednicu SB UN da kažem istinu

15.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u ponedelјak učestvovati na sednici SB UN, koju je Srbija tražila zbog odluke Prištine o formiranju vojske.

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za KiM

"Ići ću na tu sednicu bez obzira da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost. Reći ću istinu koliko smo truda i energije uložili za komporimis, a koliko drugi to nisu želeli i to ću u lice da kažem onima koji su se pravili da podržavaju dijalog i kompromisno rešenje", rekao je Vučić za tv Prva.

On je istakao da je Srbija upozorila celu međunarodnu zajednicu na poteze Prištne, pet stalnih članica SB UN, 10 ostalih članica, Generalnu skupštinu UN...

"Pokušaću da kažem da smo prihvatili Briselski sporazum, kao težak sporazum, sve smo izneli na svojim plećima, ali smo znali da je Srbiji potreban mir", ukazao je predsednik i podvukao da Srbiji ne trebaju novi sukobi i ratovi.

On je ponovio da je Srbija ispunila sve stavke Briselskog sporazuma i teške uslove, a Priština nijednu.

Ne misli, kaže, da je Srbija narušila Brisleski sporazum time što su četiri predsednika opštine sa severa Kosova podneli ostavke.

Kako kaže, to je njihova odluka i isprovocirana je taksama od 100 odsto koje su usmerene da se razori srpsko rukovodstvo.

Srbija neće dozvoliti humanitarnu katastrofu na Kosovu, poručio je i odbacio insinuacije da je slika "prenaduvana".

Kad SAD budu želele dijalog, Albanci će ukinuti takse

Kada Amerika bude želela dijalog, onda će Albanci ukinuti takse, ocenio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na TV Prva.

"To može da se dogodi sledeće nedelјe, ako Amerikanci budu rekli, a može da se dogodi nikada, kao što Haradinaj kaže. Videćemo. Mi moramo da budemo spremni na obe opcije", rekao je Vučić i primetio da je očigledno da Albanci ne poštuju i ne slušaju EU.

Povodom odluke Prištine o imenovanju Fatmira Ljimaja i Špend Ahmetija na čelo pregovaračkog tima, Vučić je rekao da Albanci prvo treba sve da vrate na pređašnje stanje, da povuku ono što su uradili, pa onda može da se nastavi dijalog, a neka biraju, kaže, koga hoće...

"Ali, neće oni sa mnom da razgovaraju. Oni su ovo sve napravili da bi rekli ''sa dijalogom je završeno''. Oni su ovo sve napravili da bi rekli ''mi ćemo da guramo do kraja''. Ali, u Beogradu i centralnoj Srbiji se živi bolјe nego na Kosovu, oni ne mogu da izdrže naš pritisak", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije da dijalog ne postoji, ali neko mora da ih obavesti da u dijalogu moraju da učestvuju, a kad učestvuju u dijalogu, onda ne mogu da uvode takse od 10 odsto.

Komentarišući stav predsednika LDP Čedomira Jovanovića da je greška što se ne nastavlјa dijalog, jer je svaki dan pretnja za narod, istakao je da je on donekle upravu.

"U pravu je kada kaže da je svaki dan rizik i problem, ali nije u pravu, jer ne razume da razgovora nema, i ako razgovarate sa nekim ko ništa neće da ispuni", ukazao je predsednik i dodao da je doveden u poziciju da odgovara na dijametralne postavke desnih i levih, ali da on mora da pronađe poziciju koja nikog od njih neće zadovolјiti, već racionalnu poziciju.

Upitao je kako da se razgovara, ako druga strana skoro 2.100 dana nije formirala ZSO, a uvela je taksu 10, pa 100 odsto na robu.

"Unište vam sve. O čemu da razgovaramo dok ne povuku mere", podvukao je.

Istakao je da Beograd nije lobirao da se Prištini onemogući vizna liberalizacija, te da to ni ne može biti razlog za uvođenje mera.

"Mi se zalažemo za liberalizaciju viza. Tada će biti i manje Albanca na KiM. To i oni znaju i to im je problem, ali to je politička priča. Nije to razlog", rekao je Vučić.

"Oni kažu, a i neki od stranaca koji ih podržavaju - krivi smo zbog Interpola. Zašto? Je l'' treba Srbija da gubi, kao u vreme Đilasa, Jeremića, Tadića... ?", upitao je i dodao: "A šta je trebalo da uradimo? Da se nismo borili, oni bi bili u Interpolu i uhapsili 5.000 Srba, a opet bi nam uveli takse".

Podsetio je da je molio Albance da ne traže ulazak u Unesko i ENTSO dok traje dijalog, ali da su oni bili ubeđeni da će pobediti, uz američku podršku.

"E, sada ćete da vidite da jedna mala zemlјa može da se suprotstavi i SAD, po tom pitanju", rekao je i daodao da je SAD velika zemlјa, da sa njima moramo da sarađujemo, ali da imamo razlicicte interese po pitanju KiM, ali da Srbija ima snage da se bori.

Dodao je da posle glasanja u Interpolu nije likovao nijednog trenutka, ali da je Prištinu pogodilo to što su očekivali da im "veliki mama i tata" obezbede članstvo u toj organziaciji.

Ukazao je i da je borba za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova posao Srbije.

"Da li treba da budemo kao pre nas - 86 priznanja, a niko ga nije povukao do 2012. godine. A tokom dijaloga, 19 zemalјa je priznale, a 12 povuklo priznanje. I onda je problem u nama? Hoćete da nam kažete - Srbi, ne smete da se borite za zemlјu i narod", podvukao je predsednik Srbije.

To, poručio je, neće da prihvati, jer je predsednik Srbije koja se bori za razvoj, ekonomski napredak, za regionalnu ekonomsku zonu.

"Oni neće sa nama, jer misle da sve mora da bude kako oni hoće. Ne žele kompromis. Ja želim kompromis", rekao je Vučuć i dodao da pretpostavlјa da u Srbiji neće biti većine za to.

Vučić: Srbija će zaštiti svoj narod na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da će Srbija zaštiti svoj narod na KiM od mogućih proterivanja, pogroma i ubijanja.

Vučić je naveo da ne želi da govori na koji način će Srbi na KiM biti zaštićeni niti o tehničkim detalјima, ali da je suština da će oni biti zaštićeni.

On je za Prvu naveo da, uprkos nekim površnim tumačenjima i teorijama zavere koje tvrde suprotno, Srbija nema pravo da uđe na sever Kosova po Rezoluciji 1244, i da ulazak srpske vojske može biti moguć uz dozvolu KFOR odnosno NATO.

Kako kaže, ni trupe kosovskih Albanaca ne mogu da uđu na sever Kosova ako ne ispune dva uslova, dobijanje dozvole od NATO i srpske zajednice na severu, odnosno predstavnika sve četiri većinski srpske opštine.

"To se nije desilo i Srbija nije mogla to da uradi", rekao je on i dodao da "svi žive u nekim teorijama zavere koje iznose na društvenim mrežama, a stvari su mnogo ozbilјnije i odgovornije".

Vučić kaže da je pitanje vojske pitanje odgovorne politike, te ističe da je miran, jer je doneo odluku koja je odgovorna i prava za srpski narod.

"U slučaju napada na srpski narod zaštitićemo Srbe. Neću da odgovorim na pitanje kako, niti da govorim o tehničkim detalјima, suština je zaštita", podvukao je on.

On je naveo da su Srbiji saveznici svi, bez obzira da li podržavaju nezavisnost KiM ili vojsku Kosova ili ne.

"Trudite se da zemlјu držite u miru, ali i da zaštitite svoj narod, da nema više proterivanja, pogroma, ubijanja", naveo je on i dodao da će Srbija razgovarati sa KFOR, NATO i da će im poručiti da "sve drže mirno".

"Hoćemo da razgovaramo sa svima, mnogi žele kompromis i da vidimo na šta smo spremni i da vidimo šta Albanci žele, jer se nakon svih mera koje su preduzeli čini da oni ne žele ništa", kazao je on.

Predsednik Srbije naveo je da mu je premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj jednom prilikom rekao da ih štiti SAD, te da očekuju da Srbija "nešto uradi" kako bi Amerika imala razlog da reaguje i protera sve Srbe sa KiM.

"Mi to ne smemo da dozvolimo, da se zatre srpsko seme na KiM, to je naša politika", zaklјučio je on.

Vučić:Posle SB UN, na sastanku "3 plus 3" u Briselu

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovaće u ponedelјak na sednici Saveta bezbednosti, koju je tražila Srbija posle formiranja vojske Kosova, a odmah posle toga u Briselu će učestvovati na sastanku regionalnih lidera, koji je organizovala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Vučić je to večeras potvrdio i precizirao da će sastanku u Briselu, na poziv Mogerini, učestvovati premijeri Albanije Edi Rama, BiH Denis Zvizdić i Makedonije Zoran Zaev, kao i tri predsednika, on, Crne Gore Milo Đukanović i kosovski Hašim Tači.

Oni će u sredu, na radnoj večeri kod visoke predstavnice Federike Mogerini, govoriti o regionalnoj saradnji.

"Idem u Nјujork, pa pravo u Brisel i svoju slavu ću da provedem tamo, kod Mogerini. Čudan poziv smo dobili - tri predsednika, tri premijera. Valјda je to način da se nekako spoje Beograd i Priština, ali tema će biti ceo region, valјda i CEFTA", rekao je on za TV Prva.

Dodaje da je dijalog u Briselu mučenje, ali da postoje viši cilјevi.

"Niko u tome ne uživa, ali zamislite da ne odem na taj skup", rekoa je on.

Vučić: Kompromis jedino rešenje, ali nismo mu ni blizu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je kompromis sa Prištinom jedini spas za Srbiju, ali da ni blizu nismo nikakvom rešenju, niti se o njemu trenutno razgovara.

On je za TV Prva, na pitanje da li je tačno tumačenje da prekid dijaloga odgovara i Briselu i Prištini i Beogradu i koje je to njegovo rešenje, jer se u javnosti samo govori o nekom predlogu razgraničenja, on kaže:

"Jasno je da za to nemamo podršku u zemlјi, ni da Albanci to neće. Nemam ja to rešenje, ne postoji to rešenje, moje je bilo da se borim."

Ali, da treba da ga imamo, to mislim, dodao je on.

"Voleo bih da ga ima, makar propao i izgubio sve, ali da ostane zapamćeno da sam nešto realno, racionalo, važno predložio, ma šta drugi govorili. U istoriji će ostati zapisano da smo sproveli fiskalu konsolidaciju, i druge ekonosmke mere, ali to je održivo samo ako imamo mir, mir imamo samo ako postignemo rešenje, inacće cghe t biti krhki mir. Jesmo li blizu? Nismo nigde, ni ne razgovaramo", rekao je on.

Kako kaže, i kad predloži nešto - to se prvo odbije u srpskoj javnosti, a potom i kod Albanaca.

Veruje, međutim, da Brisel iskreno želi dogovor.

"Ali mi to moramo da postignemo", rekao je, a na insistiranje novinara da li je njegovo rešenje razgraničenje, kaže: "Ja sam rekao da je razgraničenje kompromis. Svaki kompromis je spas za Srbiju, ali ćemo rešenje teško postići posle ovakvih saopštenja u Prištini", rekao je on.

Vučić: Izbegavaćemo zamke i ubuduće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se večeras i na uvođenje taksi od strane Prištine za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije rekavši da su želeli da isprovociraju, ali da će Beograd da izbegava takve zamke i ubuduće.

"Takvu meru možete da uvedete u dva slučaja, jedan je da ste sišli s uma, a drugi je da hoćete da isprovocirate Srbiju da preduzme neke druge mere ne bi li ušli i u oružani sukob", rekao je Vučić na TV Prva.

On je istakao da je Srbija uspela da izbegne takve zamke i da će u tome uspeti i ubuduće.

Prištinske vlasti podigle su 21. novembra takse na srpske proizvode za 100 odsto, a Beograd nakon toga nije uveo kontramere.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike